Petak, 3 ožujka, 2023

Kod kuće se jede najbolje: Siječanj je mjesec za sječu kalorija i kilograma

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezne recepte idealne za zimu. Pripremite se na uživanje...

BAKALAR S KUHANIM POVRĆEM

1 srednje veliki poriluk



1 manji crveni luk

4 režnja češnjaka

10 dag graška

1 manji krumpir

1 srednje velika mrkva

2 jušne žlice narezanog peršinova lista

3 jušne žlice maslinova ulja

20 dag sitno rezanog svježeg (bijelog) kupusa

Morska sol

Prstohvat kurkume i kajenskog papra

Za bakalar u umaku:

60 dag zamrznutih fileta bakalara

3 režnja češnjaka

1,5 dcl bijelog vina s jačim kiselinama (ili pjenušca)

1 mala kavena žličica meda (ili 0,5 dcl prošeka)

1 jušna žlica narezanog peršinova lista

1 jušna žlica maslinova ulja

Morska sol i papar

Operite, ogulite gdje je potrebno te na sitno narežite svo povrće (mrkvu i krumpir na sitne kockice). U woku ili dubokoj tavi na pola maslinova ulja ovlaš zazlatite luk, mrkvu, češnjak i kockice krumpira, podlijte s malo tople vode pa držite miješajući pet minuta na laganijoj vatri. Dodajte preostalo narezano povrće, dodajte malo tople vode da sve prekrije pa kuhajte dok povrće nije al dente. Najbolje ćete provjeriti je li dovoljno kuhano ako probate mrkvu. Začinite solju i kajenskim paprom pa procijedite (kasnije tekućinu iskoristite kao temeljac), a povrća ostavite sa strane.

U tavi na malo maslinova ulja zazlatite nasjeckani češnjak pa dodajte vino i prošek (med) te odmrznute, ocijeđene i posušene odreske bakalara. Posolite i paprite po volji pa dodajte temeljac od kuhanja povrća da prekrije ribu. Držite na srednje jakoj vatri (uz jedno okretanje ribljih fileta) dok se tekućina nije reducirala. Po volji dodajte još ulja i pospite peršinom pa služite uz kuhano povrće i (ako je moguće) malo kruha od kiselog tijesta (domać sourdough) koji dobro dođe za tunkanje/točavanje umaka na kraju.

Pročitajte još...

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih rižota by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 5 brzopoteznih recepata s rižom u glavnoj ulozi. Pripremite se na uživanje u hrani

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih jela s tjesteninom by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 5 brzopoteznih recepata s tjesteninom u glavnoj ulozi. Pripremite se na uživanje u hrani

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih tjestenina by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 5 brzopoteznih recepata s tjesteninom u glavnoj ulozi. Pripremite se na uživanje u hrani

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih jela s dagnjama by Zlatko Gall

Glavno pitanje dana je, a što danas kuhati? Zlatko Gall vam donosi recepte za brzo spremanje vaših omiljenih namirnica

Povezano

Srijeda je mali petak: Gdje otići na večeru s prijateljima?

Kako bismo si ponovno omogućili potpuno opuštanje tijekom tjedna, odlučili smo izaći svake srijede na večeru ili u polu izlazak. Napravili smo popis mjesta gdje ćete se, uz ukusnu hranu, sigurno zabaviti sa prijateljima. Opustite se, život je kratak! 

Isprobali smo kavu i hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb

Zbog toga što o lokaciji ovih dana bruji cijeli grad, prema destinaciji smo se uputili u popodnevnim satima, točno u vrijeme kada se većina Zagrepčana zaželi druge doze kofeina – i to namjerno, da vidimo kakvi su pod pritiskom!

Omiljena zagrebačka craft pekarnica otvorena je na Britanskom trgu

Pored mirisa kruha i focaccie, Britanskim trgom će se od sada širiti i miris kroasana, cruffina, glasovitih pizza, za koju je Bread Club tim nedavno dobio srebrnu medalju na Svjetskoj olimpijadi pekarstva i još mnoštva proizvoda koji postanu hit na društvenim mrežama.

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime