Petak, 19 srpnja, 2024

Sobarica: Konačno je stigao je jedan od najiščekivanijih književnih prvijenaca godine!

Roman je priča o 25-godišnjoj Molly Gray, djevojci koja je naviknuta biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva

Bestseler u SAD-u, Kanadi, Irskoj, Njemačkoj, Australiji… Prava za objavljivanje prodana na više od 35 jezika, mahom na aukcijama i to puno prije izlaska romana. Prava za holivudsku ekranizaciju s Florence Pugh (“Male žene”, “Black Widow”) u naslovnoj ulozi kupio je Universal Pictures dok je roman još bio rukopis – sve se to vezuje uz  roman “Sobarica” Nite Prose, koji je upravo objavljen u prijevodu Dražena Čulića i izdanju Stilusa.Roman koji je na engleskom objavljen u siječnju te otad ne silazi s top-ljestvica najprodavanijih knjiga diljem svijeta itekako je opravdao status jednog od najiščekivanijih prvijenaca godine.

Radnja romana priča je o dvadesetpetogodišnjoj Molly Gray, djevojci koja je naviknuta biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva. Ona je samo sobarica – zašto bi je itko trebao primijetiti? Njezino je da čisti, radi i ignorira sve ekscentričnosti i tajne gostiju.

Ovo je klasičan krimić, ali zabavan i dirljiv

U svom poslu, njegovoj rutini i strogo propisanim pravilima, Molly svejedno neizmjerno uživa. Ali njezin se život preokrene naopačke kad otkrije mrtvo tijelo ozloglašena gosta, Charlesa Blacka. Takav nered ne može lako počistiti. Molly stoga kreće u potragu za istinom slijedeći tragove o kojima se šapuće po hodnicima Hotela Regency Grand.

“Svim ćete srcem navijati za nju; klasičan krimić koji je uz to zabavan, dirljiv i utješan; nježan ton, uvjerljivo pripovijedanje i oštrouman zaplet sastojci su koji su preko noći proslavili ovaj roman; zadovoljava na svakoj razini; maestralan, šarmantan krimić koji će vas dirnuti na načine na koje nikad ne biste očekivali ” – ovo su samo neki od komplimenta kojima su kolege književnici i kritičari uglednih medija opisali Sobaricu.

Prva verzija knjige nastala je za vrijeme prvog lockdowna

Nita Prose pseudonim je dugogodišnje kanadske urednice Nite Pronovost koja je ideju za pisanje dobila tijekom boravka na Londonskom sajmu knjiga. “Iznenada sam se vratila u hotelsku sobu, a sobarica je u ruci držala donji dio moje trenirke koju sam ja nemarno odbacila na krevetu. Obje smo bile zbunjene i nismo znale što bismo jedna drugoj rekle, no sjećam se kako sam pomislila u kojoj je mjeri njezin posao istodobno nevidljiv i duboko intiman. Ta je žena danima čistila moju sobu i saznala je toliko toga o meni, a ja o njoj nisam znala ništa…”, ističe autorica.

Ili kako njezina Molly u romanu kaže: “Ja sam vaša sobarica. Toliko toga znam o vama. Ali znate li vi išta o meni?”. Pisati je počela u zrakoplovu na povratku kući, a prvu verziju dovršila je za vrijeme prvog lockdowna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nita Prose (@nitaprose)

Činjenica da je zaposlena na visokoj poziciji u kanadskom Simon and Schusteru i itekako dobro umrežena s ljudima u branši, Niti Prose nije znatno umanjila strah kad je poslala rukopis agentima. Ono čega se najviše pribojavala, priznala je u jednom intervju, bilo je da će joj reći kako je roman krasan, a onda ga pristojno odbiti okrećući očima.

Ispostavilo se da razloga za strah nije bilo. Promptno je pronašla izdavača za engleski jezik, a priča o neobičnoj junakinji, ali i o tome kako je istina rijetko kad crno-bijela, osvojila je urednike diljem svijeta, a nakon njih i čitatelje. Uostalom, kako je napisala spisateljica Sarah Penner: “Nemoguće je ne voljeti Molly”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime