Četvrtak, 21 studenoga, 2024

Kreće sezona jagoda: Zasladite si vikend Pavlovom tortom

Donosimo vam najbolji recept za Pavlovu tortu - hrskava meringa u kombinaciji s kremom od vanilije i svježim voćem. Prefini desert u kojem će svi uživati

Pavlova torta je savršen način za završiti ovaj kišni tjedan. Torta je nazvana po ikoničnoj ruskoj balerini Anni Pavlovi. Lagana je kao zrak, hrskava te kremasta a upotpunjuje ju svježe voće. Krenula je sezona jagoda a iako je na tortu moguće staviti razno voće, najbolja je u kombinaciji s jagodama. Često omiljeni desert, lagan je za pripremu jer se može pripremiti s nekoliko sastojaka i u nekoliko koraka. 



Danas s vama dijelimo recept za bezvremensku Pavlovu tortu.  

Potrebni sastojci za pripremu su:  

Za meringu: 

– 4 velika bjelanjka, sobne temperature 

– 2 čajne žličice svježeg limunovog soka ili octa 

– prstohvat soli 

– 1 žličica vanilije 

– 225 grama šećera u prahu 

– 1½ žličice škroba 

Za kremu: 

– 200 ml slatkog vrhnja za šlag 

– 80 grama šećera 

– 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer 

– 5 žutanjaka 

– 500 ml mlijeka 

– 50 grama gustina 

– voće za dekoraciju 

Postupak: 

  1. Zagrijte pećnicu na 150°C. Upotrijebite tanjur, zdjelu ili kalup za torte da nacrtate krug između 20 i 23 cm na papiru za pečenje. Papir stavite, nacrtanom stranom prema dolje, na lim za pečenje i stavite sa strane.
  2. U zdjeli izmiksajte bjelanjke, limunov sok ili ocat i prstohvat soli. Miksajte na srednjoj brzini dok ne postane pjenušavo (otprilike 1 minutu)
  3. Kad bjelanjci postanu pjenušavi, počnite postepeno dodavati šećer, žlicu po žlicu. (Ključ je ne dodati sav šećer odjednom, već ga vrlo polako dodavati kako bi se stigao otopiti.) Nakon dodavanja šećera, dodajte ekstrakt vanilije, zatim nastavite mutiti na visokoj brzini dok se ne formiraju sjajni, čvrsti vrhovi, otprilike 5 do 8 minuta, dok se šećer ne otopi, paprosijte škrob i umiješajte ga špatulom.
  4. Bjelanjkeraširite špatulom u oblikujte po želji, koristeći krug kao vodič. Na vrhu napravite blagu udubinu širine nekoliko centimetara – u tu udubinu ide kasnije Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, zatim odmah smanjite temperaturu na 120°C. Pecite oko 1 sat do 1 sat i 15 minuta ili dok meringa ne postane blago krem boje i postane suha i tvrda izvana. Isključite pećnicu i pustite da se meringa u potpunosti ohladi u pećnici, otprilike 3 sata.
  5. Za izradu kreme, prvo umutite žumanjke s šećerom, gustinom i mlijekom. Zatim zagrijte mlijeko dok ne zavrije, pa umiješajte pripremljenu smjesu žumanjaka i kuhajte poput pudinga dok se ne zgusne. Kada se krema ohladi, izmiksajte je zajedno s prethodno tučenim slatkim vrhnjem.
  6. Kad ju želite poslužiti, pažljivo skinite ohlađenu meringu s papira za pečenje i stavite je na pladanj. Na meringu stavite kremu.
  7.  Na vrh stavite željeno voće poput jagoda ili borovnica, kupina, malina… Poslužite i odmah uživajte. Tortu možete i dodatno ukrasiti svježim listovima mente ili nasjeckanim komadićima pistacije.

Dobar tek! 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime