Nedjelja, 26 rujna, 2021

“Hrvatice su ljepše, ali imaju manje šarma i elegancije nego Francuskinje”

Benjamin Edgard i Julien Renault, francuski novinari i bratići, prije sedam godina stigli su iz Pariza u Zagreb poslom, zaljubili su se u našu zemlju i na iznenađenje svih ostali tamo živjeti, kupili vikendicu u Novigradu i, na koncu, odlučili – izdati knjigu na hrvatskom...

Kada se nedavno u izdanju izdavačke kuće Jesenski&Turk pojavila knjiga ‘Isti ćaća’ na prvu je svatko pomislio kako iza nje stoji neki domaći pisac koji je vjerojatno napisao knjigu o odrastanju, odgoju i običajima duboko ukorijenjenom u naše krajeve…

No, na iznenađenje svih knjigu su napisala dva Francuza. Dovoljno intrigantan podatak da poželite saznati zašto, od kuda oni u Hrvatskoj, što to oni imaju s našim običajima, je li možda neka ljubavna afera u pitanju…

Izazovi hrvatskog jezika i života u Hrvatskoj

Benjamin Edgard i Julien Renault bratići su koji su prije sedam godina stigli iz Pariza u Zagreb poslom, i premda su svi njihovi prijatelji i obitelj mislili kako se u ‘tamo nekoj Hrvatskoj’ neće zadržati ni 6 mjeseci, zaljubili su se u našu zemlju, ostali, kupili vikendicu u Novigradu i, na koncu, odlučili – izdati knjigu na hrvatskom.
“Knjiga ‘Isti ćaća’ govori o sinu koji se vraća kad mu umre otac. Razmjenjuje pisma s Miljenkom, najboljim prijateljem pokojnog oca. To je priča o ljubavi, politici, iseljavanju, o svemu životnome. Otvara svoje srce, svoju dušu. Knjiga govori o životima svih nas, pa smo poželjeli pisati na razini čovjeka – ne nešto komplicirano, željeli smo odmah s temama ići u srž”, otkrili su autori tijekom promocije knjige.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jesenski i Turk (@jesenski_i_turk)

Osim radnje koja je zahtjevala i duboko poznavanje običaja i mentaliteta naših krajeva, za Benjamina (35) i Juliena (29), veliki je izazov bio – ne samo pisati na drugom jeziku – nego prije svega ući u duh hrvatskog jezika i promijeniti mentalitet, s francuskog na hrvatski. Na koncu, reakcije publike potvrdile su kako su posao obavili izvrsno, a osim toga fascinira i njihovo odlično znanje (i govor) hrvatskog jezika.

Očarani Zagrebom i Novigradom

Hrvatska im se toliko svidjela da su odlučili ostati živjeti u Zagrebu, a tijekom jednog posjeta Novigradu toliko ih je očarao da su tamo kupili – vikendicu. Nakon izlaska knjige Benjamin i Julien su ‘pod opsadom’ novinara, no kako je to i njihovo zanimanje (iako trenutno zarađuju i od predavanja francuskog jezika) s puno razumijevanja pristaju na sve intervjue.

Nas je zanimalo koliko su prihvatili sve prednosti i mane života u Hrvatskoj te, u konačnici, znači li to da će se ovdje i skrasiti – do kraja života.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ISTI ĆAĆA (@isticacaknjiga)

U kojem ste trenutku doista pomislili kako biste željeli živjeti u Hrvatskoj?
Iskreno, nikad nismo mislili živjeti ovdje. Došli smo kao novinari i radili smo za strane novine. U Francuskoj vrlo malo govorimo o Hrvatskoj, pa je to zaista bio sretan splet okolnosti. Kako smo znatiželjni rekli smo si, ‘hajde, idemo’. Bilo je pravi izazov.

Kako je vaša obitelj reagirala na odluku da se skrasite u Hrvatskoj? Koliko su poznavali Hrvatsku i jesu li je gledali kroz prizmu ratnih događanja?
Nisu imali pojma što se ovdje događa. Uopće nisu razumjeli zašto smo otišli i bili su vrlo sigurni kako ćemo se vrlo brzo vratiti u Pariz. Ipak, naš su izbor bolje razumjeli kad su došli u Hrvatsku i kada su posjetiti Zagreb i Novigrad.

Koje su tri stvari koje vas najviše oduševljavaju kod Hrvata, a koje tri – ni nakon sedam godina boravka ovdje – ne možete shvatiti?
Ljudi su prilično dragi i pristupačni, zemlja je prekrasna, a žene su lijepe. Na drugoj strani, kukanje, pasivnost i nedostatak ludosti u svakodnevnom životu.

Upoznali ste Hrvatsku uzduž i poprijeko – koja vam se područja najviše sviđaju, a za koja mislite da imaju neiskorišten potencijal za razvoj?
Dalmacija je zaista prekrasna. More, otoci, sunce, Velebit, stare kamene kuće… Na vaše drugo pitanje odgovor je – Slavonija. Vrlo je tužno koliko taj kraj postaje opustošen, jer je Slavonija toliko lijepa i bogata, posebno što se tiče poljoprivrede.

U Hrvatskoj imamo mogućnost živjeti ljudskijim životom

Jeste li pozvali ikoga od prijatelja/obitelji da dođu živjeti ovdje i zašto mislite da je život u Hrvatskoj bolji nego, primjerice, u Francuskoj (ili možda ipak nije…)?
Ne (smijeh). Ali oni dolaze za vrijeme praznika. Život u Hrvatskoj je mirniji i opušteniji od života u zapadnim zemljama. Imamo mogućnost živjeti ljudskijim tempom. Ali u Hrvatskoj nije sve ružičasto, ekonomska situacija je za mnoge ljude komplicirana. Mnogi ovdje ne vide budućnost, žele ići na zapad, osobito mladi… U nekom smislu, ovo je priča naše knjige!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ISTI ĆAĆA (@isticacaknjiga)

‘Isti ćaća’ je naziv vašeg romana, no isto tako i jedna od uzrečica tipičnih za naše krajeve – koje vam se još hrvatske uzrečice i poslovice najviše sviđaju?
“Ne možeš imati i ovce i novce”, “pušiti kao Turčin” (mi kažemo pušiti kao vatrogasac (smijeh)) i šećer na kraju “Tko rano rani, dvije sreće grabi”!

Neizbježno pitanje – jesu li ljepše Hrvatice ili Francuskinje – koje su kulturološke razlike između njih i što vam se, primjerice, kod naših djevojaka najviše sviđa?
Hrvatice su ljepše, ali imaju manje šarma i elegancije nego Francuskinje. Hrvatice su odanije i više misle na obitelj, Francuskinje su više liberalne. U dobrom kao i u lošem smislu (smijeh). Njima je normalno imati avanture s muškarcima. Hrvatice se više boje, imaju više ombrambenih mehanizma i ‘kočnica’ u glavi. Primjerice, kad upoznate djevojku u Hrvatskoj, ona će najčešće držati određeni razmak između vas. U Francuskoj će, ako osjeća nešto prema vama, dopustiti da je ponesu osjećaji i upustiti se u ljubavnu vezu, strast… Kod Francuskinja je sve moguće i spremne su riskirati vezu čak i ako ona loše završi. Mislimo da je možda razlika povezana s načinom na koji muškarci pristupaju ženama u Francuskoj i Hrvatskoj…

U skladu s hrvatskim običajima – jesu li vam već pokušali ‘namjestiti’ neku Hrvaticu za ženidbu – kako biste ‘postali pravi Hrvati’? 🙂
U nekom smislu, da. U početku zapravo nismo razumjeli o čemu se radi jer u Francuskoj to nikada nećete vidjeti! (smijeh)

Koji su vam daljnji poslovni planovi – ostajete li u Hrvatskoj i dalje ili planirate putovati…
Živi bili, pa vidjeli!

Naslovna fotografija: @isticacaknjiga

Pročitajte još...

Murina – film Antonete Alamat Kusijanović osvojio Zlatnu kameru u Cannesu!

Ako cijeloj ovoj priči pridodamo da je Antoneta Alamat Kusijanović u petak postala majka, onda je ovo jedna od najljepših priča po kojoj će ona, ali i mi pamtiti 2021. godinu. Ovo je zaista jedno posebno filmsko poglavlje kojemu možemo svjedočiti. Zato znate što vam je činiti kada film dođe u redovitu kino distribuciju

Putopisac Hrvoje Ivančić: Imati ispunjen duh jednako je važno kao imati pun želudac!

Hrvoje Ivančić progovara o svojoj novoj knjizi "Iza Mjesečevih planina“, nastaloj kao rezultat desetogodišnjeg putovanja Afrikom, ali i otkriva zašto se na neka mjesta stalno vraća te što je sve potrebno kako bi se napisao odličan putopis

Zoran Maljković: U pandemiji su počeli čitati i oni koji prije nisu imali tu naviku

Jedan od najpoznatijih hrvatskih urednika knjiga, 'odgovoran' za Gorana Tribusona i Pavla Pavličića, s nama je podijelio razmišljanja o tome koliko se u Hrvatskoj čita te kako je pandemija utjecala na tržište knjiga. Maljković osim knjiga voli i serije i kazališne predstave, a otkrio nam je i tko mu je omiljeni kazališni redatelj

Mi protiv svijeta: Kako zvuče najbolje glazbene stvari početka ovog ljeta!

Izlistali smo deset inozemnih vrhunskih pjesama bez obzira na žanr, broj klikova, vrijeme objave unatrag mjesec dana. I njima pridodali domaće takmace bez obzira na potencijalni hit status. Pa ih usporedite!

Povezano

Zlatko Dalić: U životu me pokreće želja da ponovimo uspjeh iz Rusije!

Osim Zlatka Dalića, kampanju su podržali TV voditeljica Marijana Batinić, glumac Goran Bogdan, skijaš Ivica Kostelić, PR stručnjakinja Ines Preindl, Martina Matušin, Dario Marčac i brojni posjetitelji Weekend Media Festivala

Goran Bogdan otkrio što ga u životu pokreće!

Započeo je Weekend Media Festival, a s njim i kampanja #onostomepokrece. Mixer.hr i organizatori kostimirane humanitarne utrka Zagreb Advent Run s ciljem promocije kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo pronaći i probuditi #onostomepokrece

Počeo je dugo iščekivani 14. Weekend Media Festival

Ella Dvornik-Pearce, Nikola Dujmović, Stjepan Orešković, Ivica Kostelić... samo su neki od poznatih panelista koji su otvorili ovogodišnji 14. Weekend Media Festival

6 zadivljujućih zvjezdanih događaja koje možete dodati u kalendar

Evo nekoliko astronomskih događaja koje ne smijete propustiti, a koji se događaju u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime