Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

5 priča, 5 žena, 5 kontinenata – kratki dokumentarni filmovi za 5

Ženska strast, ne samo u ostvarivanju svojih potencijala, ciljeva i djelovanja u skladu s idealima, već i snažna želja za promjenama u društvu, glavne su okosnice priča koje pratimo u jedinstvenoj Mastercardovoj kolekciji kratkih dokumentarnih filmova

Previše našeg svijeta dizajnirano je bez uključenosti žena. Čak i danas, nejednakost i isključenost još uvijek suzdržavaju žene; žene koje imaju ideje i njeguju strast, a svojim znanjem, vještinama, radom, primjerom mogu pokrenuti nešto neprocjenjivo.I upravo ta strast, ne samo u ostvarivanju svojih potencijala, ciljeva i djelovanja u skladu s idealima, već i snažna želja za promjenama u društvu, glavne su okosnice priča koje pratimo u jedinstvenoj Mastercardovoj kolekciji kratkih dokumentarnih filmova, dostupnoj na digitalnoj streaming platformi ShortsTV ili putem Vimeo videa na zahtjev.

Majčinska borba da olakša život kćeri rođenoj s teškoćama u razvoju

Kroz objektiv kamere, pet talentiranih redateljica vješto isprepliću ljudske sudbine s pet kontinenata, prikazujući esenciju jedinstvenih i hrabrih žena koje svojim djelovanjem mogu nadahnuti milijune diljem svijeta. Radnja jedne od tih priča vodi nas i u Split. 
Učenje je cjeloživotni proces, a upravo to potvrđuje i Irena Orlović, protagonistica kratkog dokumentarnog filma ‘Harfa’. Od prvog do zadnjeg kadra, objektiv kamere prati ženu, majku, urednicu, poduzetnicu koja je pokrenula specijaliziranu izdavačku kuću iz majčinske borbe da olakša život kćeri rođenoj s teškoćama u razvoju. Ono što je prije gotovo 20 godina započelo kao edukativno putovanje u nedostatku specijalizirane literature na hrvatskom jeziku za roditelje koji žele poticati zdrav razvoj djece, danas je jedna od vodećih specijaliziranih izdavačkih kuća, stručan tim suradnika, mjesto odakle je Irena pokrenula aplikaciju ‘Pametnica’ zbog koje je i proglašena poduzetnicom godine. 

Razvijanje društvene svijesti o dječjim emocijama i intelektualnom razvoju

U radu sa svojom kćeri Matejom, danas sretnom tinejdžericom, Irena je shvatila kako osim činjenice da gotovo nema stručne literature na hrvatskom jeziku, u nas ne postoji razvijena društvena svijest o dječjim emocijama i intelektualnom razvoju. I tada je odlučila sve promijeniti, pokrenula se i započela neprocjenjivo putovanje koje traje i danas. Harfa, izdavačka kuća u kojoj je u isto vrijeme i urednica i vlasnica, danas je poznata po recentnim izdanjima iz područja ranog dječjeg razvoja. Održavanje svakodnevnog balansa između obitelji, posla, izdavaštva, emocija, slobodnog vremena, potaknulo ju je na razvoj web aplikaciju „Pametnica“ koja sadrži bezbroj kreativnih materijala za rano poticanje intelektualnog razvoja djece.

A da to nije sve, potvrđuje i jedan od zadnjih angažmana – Irena je odlučila osnovati inovativnu privatnu osnovnu školu, svojevrsnu školu budućnosti, u kojoj se naglasak stavlja na jačanje kognitivnih sposobnosti djece kroz specijalizirane socio-emocionalne programe rada, a sve prema smjernicama i preporukama recentnih saznanja iz neuroznanosti. Irena je završila i petogodišnju edukaciju iz području neurolingivističke psihoterapije te svakodnevno svojim iskustvom, energijom, strašću koja je pokreće, savjetuje roditelje kako izgraditi što sretnije i ispunjenije odnose sa svojom djecom, budućim liderima ovog društva. 

U sklopu globalne kampanje koja prati projekt „FIVE“, tijekom ožujka i travnja na priceless.com, svi korisnici Mastercard® kartica imat će priliku motivirati se sudjelovanjem u dvije  besplatne interaktivne radionice te uživo poslušati inspirativnu Ireninu priču. Ako želite uživo upoznati i poslušati Irenu, požurite na priceless.com jer je broj mjesta na radionicama ograničen.

O kolekciji ‘Five’

Objektiv kamere prati pet poduzetnica iz različitih dijelova svijeta čiji život i rad doprinosi sveopćem razvoju društva. U prvoj priči pratimo modnu dizajnericu iz Libanona čije luksuzno ručno rađene torbe proizvode zatvorenice ili bivše zatvorenice koje je život natjerao da novostečene vještine iskoriste kako bi svojim obiteljima omogućile što normalniji život.

Priča iz Sjedinjenih Američkih Država upoznaje nas s kuharicom iz Chicaga koja organizira kulinarske radionice za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a kroz koje polaznici uče o prevenciji pretilosti te važnosti unosa uravnoteženih obroka. Indijska novinarka, nakon što se susrela s negativnim posljedicama koje upotreba pesticida ima na zajednicu u kojoj živi, odlučila se okrenuti lokalnim poljoprivrednicima obrazujući ih o korištenju nenametljivih, prirodno sigurnih i ne štetnih supstanci u obradi zemlje. Četvrta priča, koju su kao i sve režirale mlade i uspješne redateljice iz raznih dijelova svijeta, vodi nas u San Paulo, vibrantni brazilski 20 milijunski grad.

Usprkos činjenici kako se nalazi u invalidskim kolicima, protagonistica ove pretposljednje priče svu energiju i snagu ulaže u edukaciju kompanija o vrednovanju osoba s invaliditetom prilikom njihova zapošljavanja.

Film kao moćan medij koji putem ljudskih priča inspirira i obrazuje

Posljednji kadrovi rezerviranu su za priču iz Europe, priču iz Hrvatske; priču o Ireni Orlović koja se kao majka s djetetom s poteškoćama u razvoju susrela s problemom izostanka literature za roditelje koji žele poticati zdrav razvoj djece. Gotovo 20 godina nakon, danas, Irena pod krilaticom „Knjige koje vole djecu“ okuplja stručni tim suradnika, a nije izostala ni vjerna publika i povjerenje. Osim toga što je njena kćer Mateja danas emocionalno sretna tinejdžerica, Irena iza sebe ima nekoliko projekta, među kojima je web aplikacija Pametnica koja sadrži bezbroj kreativnih materijala za rano poticanje intelektualnog razvoja djece.

„Film je nadasve moćan medij koji putem iskrenih ljudskih priča inspirira i obrazuje. On je prirodan način kako utjecati na jačanje svijesti o ključnim problemima s kojima se danas suočavamo. Počašćena sam što, ne samo Ireninom pričom, nego pričom svih protagonistica, slavimo žensko poduzetništvo te olakšavamo dijeljenje njihovog iskustva s milijunima drugih“, istaknula je Gea Kariž, voditeljica marketinga u Mastercardu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime