Subota, 16 listopada, 2021

Uz naše recepte i početnici postaju majstori domaćih marmelada

Još pod nepcem osjećate okus finih bakinih džemova iz djetinjstva? Ništa ne može zamijeniti domaći okus, a baš sad je vrijeme da se za cijelu godinu opskrbite čarobnim aromama raznog voća

Marmelada od marelica

Sastojci za 9 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg marelica
  • 3-4 manga
  • 4 žlice soka od limuna
  • 500 g šećera za želiranje (3:1)
  • 2 žlice sirupa od badema
  • 3 žlice amaretta

1/ Marelice prelijte kipućom vodom, ogulite ih, otklonite koštice, narežite na kockice te izvažite 750 g. Mango ogulite, narežite na kockice te izvažite 1 kg. Voće pomiješajte sa sokom od limuna i šećerom za želiranje te ostavite da odstoji oko 30 minuta.

2/ Voće zgnječite u pire te kuhajte oko 3 minute uz stalno miješanje. Začinite sirupom i amarettom, prelijte u staklenke, dobro ih zatvorite, stavite na poklopac te ostavite da se ohladi.

 

Žele od ribiza i vanilije

Sastojci za 6 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg crvenog ribiza
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • oko 700 g šećera za želiranje (1:1)

1/ Bobice operite i otklonite peteljke. Zakuhajte ih uz stalno miješanje zajedno sa šećerom, 125 ml vode i mahunom vanilije. Prelijte ih u sito obloženo gazom da sok iscuri u lonac. Izvažite te stavite s istom količinom šećera u lonac.

2/ Kuhajte miješajući oko 4 minute. Dok je još vruće prelijte u staklenke, odmah ih zatvorite, ostavite oko 15 minuta da se hladi, okrenite ih i ostavite da se žele ohladi do kraja.

 

Marmelada od bresaka

Sastojci za 3 staklenke (od 450 ml):

  • 500 g malina
  • 500 g šećera za želiranje (2:1)
  • 1 pakiranje limunske kiseline
  • 550 g bresaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • srž 1 mahune vanilije
  • 3 žličice likera od malina

1/ Bobice operite i očistite, pomiješajte ih s 250 g šećera i limunskom kiselinom te ostavite oko 30 minuta da odstoje. Breskve ogulite, otklonite im koštice, narežite na kockice te ih zgnječite zajedno sa sokom od limuna. Dodajte i srž vanilije te šećer.

2/ Kuhajte odvojeno oko 3 minute, zaimačom otklonite pjenu i ostavite da se ohladi. Oprezno žlicom punite staklenke tako da nastanu slojevi. Nakapajte likerom od malina.

 

Marmelada od jagoda

Sastojci za 8 staklenki (od 250 ml):

  • 1,6 kg jagoda
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 g šećera za želiranje (3:1)
  • 2 žlice soka od limuna

1/ Jagode očistite i narežite na kockice pa izvažite 1,5 kg. Vaniliju zarežite te izvadite srž. Sve pomiješajte u loncu zajedno sa šećerom i sokom od limuna.

2/ Miješajući zakuhajte te kuhajte 3-4 minute uz stalno miješanje. Lonac maknite sa štednjaka i otklonite mahunu. Marmeladu prelijte u staklenke koje ste oprali vrućom vodom te ih zatvorite. Staklenke stavite na poklopac da odstoje oko 5 minuta na kuhinjskoj krpi, potom ih okrenite te ostavite da se ohlade.

 

Marmelada od ogrozda

Sastojci za 6 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg zelenih ogrozda
  • 500 g šećera za želiranje (2:1)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 6 cl ruma

1/ Ogrozde očistite i operite te ih stavite u lonac zajedno sa šećerom, sokom od limuna i rumom. Zgnječite ih i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Zatim ih kuhajte oko 3 minute. Otklonite pjenu.

2/ Marmeladu odmah prelijte u staklenke koje ste oprali vrućom vodom, dobro ih zatvorite i stavite na poklopac. Ostavite da se malo ohladi. Zatim ih okrenite te ostavite da se marmelada ohladi do kraja.

Pročitajte još...

5 genijalnih koktela od gina – za party kod kuće!

Umjesto masovnih okupljanja, vrijeme je za otvaranje boce jednog od naših najdražih alkoholnih pića i isprobavanje novih koktela - u manjem krugu prijatelja ili u društvu najdraže osobe...

Stvoren za hrvatski meni: prilika za domaće proizvođače

Jedan od strateških fokusa tvrtke METRO je razvoj kontinuirane suradnje s lokalnim dobavljačima, kako bi podržao domaću proizvodnju i ujedno svojim kupcima ponudio kvalitetne...

Važno je imati plan za – generalno čišćenje kuhinje

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita...

Nepravedno zapostavljena, a prava vitaminska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Povezano

Slavimo Dan deserta: Ova čokoladna torta je za prste polizati!

Danas je dan kada ne trebate imati grižnju savjesti zbog konzumiranja slatkoga pa evo prilike da iznenadite sebe i bližnje. Donosimo jednostavan recept za fenomenalnu tortu koja će vas oraspoložiti i potaknuti 'hormon sreće'

Dobar tek: Krepke juhe idealne za hladnije jesenske dane

Donosimo 2 recepta za krepke juhe u kojima će moći uživati i oni koji preferiraju meso, ali i oni kojima je draže povrće. Idealan su obrok za sve hladnije jesenske dane

Kako napraviti savršenu pitu od limunove kreme i šumskog voća?

Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti...

Za sve kavoljupce: prava turska kava, ali spremna za minutu!

Black'n'Easy kava pravo je rješenje za sve koji žele ujutro popiti pravu tursku kavu, ali nemaju vremena. Naime, to je prava turska kava koje je zbog inovativnog rješenja spremna za minutu!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime