Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Adventska gastro preporuka by Zlatko Gall: Čarobni adventska terasa kod Draška

Svu svoju gastronomsku filozofiju Draško je pretvorio i u vraški zanimljivu adventsku priču. Vanjski štekat je s nadstrešnicom i čvrstim plastičnim zavjesama te brojnim grijalicama postao svojevrsni dnevni boravak u kojem se i po cičoj zimi ugodno može sjediti, pijuckati ili jesti

Ona stara pjesmica koja veli “zima, zima, e pa šta je, ak’ je zima nije lav” sigurno nije ono što će ove godine pjevušiti vlasnici adventskih kućica koje su napućile Zagreb. Niže temperature, kiša i snijeg kojeg zazivaju držeći da će ove godine valjda biti i opjevanog bijelog Božića, kao da su se urotili protiv Adventa, no, s druge strane, potaknuli i drugačija viđenja adventskih događanja.



Kako je već uobičajeno u zemlji u kojoj svi o svemu imaju različita mišljenja i o zagrebačkom Adventu, a i onima u drugim gradovima, postoje suprotstavljene ocjene. Za jedne riječ je o paradi kiča i neukusa koju prate kobasice okusa stiropora, fritule nalik okaminama i falš šmekerski hamburgeri. A za druge pak dobrodošla novotarija koja, baš kao i “Orašar” u HNK, Zagrebu daje dodatnu vrijednost. Istina je, naravno, negdje na pola puta. U adventskoj gastro ponudi sigurno su se ispile stotine litara kuhanog vinskog glavoboljčeka i pojele palete menzaških kobasica, no dalo se tu uvijek naći i zanimljivih iskoraka vrijednih i novca i zajamčenog gastronomskog užitka.

Ukusna jela iz nekih boljih vremena

Jedno od tih mjesta koje je možda iznudilo i hladno vrijeme je unutarnje dvorište u Frankopanskoj ulici gdje se smjestio Kulturni Krug poznatiji po kolokvijalnom imenu “Kod Draška”. Dobro je to znano mjesto na kojeg zalaze i profesori i studentu sa susjedne Akademije dramske umjetnosti, likovnjaci i leksikografi, književnici i filmaši, političari i “sitna raja”, glazbenici koji bježe od paparazza ili pak izjelice s kojima Draško svakog dana kuha i blaguje marendu. Jer, Kod Draška se jede po domaću. Petkom riba – poput pohane raže i gavuna, friganih sipica i molića… odnosno svega što je taj dan svježe stiglo na Dolac, srijedom pak zagrebački pohani piceki uz rizi-bizi i zelenu šalatu, a svakim danom i barem pet-šest jela zapamćena iz dana kad su se umjesto chefova uz štednjak znojile nonice, bakice ili mame.

Svu svoju gastronomsku filozofiju Draško je pretvorio i u vraški zanimljivu adventsku priču. Vanjski štekat je s nadstrešnicom i čvrstim plastičnim zavjesama te brojnim grijalicama postao svojevrsni dnevni boravak u kojem se i po cičoj zimi ugodno može sjediti, pijuckati ili jesti. Naravno, kao u restoranu i jesti “na žlicu”, ali i kušati prigodne adventske ugriske zadovoljstva. Jer četvrtkom, petkom i subotom, već od 18 sati blještava i primjereno (diskretno i nimalo kičasto) okićena terasa kluba postaje savršeno adventsko “leglo”.

Kako provesti večer kod Draška?

Večer primjerice možete početi laganim pijuckanjem kuhanog vina ili kuhane rakije, a nakon što ste kušali štogod od izdašne gastro ponude, zaključiti ju kuhanim ginom sa sokom od jabuka. Umjesto “no name” kobasica što se kupuju na vreće možete probati sjajne debrecinke boutique-mesnice Čučković s Viškova (odlično pašu ako se služe u somunu zajedno s francuskom salatom) ili, ako ste riblji tradicionalist bakalar. Kuhani buncek s kiselim zeljem, odlična porchetta, nezaobilazna sarma, marinirana svinjska rebarca, razne vrste fritaja, sirotinjska pašta iliti spaghetti aglio olio e peperoncino… sigurno nisu baš dio uobičajene i do zla boga dosadne adventske ponude. I to uz cijene primjerene svačijem džepu: od tridesetak do pedesetak kuna.

I kao u znanim televizijskim reklamama-navlakušama valja kazati “to nije sve”. Jer za dobro raspoloženje četvrtkom su Kod Draška i Filmmusicorkestar ili točnije pjevačica savršenog glasa Elma Burnić i gitarist Admir Čulumarević s repertoarom songova iz domaćih i svjetskih filmova.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime