Srijeda, 25 siječnja, 2023

Sunce, more i zvijezde: U prodaju je stigla jedna od najiščekivanijih knjiga godine

Dojmljiva vizualna priča Iulije Bochis o potrazi za unutarnjim mirom i samospoznajom ispripovijedana je s pomoću smirujućih i jedinstvenih ilustracija koje prate putnicu na njezinu putu iz tame u svjetlost kroz ritam izmjene godišnjih doba

Ovih se dana u hrvatskim knjižarama pojavila prekrasno ilustrirana knjiga Sunce, more i zvijezde hvaljene ilustratorice Iulije Bochis (@iuliastration) u kojoj nas, kako se navodi u opisu knjige, autorica vodi na iscjeljujuće duhovno putovanje.Iulia Bochis rumunjska je umjetnica koja živi i radi u Švicarskoj. Planetarnu popularnost stekla je zahvaljujući svojoj Instagram stranici @iuliastration, koju prati više od 600 000 ljudi, a na kojoj redovito objavljuje svoje ilustracije inspirirane “čarolijom života i iskrom ljudske ljubavi i kreativnosti”. A sve je počelo ne tako davne 2019. godine, kada je Iulia, nakon završetka studija, odlučila putovati svijetom, pritom se najviše zadržavši u Aziji. Cijelo je to vrijeme, kako navodi, ondje vodila neku vrstu ilustriranog dnevnika koji joj je poslužio kao svojevrsna kronika vlastitog unutarnjeg rasta.

Godinu dana kasnije iz svog je studija u Švicarskoj počela objavljivati svoje radove na Instagramu – ilustracije popraćene kratkim inspirativnim porukama – gdje ju je u vrlo kratkom roku počelo pratiti više od pola milijuna ljudi iz cijeloga svijeta (do danas se ta brojka popela na više od 630 000 pratitelja). I nju samu ta je nagla popularnost iznenadila. Dakako, uočili su je i veliki književni agenti i izdavači, pa je tako Iulia sklopila ugovor o objavljivanju knjige s poznatom izdavačkom kućom Penguin. Za objavljivanje knjige ubrzo su se zainteresirali i brojni veliki inozemni izdavači, a prava su otkupljena i u Hrvatskoj, gdje se za njezino objavljivanje pobrinula izdavačka kuća Stilus (koja se na hrvatskom tržištu već etablirala kao izdavač sličnih knjiga; dovoljno je spomenuti Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja Jamesa Norburyja, još jednu ilustriranu planetarnu uspješnicu). Knjigu je na hrvatski prevela Lada Furlan Zaborac.

Svi se razlikujemo, ali imamo i mnogo toga zajedničkog

“Prekrasna knjiga Iulije Bochis naišla je na zasluženo oduševljen prijem kod međunarodnih izdavača, koji su se odreda na prvi pogled zaljubili u emocionalnu snagu Iulijinih ilustracija i riječi”, navode iz britanske podružnice Penguina.

Riječima same autorice, knjiga Sunce, more i zvijezde “nastala je iz dubokog uvjerenja da, iako se svi razlikujemo na mnogo načina, imamo i mnogo toga zajedničkog. Ona govori o različitim važnim trenucima s kojima se susrećemo na svom životnom putu. Neki od tih trenutaka su promjena, usamljenost, ljubav i sreća… No smatram da je započinjanje često najteži dio bilo kojeg zadatka. Počeci nas rijetko zateknu sami. Često ih prati strah, sumnja, nesigurnost i mnoge druge misli koje nam ne olakšavaju situaciju.

Sve sam to osjećala čak i prije no što sam započela pisati ovu knjigu. Međutim, jednom kad sam započela, sve je počelo sjedati na svoje mjesto i vrlo sam se brzo zatekla na ovom putu ispunjena radošću i uzbuđenjem. Kad bolje razmislim, shvaćam da je tako bilo u vezi sa svime što sam u životu pokušala. Od učenja vožnje bicikla do preseljenja na studij, a zatim kad sam trebala svoje umjetničke radove podijeliti sa svijetom.”

Knjiga je prepuna dojmljivih ilustracija

Dojmljiva vizualna priča Iulije Bochis o potrazi za unutarnjim mirom i samospoznajom ispripovijedana je s pomoću smirujućih i jedinstvenih ilustracija koje prate putnicu na njezinu putu iz tame u svjetlost kroz ritam izmjene godišnjih doba.

“Voljela bih da o ovoj knjizi razmišljate kao o ogledalu”, dodaje autorica. “O ogledalu koje odražava vašu prekrasnu unutarnju ljepotu i čaroliju svijeta koji vas okružuje. A svijet je doista čarobno mjesto, zar ne?”

Služeći se drevnom mudrošću i izrekama mislilaca i autora iz cijeloga svijeta – od Lao Tzua i Rumija do Emily Dickinson – kako bi naglasila svoje dojmljivo vizualno pripovijedanje, knjiga Iulije Bochis pripovijeda bezvremenu priču o osobnom rastu i duhovnom iscjeljenju.

Nema sumnje, ova će se knjiga zasigurno svidjeti ljubiteljima Stilusovih autora poput Jamesa Norburyja, Rupi Kaur i Anthonyja de Mella.

Pročitajte još...

Rupi Kaur: tijelo dom – nova zbirka pjesama za zaljubljenike u poeziju

U svojoj trećoj zbirci poezije i ilustracija, Rupi Kaur istražuje razna lica identiteta u formi koju sama opisuje kao 'ljubavno pismo sebi samoj', a knjigu na hrvatsko tržište od 8. prosinca donosi izdavačka kuća Stilus

Top 10 ljubavnih romana: Lezite na plažu i uživajte u strastvenim pričama

Strast, ljubavni zapleti i raspleti, drama i sretni završetci mogu nam pomoći da zaboravimo na sve i uživamo u zamišljenom svijetu

Top 10 krimića koje od napetosti nećete moći ispustiti iz ruku

Bilo da ste ljubitelj krimića ili od njih imate noćne more, jedno morate priznati- napetosti i iznenađenja u ovim knjigama ne nedostaje! 

Sobarica: Konačno je stigao je jedan od najiščekivanijih književnih prvijenaca godine!

Roman je priča o 25-godišnjoj Molly Gray, djevojci koja je naviknuta biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva

Povezano

TOP 10 nadolazećih mladih glumica by Anđelo Jurkas

Donosimo još deset izvrsnih mladih glumica već etabliranih na nacionalnom ili internacionalnom nivou ili na putu otkrivanja šire javnosti njihovih kvaliteta u očekivanju novih vodećih uloga i glumačkih zadataka unutar kojih će biti prepoznate kao imena na kojima stoji budućnost domaćeg filma i teatra

TOP 10 najboljih mladih redatelja i redateljica na domaćoj sceni

Ovdje donosimo pregled debitanata redatelja i redateljica, ili mladih i nadolazećih imena koji su sa svojim novim i skorim filmovima, ili kazališnim predstavama dali autorski kvalitetne priloge vjeri u imena na koja se može računati kroz budućnost

Judita Franković Brdar u ulozi Yerme: Ogromna želja za majčinstvom koja postaje razarajuća opsesija

Tri su ključna odnosa u predstavi: Yerma i njen muž Juan, Yerma i njen neostvareni ljubavnik Victor te Yerma i majke u selu. Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor)

Ivica Prtenjača: Čitatelji su nezasitna i gladna bića

Bez komplikacija i kalkulacija igra se riječima i ispisuje rečenice u kojima sve ima smisla. Zbirka priča Kino Sloga, povodom koje smo razgovarali, donosi novi niz literarnih užitaka. Majstor pera i riječi, Ivica Prtenjača, Mixeru otkriva što mu znače same riječi, je li pisanje igra, kako doživljava svoje ranije knjige

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime