Subota, 23 ožujka, 2024

Provjereno: Kod kuće se jede najbolje – top recepti Zlatka Galla

Donosimo najbolje kućne recepte našeg kolumnista Zlatka Galla, za prste polizati!

ŠARENI OMLET (za 4 osobe)

Sastojci:



  • 8 jaja
  • 15 dag pancete (po potrebi može i mesni narezak ili jeger narezan na kockice)
  • 2 rog paprike
  • 1 veća mrkva (karota)
  • 2 kavene šalice smrznutog graška
  • 1 srednje velika tikvica
  • 1 jušna žlica svinjske masti ili ulja za prženje
  • 1 srednje velik crveni luk (kapula)
  • 1 jušna žlica tvrdo ribanog sira (parmezan)

Priprema:

Mrkvu rezanu na kockice i grašak stavite u kipuću vodu i kuhajte 4-5 minuta dok mrkva ne omekša pa ocijedite i stavite sa strane. Na ugrijanu mast dodajte luk rezan na rebarca, te na srednje jakoj vatri na sitno narezanu papriku i tikvice. Miješajte dok povrće ne omekša pa dodajte pancetu narezanu na kockice, pustite da se malo zapeče pa prelijte prethodno zamućenim jajima koja ste posolili, paprili i dodali im ribani sir. Pojačajte vatru pa držite na njoj par minuta a onda pažljivo okrenite omlet na drugu stranu. Služite uz salatu ili – ako ih ima – mladi luk (kapulicu) i rotkvice.

Po volji omlet ne morate ispržiti s obje strane već smjesu tavi možete stalno miješati kako biste dobili smočnije jelo.

ŠARENI OMLET

JAJA S PANCETOM U ŠALŠI (za 4 osobe)

Sastojci:

  • 2-3 zaimače prethodno skuhane šalše
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 4 – 6 jaja
  • 6 – 8 tankih feta pancete
  • Sol i papar
  • 1 jušna žlica sitno rezanog lista peršina

Priprema:

Ovo je idealno brzo jelo kad vam preostane šalše (koja se ionako kuha za višekratnu primjenu). Vatrostalnu posudu premažite s malo ulja i pokrijte dno debljim slojem šalše. U šalši žlicom ili zaimačom napravite udubinu, u nju pažljivo ulijte jaje i napravite „okvir“ od feta pancete. Po volji možete preko svega posuti i malo ribanog parmezana i šalšu s jajima staviti u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva. Čim su se jaja za nekoliko minuta stvrdnula a panceta dobila koricu, jelo je gotovo. Po volji nakapajte s preostalim uljem i pospite peršinom (ili sitno narezanom rokulom). 

JAJA U ŠALŠI ZAPEČENA PANCETOM

RAŽNJIĆ OD KOBASICA I PALENTE S KISELIM KUPUSOM

Sastojci:

 1 svinjska kobasica

1 krvavica

20 dag palente

25 dag rezanog kiselog kupusa (ili repe)

1 žlica biljnog ulja

1 žlica maslinova ulja

2 režnja češnjaka

sol

Priprema:

U kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali malo masnoće (najbolje je žlicu maslinova ulja) uz stalno miješanje pjenjačom skuhajte palentu (puru). Kad je gotova prebacite ju u nauljenu plitku posudu i pustite da se ohladi. Koristeći malu čašicu kao model iz skuhane palente izrežite okrugle komade pa ih naizmjenično nabodite na ražnjić s krvavicom i kobasicom rezanom na kolutiće. Naravno palentu možete narezati i na kockice.

Ražnjiće popecite u zagrijanoj pećnici (na 200 stupnjeva) pet do deset minuta pa služite u zdjelicama s kiselim kupusom. Njega ćete pripremiti dok se peku kobasice. Operite i ocijedite kiseli kupus pa ga pirjajte par minuta na biljnom ulju i nasjeckanom češnjaku na srednje jakoj vatri. Podlijte s malo tople vode, posolite i držite na jačoj vatri dok voda nije ishlapila. Služite toplo.

