Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Uz naše recepte i početnici postaju majstori domaćih marmelada

Još pod nepcem osjećate okus finih bakinih džemova iz djetinjstva? Ništa ne može zamijeniti domaći okus, a baš sad je vrijeme da se za cijelu godinu opskrbite čarobnim aromama raznog voća

Marmelada od marelica

Sastojci za 9 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg marelica
  • 3-4 manga
  • 4 žlice soka od limuna
  • 500 g šećera za želiranje (3:1)
  • 2 žlice sirupa od badema
  • 3 žlice amaretta


1/ Marelice prelijte kipućom vodom, ogulite ih, otklonite koštice, narežite na kockice te izvažite 750 g. Mango ogulite, narežite na kockice te izvažite 1 kg. Voće pomiješajte sa sokom od limuna i šećerom za želiranje te ostavite da odstoji oko 30 minuta.

2/ Voće zgnječite u pire te kuhajte oko 3 minute uz stalno miješanje. Začinite sirupom i amarettom, prelijte u staklenke, dobro ih zatvorite, stavite na poklopac te ostavite da se ohladi.

 

Žele od ribiza i vanilije

Sastojci za 6 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg crvenog ribiza
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • oko 700 g šećera za želiranje (1:1)

1/ Bobice operite i otklonite peteljke. Zakuhajte ih uz stalno miješanje zajedno sa šećerom, 125 ml vode i mahunom vanilije. Prelijte ih u sito obloženo gazom da sok iscuri u lonac. Izvažite te stavite s istom količinom šećera u lonac.

2/ Kuhajte miješajući oko 4 minute. Dok je još vruće prelijte u staklenke, odmah ih zatvorite, ostavite oko 15 minuta da se hladi, okrenite ih i ostavite da se žele ohladi do kraja.

 

Marmelada od bresaka

Sastojci za 3 staklenke (od 450 ml):

  • 500 g malina
  • 500 g šećera za želiranje (2:1)
  • 1 pakiranje limunske kiseline
  • 550 g bresaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • srž 1 mahune vanilije
  • 3 žličice likera od malina

1/ Bobice operite i očistite, pomiješajte ih s 250 g šećera i limunskom kiselinom te ostavite oko 30 minuta da odstoje. Breskve ogulite, otklonite im koštice, narežite na kockice te ih zgnječite zajedno sa sokom od limuna. Dodajte i srž vanilije te šećer.

2/ Kuhajte odvojeno oko 3 minute, zaimačom otklonite pjenu i ostavite da se ohladi. Oprezno žlicom punite staklenke tako da nastanu slojevi. Nakapajte likerom od malina.

 

Marmelada od jagoda

Sastojci za 8 staklenki (od 250 ml):

  • 1,6 kg jagoda
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 g šećera za želiranje (3:1)
  • 2 žlice soka od limuna

1/ Jagode očistite i narežite na kockice pa izvažite 1,5 kg. Vaniliju zarežite te izvadite srž. Sve pomiješajte u loncu zajedno sa šećerom i sokom od limuna.

2/ Miješajući zakuhajte te kuhajte 3-4 minute uz stalno miješanje. Lonac maknite sa štednjaka i otklonite mahunu. Marmeladu prelijte u staklenke koje ste oprali vrućom vodom te ih zatvorite. Staklenke stavite na poklopac da odstoje oko 5 minuta na kuhinjskoj krpi, potom ih okrenite te ostavite da se ohlade.

 

Marmelada od ogrozda

Sastojci za 6 staklenki (od 250 ml):

  • 1 kg zelenih ogrozda
  • 500 g šećera za želiranje (2:1)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 6 cl ruma

1/ Ogrozde očistite i operite te ih stavite u lonac zajedno sa šećerom, sokom od limuna i rumom. Zgnječite ih i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Zatim ih kuhajte oko 3 minute. Otklonite pjenu.

2/ Marmeladu odmah prelijte u staklenke koje ste oprali vrućom vodom, dobro ih zatvorite i stavite na poklopac. Ostavite da se malo ohladi. Zatim ih okrenite te ostavite da se marmelada ohladi do kraja.

Pročitajte još...

5 genijalnih koktela od gina – za party kod kuće!

Umjesto masovnih okupljanja, vrijeme je za otvaranje boce jednog od naših najdražih alkoholnih pića i isprobavanje novih koktela - u manjem krugu prijatelja ili u društvu najdraže osobe...

Stvoren za hrvatski meni: prilika za domaće proizvođače

Jedan od strateških fokusa tvrtke METRO je razvoj kontinuirane suradnje s lokalnim dobavljačima, kako bi podržao domaću proizvodnju i ujedno svojim kupcima ponudio kvalitetne...

Važno je imati plan za – generalno čišćenje kuhinje

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita...

Nepravedno zapostavljena, a prava vitaminska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Povezano

Ovaj vikend napravite desert, za kojim su svi poludjeli, za samo 10 minuta

Ova jedinstvena torta od sira s jagodama i rabarbarom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vrlo ju je jednostavno napraviti, i to za malo vremena

Čestitamo: Restorani LH&V-a Alfred Keller i Matsunoki osvojili prestižne svjetske nagrade

Zahvaljujući pomno odabranom vinskom asortimanu od čak 660 etiketa u restoranu Alfred Keller i 495 etiketa u restoranu Matsunoki, ova dva bogato nagrađivana restorana uspješno su se etablirala i u elitnom društvu restoranskog vodiča Wine Spectator, čija izdanja prati više od 3 milijuna čitatelja u svijetu

Što je ljeto bez dobre hrane? Donosimo sedam savjeta za sve praktične gurmane!

Dakle, organizirate zabavu? Nema problema, inspiraciju pronađite u ovih sedam savjeta kojima ćete uštedjeti vrijeme, a proslava uz gurmanski doživljaj temeljena na proizvodima većinom hrvatskih proizvođača bit će zajamčena

Čokoladni rezanci: Savršeno ljetno jelo u kojem će uživati cijela obitelj

Recept za tjesteninu sa slatkim twistom, u kremi od vanilije, koji potpisuje Nina Mrvica, donosimo u nastavku

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime