RIBLJA FRITAJA NA PREPEČENCU
- 3 jaja
- 4 žlice maslinova ulja
- 30 dag smrznutog bakalara
- 1 veća rajčica
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 4 žlice bijelog vina
- 1 žlica ukiseljenih kapara
- 1 velika pečena paprika
- 1 manja tikvca
- 2-3 režnja češnjaka
- 1 žličica peršina
- 5 kriški tosta
- sol i papar
Bakalar odmrznite, ocijedite i dobro posušite pa narežite na kockice i pirjajte na malo ulja. Čim je počeo tamniti dolijte 3 žlice vina, posolite i poparite pa nastavite pirjati dok bakalar nije gotov. Usitnite ga vilicom i dodajte smjesi od sitno narezanih tvrdo kuhanih jaja, kiselih kapara, soli i papra. Tikvicu narežite na tanke fete pa popecite u tavi na laganoj vatri na malo ulja. Popecite papriku, ogulite joj kožu, nauljite pa pospite s nasjeckanim češnjakom i peršinom. Neka odstoji desetak minuta. Iz tosta (ili kruha) većim okruglim metalnim kalupom izrežite okruglu krišku pa ju nakapajte s malo ulja i popecite u tavi. Po volji koristite i veliku fetu kruha kao brusketu.
Na nauljenoj tavi na srednje jakoj vatri lagano pirjajte smjesu s bakalarom, dodajte preostalo vino, posolite, poparite pa – uz miješanje – dodajte prethodno pjenjačom zamućena jaja. Na okrugli prepečeni tost (ili brusketu) uz pomoć okruglog metalnog modela/kalupa složite fritaju od bakalara, na vrh stavite pečenu tikvicu i papriku i nakapajte s malo ulja. Jede se i toplo i hladno.
BRUSKETA S CHUTNEYEM OD LUKA, DIMLJENOM PURETINOM, JAJEM I RAJČICAMA
- 6 kriški kruha za brusketu
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 6 debljih kriški dimljenih purećih prsa
- 6 rajčica trešnjica
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Za chutney ili “marmeladu” od luka
- 3 kg ljubičastog luka
- 20 – 30 zelenih maslina bez koštica
- 2 žlice ukiseljenih kapara (ili ukiseljenog lista kapara)
- 1 žlica nasjeckanog ukiseljenog motara
- 1 žlica meda
- 2,5 dcl crnog suhog vina
- 1 žlica vinskog octa (najbolje je aceto balsamico)
- malo (do pola kavene žličice) čilija
- krupna morska sol (po volji ali ne manje od kavene žličice)
- 2 – 3 žlice maslinova ulja
Luk ogulite i narežite na tanka rebarca pa stavite u veći wok ili posudu s debelim dnom. Posolite i zauljite, pirjajte na srednje jakoj vatri miješajući desetak minuta, podlijte ocat i vino u koje ste razmutili med, dodajte sve preostale sastojke ( masline narežite na manje komade), pojačajte vatru i pustite da provrije. Držite par minuta na jakoj vatri, a onda ju smanjite i posudu pokrijte. Neka se kuha na lagano nekoliko sati dok luk nije posve mekan. Po potrebi podlijte s malo vrele vode. Kad je luk gotov pojačajte vatru pa iskuhajte višak tekućine (smjesa mora biti nalik džemu ili marmeladi) dorađujući ukus po vlastitom guštu (dodavanjem kvasine, meda, soli, čilija…).
Dobivena marmelada/chutney može trajati desetak dana u hladnjaku spremljena u staklenkama, a prija i kao namaz i kao prilog kuhanom ili pečenom mesu, ribi, roštilju… Odlična je i u kombinaciji s hrenom te kao podloga za sendviče. Kruh popržite pa na njega složite redom chutney, dimljena pureća prsa, tvrdo kuhana jaja (posolite ih i paprite) i rajčice. Po volji nakapajte s malo maslinova ulja.

DIVLJA RIŽA S PILETINOM I SJEMENKAMA BUČE
- 2-3 kavene šalice divlje riže
- 1 manja mrkva
- 1 kavena šalica prženih i oljuštenih sjemenki buče
- 2-3 fileta pilećih prsa
- 1 dcl bijelog vina
- 3 žlice bučina ulja (najbolje je hladno prešano ekstra djevičansko)
- malo svježe rokule
- nekoliko rajčica trešnjica
- sol
Piletinu narežite na kratke rezance pa ju na suho pirjajte zajedno sa sjemenkama buče i mrkvom narezanom po dužini na tanke rezance. Kad je piletina pobijelila dodajte vino, žlicu bučina ulja i sjemenke pa pirjajte na lagano uz povremeno (po potrebi) dolijevanje tople vode. U međuvremenu u vreloj tavi malo „propržite“ na suho rižu za rižoto pa prelijte s pola litre (do sedam decilitara) posoljene vrele vode. Kuhajte na jakoj vatri dok riža dopola nije omekšala, ocijedite je od viška tekućine pa ju dodajte piletini. Dodajte malo šafrana ili kurkume, pa sve dobro promiješajte i držite na srednje jakoj do laganoj vatri dok rižoto nije gotov. Dodajte ostatak ulja pa služite toplo uz rajčice trešnjice i rokulu nakapanu bučinim ekstra djevičanskim uljem.
JUNEĆE ROLADE S RIKULOM I SJEMENKAMA BUČE
- 8 tankih manjih junećih odrezaka
- 1 zdjelica očišćene rikule
- 1 jušna žlica očišćenih i poprženih bučinih sjemenki
- 1 žličica maslaca
- 4 režnja češnjaka
- 3 žlice ribanog sira gran padana
- 1 žlica bučinog ulja (najbolje je ekstra djevičanskog)
- ½ dcl bijelog suhog vina
- sol i papar
Očistite, operite i ocijedite rokulu pa ju nasjeckajte na sitno. U tavi rastopite maslac pa zajedno na lagano kratko pirjajte rokulu, usitnjeni češnjak i nasjeckane bučine sjemenke pa dobivenom smjesom punite tanke juneće odreske. Zamotajte ih u male smotuljke i učvrstite čačkalicom ili metalnim ražnjićem. Posolite ih, po volji poparite pa na malo ulja za prženje popržite na laganoj vatri sa svih strana. Kada su gotovi podlijte ih s malo vina i pirjajte pa kad je vino malo ishlapilo dodajte preko svega i bučino ulje. Služite na rokuli uz rižu i kuhani krumpir.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall