Utorak, 4 veljače, 2025

Kod kuće je najbolje: Siječanj je mjesec za sječu kalorija i kilograma

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezni recept idealan za zimu. Pripremite se na uživanje...

Postnovogodišnji povrtni rižoto

1 srednje veliki poriluk



1 manji crveni luk

4 režnja češnjaka

10 dag graška

1 manji krumpir

1 srednje velika mrkva

2 jušne žlice narezanog peršinova lista

30 dag riže za rižoto (arborio)

3 jušne žlice maslinova ulja

20 dag sitno rezanog svježeg (bijelog) kupusa

Morska sol

Prstohvat kurkume i kajenskog papra

Svježe naribani parmezan (po volji)

Operite, ogulite gdje je potrebno te na sitno narežite svo povrće (mrkvu i krumpir na sitne kockice)

U woku ili dubokoj tavi na pola maslinova ulja ovlaš zazlatite luk, mrkvu, češnjak i kockice krumpira, podlijte s malo tople vode pa držite miješajući pet minuta na laganijoj vatri. Dodajte preostalo narezano povrće, dodajte dovoljno tople vode da sve prekrije pa kuhajte dok povrće nije al dente. Najbolje ćete provjeriti je li dovoljno kuhano ako probate mrkvu. Začinite solju i kajenskim paprom pa – po volji – procijedite i dio povrća ostavite sa strane. U preostalo povrće s tekućinom dodajte rižu te kurkumu i kuhajte neprestano miješajući dok riža nije al dente. Po volji rižoto dodatno začinite maslinovim uljem i svježe ribanim sirom ili peršinom. Preostalo povrće pak možete začiniti maslinovim uljem i jesti ga kao odvojeno jelo – bilo kao predjelo ili poslije rižota.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime