Petak, 12 travnja, 2024

Počela je sezona jagoda – zasladite si život proljetnim desertima

Ovo voće omiljeno je cijele godine jer zasladi svaku zabavu, a sada je odlično vrijeme da izazovete svoje kulinarske sposobnosti i iznenadite goste

Napokon je stigla sezona jagoda. Voće koje svakog proljeća prvo dozrije, od 21. do 27. svibnja slavi svoj tjedan. Jagode nisu bezveze srcolikog oblika, one čuvaju srce, povećevaju dobar kolesterol, snižuju tlak i štite od raka. Osim toga, smanjuju stres te doprinose zdravlju mozga.



Zanimljiva je i činjenica da jagode zapravo nisu bobice. One pripadaju porodici ruža pa je i njihov cvijet slatkog mirisa.Ovo voće omiljeno je cijele godine jer zasladi svaku zabavu, a sada je odlično vrijeme da izazovete svoje kulinarske sposobnosti i iznenadite goste.

U nastavku donosimo pet jednostavnih recepata s jagodama:

1/ Jagode u čokoladi

Za ovaj jednostavni recept potrebno je samo 20 minuta pa je odličan ako vam na vrata iznenada pokucaju gosti. S čokoladom se rijetko može pogriješiti, a jagode u čokoladi ovog će proljeća biti pun pogodak.

Sastojci:

  • 500 g čokoladnog čipsa
  • 25 g biljne masti
  • čačkalice
  • 500 g svježih jagoda s listovima

Priprema:

  1. Zajedno rastopite čokoladni čips i biljnu mast, mjiešajte dok ne postane glatko.
  2. Zabodite čačkalicu u jagodu na strani lista. Držeći jagodu na čačkalici, umočite u čokoladnu smjesu.
  3. Jagodu stavite na papir za pečenje i pustite da se ohladi. Postupak ponovite sa svakom jagodom.

2/ Juha od jagode a la Kiev

Zašto ovog proljeća ne bi juhu pojeli kao zadnji slijed?  Uz jagode juha postaje savršeni desert. Ovaj recept stiže nam iz glavnoga grada Ukrajine i donosi djelić njihove kulture na naše stolove.

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 130 g kristalnog šećera
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 1 l hladne vode
  • 250 ml suhog crvenog vina

Postupak:

Koristeći blender napravite pire od jagoda. Pire stavite u veliki lonac za pirjanje i dodajte mu šećer, kiselo vrhnje, vodu i vino. Kuhajte na srednje slaboj vatri, lagano miješajući 20 do 25 minuta. Ne dopustite da zakipi. Poslužite toplo ili hladno.

3/ Cheescake od jagode

Uvijek popularan cheescake dobit će proljetno ruho kad mu dodate svježe jagode. One će mu dodati slatkoću i unijeti boju u njegovu bjelinu. Razigrani cheescake razveselit će svakog člana obitelji.

Sastojci:

BISKVIT:

  • 200 g mljevenih keksa
  • 120 g otopljenog maslaca

 PUNJENJE:

  • 500 g omekšalog kremastog sira
  • 30 g svenamjenskog brašna
  • čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 190 g šećera u prahu
  • Korica jednog limuna
  • 3 jaja sobne temperature

PRELJEV

  • 500 g jagoda (pola nasjeckanih, pola prepolovljenih)
  • 30 ml soka od limuna ili vode
  • 64 g kristalnog šećera
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije
  • jedna i pol čajna žličica kukuruznog brašna
  • dvije žlice vode

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Stavite papir za pečenje na dno kalupa tako da ostane viriti iz kalupa na dnu i maslacem premažite ostatak kalupa.
  3. Natrgane kekse stavite u blender i blendajte do sitnih mrvica.
  4. Mrvicama u blenedru dodajte otopljeni maslac i blendajte dok smjesa ne počne sličiti na mokri pijesak.
  5. Smjesu stavite u kalup tako da pokrije dno i zidove kalupa u tankom sloju koristeći ravnu špatulu.
  6. Mikserom kratko istucite kremasti sir da postane gladak.
  7. Dodajte brašno i kratko miksajte da se sjedini sa sirom.
  8. Dodajte vaniliju, kiselo vrhnje, šećer u prahu i koricu limuna te miksajte kratko dok se smjesa ne ujednači.
  9. Jaja dodajte jedno po jedno i nakon svakog kratko izmiksajte, a kad dodate zadnje miksajte dok se jaja potpuno ne uklope u smjesu.
  10. Ulijte u pripremljeni biskvit i pecite 55 minuta. Vrh bi trebao biti lagano zlatne boje, nepuknut i potpuno ravan te bi se trebao lagano tresti kad malo pomaknete kalup
  11. Tortu ostavite u otvorenoj pećnici da se malo ohladi, zatim ju ostavite u hladnjaku četiri sata da se dobro ohladi.
  12. Maknite rub kalupa. Koristeći papira za pečenje koji je ostao viriti maknite cheescake s dna kalupa. Zatim maknite cheescake s papira.
  13. Stavite nasjeckane jagode, vaniliju, kristalni šećer i sok od limuna u lonac za pirjanje. Promiješajte i ostavite da počne ključati na srednjoj vrućini. Ostavite da ključa deset minuta dok se jagode ne raspadnu.
  14. Pomiješajte kukuruzno brašno i vodu te ih dodajte u lonac i promiješajte.
  15. Dodajte prepolovljene jagode i ostavite ih minutu da omekšaju.
  16. Smjesa bi trebala biti sirupasta. Maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađena bi trebala biti čvršća.
  17. Kad se ohladi promiješajte tako da se može preliti. Ako je potrebno dodajte malo vode, ali oprezno.
  18. Žlicom prelijte sirup preko cheescakea tako da bude pokriven slojem jagoda.
  19. Ostavite u hladnjaku dva sata.
  20. Poslužite narezano uz preostali sirup.4/ Krafne s jagodama

Krafne ne moraju biti ograničene na sezonu maškara. Ako gotovoj krafni dodate pokoju jagodu, zamaskirate ju u odličan proljetni desert.

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 64 g šećera u prahu
  • čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 4 krafne prerezane popola
  • 1 kg jagoda prerezanih popola

Priprema:

  1. Miksajte slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju dok se ne stvori čvrsta smjesa.
  2. Stavite donju polovicu krafne na tanjur. Namažite 4 velike žlice kreme na krafnu, dodajte jagode i na njih opet 4 žlice kreme. Na to stavite gornji dio krafne. Postupak ponovite s preostalim krafnama.

 

5/ ‘Pijane’ jagode

Ime ne laže, ovaj je recept idealan za proljetne partyje na kojima se želite opustiti i zabaviti. Jednostavnost i brza izrada je upravo ono što će pomoći svakoj domaćici da provede više vremena s gostima koje će ovaj desert sigurno oduševiti.

Sastojci:

  • boca amaretto likera
  • pola kilograma svježih jagoda, očišćene I izdubljene
  • 250 ml istučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Jagode postavite u male čašice. Nalijte amareto likera u svaku jagodu i na vrh stavite istučeno slatko vrhnje.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime