Utorak, 30 travnja, 2024

Veliki uspjeh Hrvatice u NYC: Petra Radetić Barić Šrekais počinje raditi u odvjetničkom uredu Amal Clooney

Prof. Clooney je vrlo profesionalna osoba i zaista je divno učiti od nje. Topla i puna podrške, prizemljena i vrlo otmjena. U isto vrijeme, vrlo organizirana i naravno inzistira na rezultatima. Pravi je uzor za mlade žene, nešto čemu zaista treba težiti, ističe Petra

Mlada domaća odvjetnica nakon preseljenja u New York primila je poslovnu ponudu koja se ne odbija. Raditi kao legal researcher u odvjetničkom uredu gospođe Amal Clooney, supruge poznatog hollywoodskog glumca Georgea Clooneya. O izazovu karijere i drugim interesantnim sferama sjajne mlade žene popričali smo ekskluzivno za Mixer.hr.In medias res – od tvoje objave na društvenim mrežama, dakle ulaziš kao pripravnica, točnije legal researcher u ured ne bilo koje svjetske hot shot odvjetnice, nego – Amal Clooney. Molim te pozadinu toga mimo rečenice objave. Kako se to događa? Trebaju li neke jake lobbing veze ili je dovoljno biti odlična i prezentna u pravo vrijeme na pravom mjestu?

Moram priznati da je i mene iznenadio ovakav razvoj situacije, naravno pozitivno! Na početku ljeta sam odlučila provesti tri mjeseca u Hrvatskoj sa obitelji, napuniti baterije i ne forsirati ništa na poslovnom planu. Tako mi je jednostavno govorio instinkt. Prije nekoliko tjedana je stigao mail u kojem mi je rečeno da je prof. Clooney bila impresionirana mojim rezultatima tijekom godine i ponuđena mi je pozicija koju sam sa velikom srećom prihvatila! Smatram da je važno biti svoj, imati snažne stavove i ne bojati se iste pokazati. Jake lobbing veze ne dovode čovjeka daleko.

Koliko je to veliki launch tvoje odvjetničke karijere i ide li točno u smjeru koji si željela ili tek pripremaš teren za veliko zakucavanje?

Rekla bih da je zakucavanje još daleko, tek sam na početku i moram još puno učiti i raditi. Pravo je disciplina gdje uvijek ima mjesta za napredak! Međutim, ovo je definitivno velika stvar za mene i veselim se vidjeti kamo će me ova divna prilika odvesti.

Velika prilika za mladu odvjetnicu

Što legal researcher zapravo točno i konkretno radi, mimo wiki i Google opisa for dummies, naravno ako mimo poslovne tajne opisa radnog mjesta smiješ to govoriti?

Najjednostavnije rečeno, moj zadatak je pomoći pripremiti starijim odvjetnicima slučaj za suđenje istraživanjem svakog mogućeg ishoda situacije i priprema svih informacija koje su nam potrebne. Odlična pozicija za mlade odvjetnike jer se strašno puno može naučiti s obzirom na to da je količina podataka kojom se dnevno raspolaže enormna. Osim što sama pozicija gradi odličnu bazu znanja, potiče i rast samopouzdanja kako bi kasnije i mi juniori mogli nastupati pred nekim velikim sudskim vijećem bez straha! 🙂

Još neko vrijeme ostajemo u New Yorku

Kojim ćeš se pravnim predmetima i specijaliziranim područjima baviti?

Pravne predmete, nažalost, ne mogu otkrivati jer sam vezana odvjetničkim kodeksom, a što se tiče pravnog područja, riječ je o međunarodnom pravu & ljudskim pravima.

Kad smo pričali ne tako davno putem video calla o tvojoj, točnje Vašoj obiteljskoj newyorškoj epizodi, ostavljala si bila mjesta otvorena povratku doma zauvijek ne samo iz nostalgije i tijekom ljeta. Kamo ste sve po obalama ljetos pohodili?

I dalje je konačan povratak doma u planovima! Suprug i ja smo oboje jako vezani za Hrvatsku i važno nam je djecu odgajati s jakim osjećajem pripadnosti. Međutim, s obzirom na razvoj događaja i poslovne prilike koje su nam se otvorile, mislim da ćemo još neko vrijeme ostati u New Yorku. To je grad koji je nama zaista drugi dom, tako da će i taj rastanak biti težak kada za njega dođe vrijeme. Što se tiče putovanja, s obzirom na moju trudnoću, ovo ljeto ih je bilo puno mirnije. Većinom kod moje obitelji u Šibeniku ili kod suprugove na Krku. Proveli smo neko vrijeme na Amalfi obali i još nas čeka nekoliko dana na Hvaru pa je vrijeme za povratak “doma”.

 

Očekivanje novog života najveći je blagoslov

Ovo ljeto je, mimo poslovne prilike karijere, bilo dosta emotivno za tebe, od najave prinove i bebe (i roditelji uzviknu “It’s a Boy”) uskoro u obitelji do gubitka kućnog ljubimca, psa za kojeg si bila jako vezana. Koliko, s obzirom na to da si emotivka, možeš odvajati poslovni život od privatnog u smislu switcha i preživljavanja intenzivnih životnih situacija kakvima drugo stanje i očekivanje novog života jeste?

Velika sam emotivka i odmalena sam bila strašno osjetljiva. S pozitivnim situacijama se lako nositi, one te motiviraju da budeš još bolji, ali i zahvalniji na tome što ti se događa. Zaista mislim da je očekivanje novog života najveći blagoslov i nešto najljepše šta se ženi može dogoditi. Jedva čekam postati mama i bebin dolazak me još vise poslovno motivira kako bih njemu omogućila što ljepši život. Mislim da je to želja svake (uskoro) mame.

Što se tiče onih lošijih situacija, ono što je zanimljivo jest da bih uvijek kada bi me, primjerice, nešto negativno pogodilo, osjećaje rješavala radom. Obično bih krenula učiti punom parom tako da položim neki novi ispit i razveselim se, ponekad prionula vrtlarstvu u maminom vrtu ili, pak, otišla na neku sportsku aktivnost. Smatram da je jako važno odmalena učiti djecu kako se nositi s lošijim danima, a činjenica je da se svatko osjeća bolje čim nešto postigne i vidi svoj rezultat bilo da je riječ o prolasku velikog ispita ili očišćenom stanu.

Moja mama je strašno inzistirala na tom zdravom i razumnom pristupu nekim teškim životnim situacijama. Odlazak moje ljubimice Perle me strašno pogodio jer smo provele nerazdvojne 12 predivnih godina. Svaka osoba koja voli životinje zna kako se osjećam. Zaista mi je obilježila djevojaštvo na najposebniji mogući način. S obzirom na našu veliku ljubav i prijateljstvo, sigurno će mi trebati još vremena da se prihvatim njezin odlazak.

U svakom slučaju, što god bilo, dobro ili loše, mislim da je važno poslovnom aspektu života pristupati odvojeno od privatnog i vrlo koncentrirano, iz poštovanja prema struci i ljudima s kojima radiš. Isto tako je važno znati prepoznati svoje limite i osjećaje, i uzeti vrijeme za sebe kada nam je to potrebno. Čini mi se kako je zdravi balans tajna uspjeha!

Što zaposlenje kod gospođe Amal konkretno znači za tvoju projekciju sljedećih nekoliko godina u pravnom smislu i gdje će biti radno mjesto? Isto New York ili je mobilno da ga zbog porodiljnog možeš obavljati iz bilo kojeg dijela planeta?

Uredi su u Londonu i New Yorku. Moja baza je New York. Tako bi trebalo ostati i nakon što dođe beba.

Suprug i sin su mi apsolutni prioritet

Prije nego te otkriju svi celebrity domaći mediji i počnu sa žicanjima da im središ čvenk s Georgeom ili njegovim friendićem Bradom Pittom, reci, molim te, o odnosu šefice s tobom i dojmovi susreta te općenito o poslovnom okruženju i timu?

Prof. Clooney je vrlo profesionalna osoba i zaista je divno učiti od nje. Topla i puna podrške, prizemljena i vrlo otmjena. U isto vrijeme, vrlo organizirana i naravno inzistira na rezultatima. Cijelu godinu me oduševljava u apsolutno svakom segmentu. Stalno ponavljam da je pravi uzor za mlade žene, nešto čemu zaista treba težiti. Tim sam za sada upoznala online jer se nisam još vratila u NYC otkad smo počele surađivati, međutim već sada vidim da je riječ o vrijednim, mladim ljudima i jedva ih čekam sve upoznati i uživo!

Koliko se sretne vijesti reflektiraju i unose promjena u tvoj i suprugov novi NYC život?

Što se tiče poslovnih novosti, zapravo i neće biti previše promjene. Imamo izgrađen dom u New Yorku i uhodan raspored. Većina prijatelja sa naših američkih fakulteta nam je tamo i stvarno imamo veliko društvo puno ljudi iz svih dijelova svijeta. Sve ostaje isto, osim sto nam dolazi naš novi mali član! To je definitvno promjena, a to kolika ovisit će o njegovom spavanju! 🙂

S obzirom na silno konstruktivan karakter i mladenački zanos i energiju koju si dosad pokazivala u svom zvanju i pravnom znanju, gdje se vidiš do kraja 2025. godine za početak?

Hvala na divnim riječima! Prije svega se vidim kao mama jednog veselog dvogodišnjeg dječaka koji odrasta u sretnoj obitelji. Suprug i sin su mi apsolutni prioritet.
Što se tiče profesionalnog svijeta, iskreno se nadam da ću se nastaviti razvijati gdje god bila, vjerovati svom instinktu i težiti boljem svaki novi dan!

Fotografije: privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime