Subota, 23 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Siječanj je mjesec za sječu kalorija i kilograma

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezne recepte idealne za zimu. Pripremite se na uživanje...

BAKALAR S KUHANIM POVRĆEM

1 srednje veliki poriluk



1 manji crveni luk

4 režnja češnjaka

10 dag graška

1 manji krumpir

1 srednje velika mrkva

2 jušne žlice narezanog peršinova lista

3 jušne žlice maslinova ulja

20 dag sitno rezanog svježeg (bijelog) kupusa

Morska sol

Prstohvat kurkume i kajenskog papra

Za bakalar u umaku:

60 dag zamrznutih fileta bakalara

3 režnja češnjaka

1,5 dcl bijelog vina s jačim kiselinama (ili pjenušca)

1 mala kavena žličica meda (ili 0,5 dcl prošeka)

1 jušna žlica narezanog peršinova lista

1 jušna žlica maslinova ulja

Morska sol i papar

Operite, ogulite gdje je potrebno te na sitno narežite svo povrće (mrkvu i krumpir na sitne kockice). U woku ili dubokoj tavi na pola maslinova ulja ovlaš zazlatite luk, mrkvu, češnjak i kockice krumpira, podlijte s malo tople vode pa držite miješajući pet minuta na laganijoj vatri. Dodajte preostalo narezano povrće, dodajte malo tople vode da sve prekrije pa kuhajte dok povrće nije al dente. Najbolje ćete provjeriti je li dovoljno kuhano ako probate mrkvu. Začinite solju i kajenskim paprom pa procijedite (kasnije tekućinu iskoristite kao temeljac), a povrća ostavite sa strane.

U tavi na malo maslinova ulja zazlatite nasjeckani češnjak pa dodajte vino i prošek (med) te odmrznute, ocijeđene i posušene odreske bakalara. Posolite i paprite po volji pa dodajte temeljac od kuhanja povrća da prekrije ribu. Držite na srednje jakoj vatri (uz jedno okretanje ribljih fileta) dok se tekućina nije reducirala. Po volji dodajte još ulja i pospite peršinom pa služite uz kuhano povrće i (ako je moguće) malo kruha od kiselog tijesta (domać sourdough) koji dobro dođe za tunkanje/točavanje umaka na kraju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime