PACCHERI S KOBASICAMA
Sastojci:
12 pacchera (šuplja pašta za punjenje, dugačka oko 5 a promjera oko 2,5 cm)
4 hrenovke ili tanje svježe kobasice
2 manje mrkve
zeleni dio jednog poriluka
1 žlica maslinova ulja
4 žlice majoneze
4 žlice biljnog ulja za prženje
5-6 žlica kukuruznog brašna (instant palente)
sol i papar
Priprema:
Paccheri su idealno suho tijesto (pašta) za punjenje a obično se prije punjenja povrćem ili mljevenim mesom skuhaju dopola u vreloj vodi. No, moguće ih je koristiti i na drugi način. U svaki od pacchera ugurajte hrenovku ili kobasicu (odrežite višak) pa ih zajedno stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu 12 minuta. Izvadite, ocijedite i stavite sa strane a u međuvremenu na što tanje rezance (julienne) narežite mrkvu i zeleni dio poriluka. Posolite ih i zapaprite pa pirjajte na malo maslinova ulja i stavite u tanjur. Ocijeđene pacchere sa hrenovkama uvaljajte dobro u kukuruzno brašno (instant palentu) pa popržite na vrelom biljnom ulju sa svih strana dok ne zarumene. Popržene pacchere stavite preko pirjanog povrća i – po volji – im dodajte malo majoneze. Jede se i toplo i hladno. Idealno za djecu i prikladno za rođendane!
GLJIVE S PILETINOM NA DALMATINSKI
Sastojci:
25 dag većih šampinjona (ili shiitake gljiva, bukovača, lisičarki…)
1 pileća prsa
4 fileta slanih inćuna
2 srednje velike tikvice
3 režnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 dcl bijelog suhog vina
½ žličice „Dalmatinskog začina“ („Nadalina“)
2-3 lista kadulje
2 žlice maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
Narežite tikvice pa ih u tavi na laganoj vatri popecite s obje strane na malo ulja zajedno s piletinom rezanom na rezance i na sitno rezanim filetima inćuna . Dodajte nasjeckane gljive pa sve zajedno pirjajte dok ne ishlapi sva tekućina koju će pustiti gljive. Dodajte češnjak, peršin, kadulju, promiješajte, podlijte vinom i mlakom vodom (još bolje je povrtnim ili pilećim temeljcem) pa nastavite pirjati dok tekućina nije ishlapila. Služite toplo, a po volji posuto naribanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom.
PILETINA I POVRĆE U RAŠTICI
Sastojci:
8 većih listova raštike (kelja)
60 dag pilećih prsa
1 veliki poriluk
8 rajčica trešnjica
1 velika mrkva
2 veće tikvice
0,5 dcl maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
Listove raštike blanširajte par minuta u vreloj vodi pa ocijedite i stavite sa strane. Povrće operite i nasjeckano pirjajte na malo ulja u dubokoj tavi ili woku dok ne zamre (neka ostane al dente). Na grill ili običnoj tavi u međuvremenu popecite obvlaš nauljena pileća prsa rezana na manje komade, posolite ih i poparite pa zajedno s pirjanim povrćem umotajte u “škartoce/škarnicle” napravljene od blanširanog lista raštike.
SVINJSKI ODREZAK U PIKANTNOM UMAKU
Priprema:
80 dag svinjskog karea (može i piletina, puretina)
6 fileta slanih srdela
1 žlica ukiseljenih kapara
1 crveni luk
10 rajčica trešnjica (ili jedan pelat)
½ dcl bijelog vina
½ limuna
1 žličica meda i malo čilija u prahu
Popržite na malo maslinova ulja odreske i stavite ih na toplo sa strane. Na preostalom ulju pirjajte narezani luk, usitnjene filete slanih srdela i narezane trešnjice (ili jedan pelat iz konzerve) pa kad je luk ocaklio dodajte vino, sol, limun i med. Pirjajte dok se ne dobije gusti umak a ukus po volji doraditi s još malo meda, čilija, limuna ili soli. U topli umak vratiti odreske, malo pirjajte pa služite toplo s rižom ili kuhanim krumpirom.
CARSKO MESO S KISELOM REPOM (ILI KUPUSOM) I SLANUTKOM
Sastojci:
1 kg carskog mesa (rezanog na prst debele fete)
50 dag ukiseljene repe (ili kiselog kupusa)
50 dag skuhanog slanutka
1 žlica masti
2 žlice maslinova ulja
sol i čili (kajenski papar)
Carsko meso operite, posušite, zarežite mu kožu (svaka dva centimetra) te natrljajte solju i čilijem (ili dimljenom crvenom paprikom). U tavu dodajte ulje i mast pa na laganoj vatri s obje strane malo popecite carsko meso. U međuvremenu operite i ocijedite kiselu repu ili kiseli kupus te skuhajte dan ranije namočen slanutak (možete koristiti i konzervirani). Izvadite iz tave carsko meso pa ga sa svih strana popecite na roštilju ili dobro zagrijanoj grill tavi. Na preostaloj masnoći od prženja (u tavi) pirjajte desetak minuta na lagano repu (ili kupus) i ocijeđeni slanutak pa služite zajedno s pečenim carskim mesom.