RAŽNJIĆ OD KOBASICA I PALENTE S KISELIM KUPUSOM

NJOKI SA ŠAMPINJONIMA I JEGEROM

Sastojci:  

50 dag njoka (smrznuti ili pak iz kućne radinosti)

30 dag jegera ili kobasice za pečenje

1 mali poriluk (ili pola velikog)

1 zaimača šalše od poma (ili – kao nadomjestak –  1 žlica pirea od rajčica u 1 dcl mlake vode i par jušnih žlica narezanih pelata)

1 mala rog paprika

25 dag šampinjona

0,5 dcl maslinova ulja

sol i papar

Za njoke:

50 dag krumpira

25 dag bijelog brašna

1 jaje

½ žlice masti (ili 2 žlice ulja)

kavena žličica soli (ili više, po volji)

Priprema:

Ako ne koristite smrznute njoke već kanite radite domaće njoke najprije skuhajte krumpir u kori, ogulite ga i zgnječite vilicom ili tijeskom za pire. Krumpiru dodajte sol, masnoću (najbolje je mast a može i malo ulja), brašno, jaje i sol pa umijesite njoke. Najbolje je da ih mijesite preko vilice ili ribeža kako bi njoki dobili brazde i kasnije lakše upili umak. Formirane njoke stavite u kipuću posoljenu vodu. Gotovi su kad isplivaju na površinu pa ih pokupite, ocijedite i malo nauljite da se ne zalijepe.

Na isti način ćete skuhati i smrznute ili svježe napravljene kupljene  njoke. U međuvremenu dobro operite poriluk pa ga  narežite na sitno a papriku na kockice. Jeger (bitno je da je u komadu) ogulite, narežite na uzdužne fetice/rezance pa nasjeckajte na što sitnije kockice. Šampinjone obrišite pa narežite na sitne listiće. U dubljoj tavi ili woku na malo ulja zažutite poriluk, papriku i šampinjone, posolite ih krupnom solju i paprom a nakon desetak minuta pirjanja na lagano,  dodajte i jeger. Miješajte i zajedno pirjajte još pet-šest minuta pa dodajte šalšu ili razmućeni pire od rajčica te pelate (u ovom potonjem slučaju nastavite pirjati dok tekućina nije skoro posve ishlapila), malo promiješajte pa dodajte njoke. Držite još par minuta na laganoj vatri uz protresanje ili miješanje tave (teće, woka)pa služite toplo.

Jeger je jedna od najjeftinijih salama no kad se pirja ili zapeče odličan je nadomjestak mljevenom mesu. Naravno za ovo jelo možete koristiti i narezanu tlačenicu ili pakmljeveno meso (pureće, juneće, svinjetinu, miješano…).

NJOKI SA ŠAMPINJONIMA I JEGEROM

RISONI S LEĆOM I SUHIM MESOM

Sastojci:

50 dag suhog svinjskog mesa (rebra, špic rebra, kobasice… po volji)

50 dag kuhane i ocijeđene leće (može i konzervirane)

3 kavene šalice risoni tijesta

sol i papar

Priprema:

Risoni tijesto je sitno tijesto veličine riže koje sjajno paše uz juhe od povrća i grahorice. Suho meso stavite kuhati u hladnu vodu pa kad je zakipjelo prolijte vodu, dolijte svježu pa stavite ponovo kuhati na jačoj vatri oko pola sata (odnosno dok meso nije mekano).

Kad je meso gotovo uzmite pola vode u kojoj se meso kuhalo i još toliko svježe vode pa stavite u teću, duboku tavu ili wok da zavre. U kipuću vodu dodajte tijesto pa kuhajte deset minuta. Kad je skoro pa gotovo dodajte dio suhog mesa očišćenog od kosti i prethodno skuhanu leću koju ste prije kuhanja namočili u hladnoj vodi dvadesetak minuta. Kuhajte još malo uz miješanje da se okusi prožmu, dodajte preostalo kuhano meso pa služite toplo. Po volji okus možete doraditi dodavši još malo vode u kojoj se kuhalo meso i papar.

RISONI S LEĆOM I SUHIM MESOM

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime