Subota, 10 veljače, 2024

Najsvečanija večer u godini: Evo tko su dobitnici ELLE style awards 2023.

U 11 raznolikih kategorija modni časopis ELLE dodijelio je najprestižnije nagrade u području mode, dizajna i kulture, a sada s ponosom predstavljamo dobitnike

U predivnom ambijentu zagrebačke Laube brojni uzvanici iz poslovnog i javnog svijeta sinoć su se okupili s iznimnim razlogom – slaviti, obilježiti i nagraditi pojedince, kreativce, umjetnike i zvijezde koji su svojim nevjerojatnim doprinosima oblikovali proteklu godinu. Odluka za uredništvo ELLE-A nije bila laka, jer su imali priliku birati između impresivnih pojedinaca koji su nas neprestano inspirirali, motivirali i pomicali granice na domaćoj sceni. U 11 raznolikih kategorija modni časopis ELLE dodijelio je najprestižnije nagrade u području mode, dizajna i kulture, a sada s ponosom predstavljamo dobitnike.Zvijezda društvenih mreža 

U iznimno konkurentsnoj kategoriji gdje se natjecanje čini gotovo nemogućim, pobjedu je zasluženo odnijela 22-godišnja influencerica Ema Luketin. Aktivna u virtualnom svijetu već gotovo deset godina, Ema je stekla impozantan broj pratitelja s više od 200 tisuća na TikToku te još većim brojem na Instagramu. Nedavno je otvorila vlastiti beauty centar u Zagrebu, što predstavlja samo jedan od mnogih koraka u njezinom uspješnom putu. U kategoriji su također bili nominirane Ema Mur i Mateja Sučević, što dodatno naglašava visoku razinu konkurencije koju je Ema Luketin uspješno savladala.

Novo lice 

U ovoj kategoriji nagradu je dobila Klara Blažević (IM Studio Model). Njezino lice bilo je istaknuto u mnogim editorijalima i modnim kampanjama domaćih brendova. Nažalost, nije mogla prisustvovati dodjeli nagrada zbog trenutačnog snimanja u Parizu. Iako je inače studentica ekonomije, zasluženo je osvojila nagradu u kategoriji ‘Novo lice godine’. Tijekom dodjele, obratila nam se videom iz Pariza, pridonoseći dodatnom sjaju cijelom događaju. Nominirane su bile: Eva Barić (Talia Model), Filipa Ledić (IM Studio Model), Klara Blažević (IM Studio Model) i Zara Hojan (Talia Model).

Najbolji modni fotograf 

Bogatu karijeru dobitnice Jelene Balić, dugom gotovo deset godina, obilježavaju suradnje s eminentnim magazinima poput Grazia, Storybook, Harper’s Bazaar, Esquire, Glamour, Cosmopolitan, te naravno, Elle, za koji je fotografirala kampanje i naslovnice. Ova talentirana fotografkinja, jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj, zasluženo je odnijela titulu modnog fotografa godine. U istoj kategoriji bili su nominirani: 925STUDIO i Franjo Matković.

Najbolji modni dizajner (streetstyle) 

Dizajnerski duo Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić (KLISAB), neprekidno uspinjući se, sada su jedno od najtraženijih i najperspektivnijih imena u domaćoj modnoj industriji. Njihov brend Klisab, prepoznatljiv po snažnim estetskim smjernicama i dosljednim vrijednostima, nije samo ojačao putem samostalnih modnih revija, već i otvaranjem prve trgovine u Zagrebu. Trgovina je brzo postala središte okupljanja obožavatelja brenda i ljubitelja kvalitetne mode. Uz KLISAB, u ovoj kategoriji nominirani su bili Robert Sever i Amarie.

Najbolji modni dizajner (show) 

U kategoriji modnog dizajnera s usmjerenjem na showbusiness, nagradu je u oštroj konkurenciji zasluženo osvojio Juraj Zigman. Njegov prestižni rad govori sam za sebe – Cardi B., Nicki Minaj i Beyonce ove godine nosile su njegove kreacije tijekom svojih turneja, čime je Zigmanova estetika zračila izvan granica Hrvatske, ističući se kao ozbiljan konkurent i među svjetski poznatim luksuznim brendovima. Nažalost, Juraj se nije mogao osobno pridružiti dodjeli, ali je izrazio zahvalnost putem videa koji je emitiran tijekom ceremonije. U istoj kategoriji bili su nominirani: Juraj Zigman, Lokomotiva i Krie Design.

Najbolji modni dizajner (wedding) 

Duo Nikica Ivančević i Vjeko Franetović (eNVy) ostvaruju snove i najljepše želje mladenki već više od 15 godina. Tijekom tog dugog razdoblja, dizajnerski par je izgradio prepoznatljivu estetiku svog brenda, ističući se elegancijom i suptilnim, odmjerenim stilom koji iznova osvaja naša srca. U istoj kategoriji bili su nominirani: Boris Pavlin, Ivan Alduk i eNVy room.

Njabolji modni biznis 

ELFS, prepoznatljiv brend s više od petnaest godina iskustva na domaćoj sceni, privlači vjerne obožavatelje koji se iz sezone u sezonu vraćaju zbog jedinstvene estetike i kolekcija ovog dvojca. Njihovi uspjesi su brojni, teško ih je sve nabrojati, ali najbolje ih se može sažeti u primljenoj nagradi Elle Style Awards za najbolji modni biznis. U istoj kategoriji bili su nominirani: Leilou by Alex Dojčinović, ELFS i Borboleta.

Njabolji dizajn interijera 

Luksuzni boutique hotel smješten u hvarskom akvatoriju predstavlja maleni raj na zemlji, gdje doživljavate harmoniju prirode, mora i raskošnih arhitektonskih rješenja. Zori se nalazi u Palmižani, točnije u uvali Vinogradišće, a iza ovog predivnog projekta stoji studio Visković&Visković iz Splita. U istoj kategoriji bili su nominirani: Met Boutique Hotel u Zagrebu (Projektant: IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI), Boogie Lab u Zagrebu (Vlasnici: Karlo Vulin i Mladen Vidović, Dizajn: Mia Petričević i Kristina Volf), te Zori Timeless Residences (Projektant: visković.visković arhitekti).

ELLE IMPACT 

Grof Darkula, virtualni i anonimni glas s društvenih mreža, hrabro ukazuje na diskriminaciju i društvene probleme, zauzimajući se za prava manjina, slobodu i jednakost u društvu. Zadržavajući svoju anonimnost, primio je nagradu Elle Impact u ime kolektiva. Tina Lončar, suradnica Ellea, preuzela je nagradu u njihovo ime. Ovaj kolektiv djeluje na području feminizma, politike, queer kulture, umjetnosti i znanosti. Ove godine su predstavili drugo (nadopunjeno) izdanje Priručnika za preživljavanje, obogaćeno životnim pričama koje razotkrivaju toksične odnose, bore se za svoja i tuđa prava, potiču  prihvaćanje vlastitog tijela i seksualnosti, te promiču autentičan život bez straha izražavanja vlastitih stavova. Kroz svoj rad, nastoje nas naučiti što feminizam i aktivizam zaista znače.

Najbolji model 

Jedna od najuspješnijih domaćih manekenki koja je ostvarila zapaženu međunarodnu karijeru u 2023. godini, Hana Grizelj, ponosno je primila nagradu za Elle model godine. Njezin impresivan životopis uključuje nošenje kreacija renomiranih modnih kuća na Tjednima mode u Parizu i Milanu. Među njima su se istaknuli Elie Saab, Balmain i Givenchy, dok je prošle godine u Milanu dobila ekskluzivni angažman za Versace.

Životno djelo 

Ove godine obilježava se 40. godišnjica rođenja prvog djeteta začetog izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj, što se dogodilo u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. Pod vodstvom prof. dr. sc. Velimira Šimunića, 1983. godine, ova značajna medicinska postignuća omogućila su mnogim parovima ostvarivanje sna o roditeljstvu.

 

Foto: John Pavlish

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime