Petak, 13 prosinca, 2024

Kolač bez kojeg ne možemo zamisliti blagdane: Donosimo recept za kuglof s đumbirom i cimetom!

Brza i jednostavna priprema ovog kuglofa čini ga savršenim izborom čak i za početnike u pripremi slastica, dok će oduševiti sve koji uživaju u zimskim aromama

Blagdani su stigli, a s njima i onaj nezamjenjivi miris svježe pečenih kolača koji ispunjava svaki kutak doma. Ako želite oduševiti svoje najbliže desertom koji ne samo da očarava izgledom, već i bogatstvom okusa, kuglof s đumbirom i cimetom savršen je izbor. Ova kombinacija začina daje kolaču onaj prepoznatljiv ‘zimski šarm’, a s Kenwood kMix  uređajem priprema će biti brza i jednostavna, čak i za one koji nisu vrsni slastičari.



Sastojci za kuglof 

  •  300 g glatkog brašna
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  •  pola žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 180 g omekšalog maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  •  2 jaja
  • 170 g tamne melase
  • 2 žlice punomasnog mlijeka
  • 100 g nasjeckanog kandiranog đumbira
  •  4 žlice sirupa od đumbira

Za ukrašavanje

  • 100 g šećera u prahu
  •  limunov sok
  • sjemenke šipka (po želji)

Prije pripreme smjese za kuglof, zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup (24 cm) obilno namažite maslacem te pospite brašnom. U veliku posudu dodajte brašno, mljeveni đumbir i cimet, prašak za pecivo te sodu bikarbonu i ostavite sa strane.

U posudu Kenwood kMix uređaja stavite maslac i šećer te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Zatim postepeno dodajte jaja, a nakon 30-ak sekundi dodajte melasu i mlijeko te kratko izmiksajte sve sastojke. Na kraju, dodajte smjesu sa suhim sastojcima i još minutu miksajte na većoj brzini. Ubacite nasjeckani đumbir i sirup pa kratko promiješajte.

Gotovu smjesu prelijte u pripremljeni kalup i lagano udarite kalupom o radnu površinu da uklonite mjehuriće zraka. Pecite 45 minuta do sat vremena, sve dok čačkalica, nakon što ju
ubodete u sredinu, ne ostane bez tragova smjese. Ostavite kolač u kalupu deset minuta, zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi.

U maloj zdjeli pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Glazuru prelijte preko ohlađenog kolača, a na kraju pospite sjemenkama šipka za dašak boje i svježine.

Poslužite i uživajte!

Kuglof s đumbirom i cimetom savršen je spoj tradicionalnih blagdanskih okusa i modernog
načina pripreme uz Kenwood kMix. Isprobajte recept i uživajte u toplini blagdanske atmosfere sa svojim najdražima.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime