Petak, 22 ožujka, 2024

8. Pink Day – praznik vina i hedonizma u Muzeju za suvremenu umjetnost

Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, s više od stotinjak etiketa ružičastih vina

Osmi Pink Day – Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca – održan je nakon jednogodišnje odgode na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog muzeja MSU, a okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, s više od stotinjak etiketa ružičastih vina.Osim toga, u sklopu festivala održan je Green in Pink koji je ugostio desetak najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Na festivalu je prvi puta organiziran i impresivan masterclassSvijet ružičastih šampanjaca, koji je bio rasprodan u samo nekoliko dana. Posjetitelji su prisustvovali još dvjema radionicama: Ružičasta Austrija te radionici ekstra djevičanskih maslinovih ulja – Istra: kraljica maslinovog ulja powered by Catering Lisak, pod vodstvom poznatog istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića koji je lani proslavio 40 godina rada u maslinarstvu.

Republika Austrija – zemlja partner

Pink Day je prvi put imao i službenu zemlju partnera –  Republiku Austriju – te se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik, Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i direktorice EBRD-a Hrvatska, gospođe Victoria Zinchuk, kao i saborska zastupnica Rada Borić, a festival je službeno otvorio predsjednik GSGZ-a Joško Klisović.

Foto: Rene Karaman

I ove godine je Pink Day na radost izlagača nastavio nagrađivati najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su čak 4 nagrade.

Laureati ovogodišnjeg festivala

Žiri u sastavu Vlasta Pirnat, akademska slikarica; Maja Kuzmanović, dipl.arhitekture; Ivica Mamić, agencija IMC, Sanja Muzaferija, novinarka i osnivačica WOW i Pink Daya, odlučio je da glavna nagrada, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey – vrijedan tisuću dolara – osvoji Enosophia iz Feričanaca, a ostale tri nagrade bile su jednakopravne. Umjetničko djelo “Desiderio N°1 Art Must Be Tasted” austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je u ruke vinarije Kutjevo, kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a genijalni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura osvojila je vinarija Belje.

Foto: Rene Karaman

U okviru mini projekta Drink Pink, koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanin, višečlani stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vinapo svom izboru. Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih  87 bodova, Trs Franka 2020. iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime