Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Lavanda, neven, ruža… Cvjetno vino za najmirisniju zdravicu!

Ponudi li vas netko čašom vina, naručit ćete crveno, bijelo ili rose. Možda ćete posegnuti za čašom pjenušca. I podrazumijeva se da će to biti vino napravljeno od grožđa. No, jeste li ikad imali priliku kušati vino od cvijeća?

Kad govorimo o vinima od cvijeća, ne govorimo o vinima u čijem ćete bukeu ili na jeziku osjetiti cvjetne note. Govorimo o vinima zaista napravljenima od cvijeća. Koliko cvijeće može utjecati na okus vina znalo se još u antičko doba kad su stari Egipćani, Grci i Rimljani u vino dodavali primjerice cvjetove lavande i sladili se takvim vinima.Ipak, prvi zapisi o cvjetnim vinima potječu još iz Kine u 3. st. pr. Kr. Tad je u vrijeme dinastije Han proizvedeno prvo vino od krizantema. Njega se danas tradicionalno pije u vrijeme Festivala krizantema koji se održava u listopadu, devetog dana devetog lunarnog mjeseca. Vina od cvijeća bliža su žiteljima Dalekog istoka, pa ćete danas vina od cvjetova azaleja, kozje krvi ili breskve moći kušati u Južnoj Koreji.

cvjetno vino

Iako su u prošlosti u nekim europskim državama proizvodili vina od cvjetova maslačaka, bazge, karanfila ili primjerice ruža, ne može se reći kako se cvjetno vino udomaćila na Zapadu. Ako je tko i zadržao ovu tradiciju u kućnoj radinosti, vina od cvijeća definitivno nisu postala komercijalna. Možda je vrijeme da se to promijeni?

Cvjetno vino sadrži i hranjiva i ljekovita svojstva cvijeća

Pionirka proizvodnje vina od organskog cvijeća u Kaliforniji, Aaliyah Nitoto, osnovala je 2018. godine svoju vinariju Free Range Flower Winery. U njoj je Aaliyah u nepune tri godine tržištu ponudila četiri etikete: vino od lavande, vino od nevena, vino od ruže i hibiskusa i vino od ružinih latica koje na tržište dolazi u veljači 2021. godine.

I prije proizvodnje vina, Aaliyah je proučavala ljekovito bilje, pa je proizvodnja vina od cvijeća bio logičan nastavak njezina profesionalnog puta. Kad je prvi put čula za cvjetno vino koja su nekad uglavnom radile žene, probudila se u njoj znatiželja i želja da i sama proizvede vino koje će osvojiti i najrazmaženija nepca. Bacila se na posao, pronašla suradnike među lokalnim uzgajivačima od kojih nabavlja cvijeće isključivo iz organskog uzgoja.

cvjetno vino

A cvijeće koje je glavni sastojak vina nudi uistinu mnogo – bogatstvo aroma, eksploziju boja, cijeli spektar mirisa… Hranjiva i ljekovita svojstva cvijeća ‘upakirana’ su u pažljivo dizajnirane boce koja su mala remek djela sama za sebe. Prošle godine ova cvjetna vinarka otišla je i korak dalje. U suradnji s koktel majstorima ponudila je koktele na bazi vina od cvijeća.

Iako se trenutno njezina vina mogu nabaviti isključivo u SAD-u, možda nekonvencionalna Aaliyah postane inspiracija nekom od naših vinara. Nađe li se na našem tržištu nađa cvjetno vino, znamo tko bi bio prvi na listi za kušanje.

 

Saznajte i kako loše vino pretvoriti u dobro uz ove trikove!

 

Fotografije: Unsplash, Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime