Srijeda, 4 listopada, 2023

Sunce, more i zvijezde: U prodaju je stigla jedna od najiščekivanijih knjiga godine

Dojmljiva vizualna priča Iulije Bochis o potrazi za unutarnjim mirom i samospoznajom ispripovijedana je s pomoću smirujućih i jedinstvenih ilustracija koje prate putnicu na njezinu putu iz tame u svjetlost kroz ritam izmjene godišnjih doba

Ovih se dana u hrvatskim knjižarama pojavila prekrasno ilustrirana knjiga Sunce, more i zvijezde hvaljene ilustratorice Iulije Bochis (@iuliastration) u kojoj nas, kako se navodi u opisu knjige, autorica vodi na iscjeljujuće duhovno putovanje.Iulia Bochis rumunjska je umjetnica koja živi i radi u Švicarskoj. Planetarnu popularnost stekla je zahvaljujući svojoj Instagram stranici @iuliastration, koju prati više od 600 000 ljudi, a na kojoj redovito objavljuje svoje ilustracije inspirirane “čarolijom života i iskrom ljudske ljubavi i kreativnosti”. A sve je počelo ne tako davne 2019. godine, kada je Iulia, nakon završetka studija, odlučila putovati svijetom, pritom se najviše zadržavši u Aziji. Cijelo je to vrijeme, kako navodi, ondje vodila neku vrstu ilustriranog dnevnika koji joj je poslužio kao svojevrsna kronika vlastitog unutarnjeg rasta.

Godinu dana kasnije iz svog je studija u Švicarskoj počela objavljivati svoje radove na Instagramu – ilustracije popraćene kratkim inspirativnim porukama – gdje ju je u vrlo kratkom roku počelo pratiti više od pola milijuna ljudi iz cijeloga svijeta (do danas se ta brojka popela na više od 630 000 pratitelja). I nju samu ta je nagla popularnost iznenadila. Dakako, uočili su je i veliki književni agenti i izdavači, pa je tako Iulia sklopila ugovor o objavljivanju knjige s poznatom izdavačkom kućom Penguin. Za objavljivanje knjige ubrzo su se zainteresirali i brojni veliki inozemni izdavači, a prava su otkupljena i u Hrvatskoj, gdje se za njezino objavljivanje pobrinula izdavačka kuća Stilus (koja se na hrvatskom tržištu već etablirala kao izdavač sličnih knjiga; dovoljno je spomenuti Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja Jamesa Norburyja, još jednu ilustriranu planetarnu uspješnicu). Knjigu je na hrvatski prevela Lada Furlan Zaborac.

Svi se razlikujemo, ali imamo i mnogo toga zajedničkog

“Prekrasna knjiga Iulije Bochis naišla je na zasluženo oduševljen prijem kod međunarodnih izdavača, koji su se odreda na prvi pogled zaljubili u emocionalnu snagu Iulijinih ilustracija i riječi”, navode iz britanske podružnice Penguina.

Riječima same autorice, knjiga Sunce, more i zvijezde “nastala je iz dubokog uvjerenja da, iako se svi razlikujemo na mnogo načina, imamo i mnogo toga zajedničkog. Ona govori o različitim važnim trenucima s kojima se susrećemo na svom životnom putu. Neki od tih trenutaka su promjena, usamljenost, ljubav i sreća… No smatram da je započinjanje često najteži dio bilo kojeg zadatka. Počeci nas rijetko zateknu sami. Često ih prati strah, sumnja, nesigurnost i mnoge druge misli koje nam ne olakšavaju situaciju.

Sve sam to osjećala čak i prije no što sam započela pisati ovu knjigu. Međutim, jednom kad sam započela, sve je počelo sjedati na svoje mjesto i vrlo sam se brzo zatekla na ovom putu ispunjena radošću i uzbuđenjem. Kad bolje razmislim, shvaćam da je tako bilo u vezi sa svime što sam u životu pokušala. Od učenja vožnje bicikla do preseljenja na studij, a zatim kad sam trebala svoje umjetničke radove podijeliti sa svijetom.”

Knjiga je prepuna dojmljivih ilustracija

Dojmljiva vizualna priča Iulije Bochis o potrazi za unutarnjim mirom i samospoznajom ispripovijedana je s pomoću smirujućih i jedinstvenih ilustracija koje prate putnicu na njezinu putu iz tame u svjetlost kroz ritam izmjene godišnjih doba.

“Voljela bih da o ovoj knjizi razmišljate kao o ogledalu”, dodaje autorica. “O ogledalu koje odražava vašu prekrasnu unutarnju ljepotu i čaroliju svijeta koji vas okružuje. A svijet je doista čarobno mjesto, zar ne?”

Služeći se drevnom mudrošću i izrekama mislilaca i autora iz cijeloga svijeta – od Lao Tzua i Rumija do Emily Dickinson – kako bi naglasila svoje dojmljivo vizualno pripovijedanje, knjiga Iulije Bochis pripovijeda bezvremenu priču o osobnom rastu i duhovnom iscjeljenju.

Nema sumnje, ova će se knjiga zasigurno svidjeti ljubiteljima Stilusovih autora poput Jamesa Norburyja, Rupi Kaur i Anthonyja de Mella.

Pročitajte još...

Rupi Kaur: tijelo dom – nova zbirka pjesama za zaljubljenike u poeziju

U svojoj trećoj zbirci poezije i ilustracija, Rupi Kaur istražuje razna lica identiteta u formi koju sama opisuje kao 'ljubavno pismo sebi samoj', a knjigu na hrvatsko tržište od 8. prosinca donosi izdavačka kuća Stilus

Top 10 ljubavnih romana: Lezite na plažu i uživajte u strastvenim pričama

Strast, ljubavni zapleti i raspleti, drama i sretni završetci mogu nam pomoći da zaboravimo na sve i uživamo u zamišljenom svijetu

Top 10 krimića koje od napetosti nećete moći ispustiti iz ruku

Bilo da ste ljubitelj krimića ili od njih imate noćne more, jedno morate priznati- napetosti i iznenađenja u ovim knjigama ne nedostaje! 

Sobarica: Konačno je stigao je jedan od najiščekivanijih književnih prvijenaca godine!

Roman je priča o 25-godišnjoj Molly Gray, djevojci koja je naviknuta biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva

Povezano

Stephen King i Peter Straub udružili su snage u najiščekivanijoj knjizi godine

Dva majstora, dva gospodara dobre priče napisala su roman koji teče kao da je djelo jednog autora – početak i kraj odredili su zajedno, a zatim su pisali naizmjence

Ecija Ojdanić i Frano Mašković briljirali su u glavnim ulogama predstave ‘Ništa im neće bit’

Predstava je donijela svježu perspektivu kazalištu s originalnom pričom i odličnom glumačkom postavom, Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem

TOP 5 ljubavnih romana idealnih za vikend

Kako bi nam jesen pred nama bila lakša, donosimo pet novih ljubavnih romana koje se isplati pročitati. Jer ljubavi nikada dovoljno, zar ne?

Top 3 knjige koje čitamo ovaj tjedan

Odabrali smo tri nove knjige koje čitamo ovaj tjedan. Zamislite vikend je, nemate ništa za raditi i ležite na kauču uz neku dobru knjigu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime