Srijeda, 10 travnja, 2024

8 superukusnih recepata s humusom – za poseban okus svakog jela

Mnogi kuhari koriste humus za dodavanje teksture i okusa raznim jelima te kažu kako humus može oživjeti sve, od salata i tjestenine do slastica i preljeva. Donosimo vam savjete svjetskih kuhara kako ga najbolje iskoristiti

1/ Humus kao preljev salatama i čipsu 

Hummus preliven bilo čime čini briljantnu večeru – samo ga spojite s jednostavnom zelenom salatom ili čipsom. Volim ga poslužiti s chorizom za jednostavnu večeru. Prvo napravite humus dodavanjem u hranu limenke slanutka, 2 žlice tahinija, ½ češnja češnjaka, 1 žličicu soli, 50 ml maslinovog ulja, 100 ml vode, 50 ml limunovog soka i prstohvat bijelog papra te blendajte dok ne dobije glatku teksturu. Možda ćete trebati dodati malo više vode, ovisno o tome koliko je gusta. Zatim na malo ulja popržite malo choriza dok izvana ne porumeni. Pustite da se odmori nekoliko minuta, a zatim ga nasjeckajte. Rasporedite humus u tankom sloju na lijepi tanjur i pospite chorizo, malo nasjeckanog peršina, kockice rajčice i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Amy Elles, The Harbour Cafe



2/ Topli humus umjesto kaše – kao prilog ribi ili mesu

Pokušajte poslužiti topli humus umjesto kaše – posebno dobro ide uz ribu ili meso. Upotrijebite mješavinu kuhanih mahunarki s tahinijem, začinima, limunovom koricom i bilo kojim dodatnim biljem, ponekad ga razrjeđujući s malo temeljca. Na Masterchefu sam žiriju poslužila jelo od prženih pačjih prsa na postelji od vrućeg humusa od cannellini graha. Iako je isprva sutkinja Grace Dent mislila da će vrući humus biti ‘odvratan’ – prema njezinim vlastitim riječima – na kraju ju je oduševio.
Irini Tzortzoglou, UK MasterChef Champion 2019

3/ Čokoladni humus

Željeli smo stvoriti nešto ukusno, ali jednostavno, napravljeno od prirodnih sastojaka kako bi ljudi uživali u malom prepuštanju bez kompromisa oko okusa. Tako smo stvorili čokoladni humus. Napravljen je s mješavinom kakaa, kokosovog mlijeka, slanutka, tahinija i prskanja melase nara. Bogat, kremast i čudesno svestran, idealan je male slatke zalogaje, palačinke, jednostavno mazanje na tost, rastopljeno u kaši, stopljeno u smoothie ili posluženo sa svježim jagodama – a možete si priuštiti da budete izdašni jer sadrži do 70% manje šećera od ostalih brendova čokoladnog namaza.
Julie Waddell, Moorish Humous

4/ Dodatak uz čips krekere ili crudites 

Ako ste veliki ljubitelj humusa, svidjet će vam se ova verzija cikle. Boja je jednostavno božanstvena, a rubinska sjena osvjetljava sve mezze pladnjeve ili crudités. Ako imate svježu repu, jednostavno zamotajte staniol i pecite 1 sat na 180°C, u suprotnom upotrijebite kuhanu ciklu kupljenu u trgovini za brzu i jednostavnu alternativu. Da biste napravili humus, slanutak ocijedite i lagano isperite. U blender stavite 2 žlice paste od tahinija, cikle, sok od pola limuna, 1 češanj češnjaka, 1 žličicu mljevenog kima, 1 žlica zaatara, 2 žlice maslinovog ulja i sol i papar. Blendajte dok ne dobijete glatku, ali gustu pastu, a zatim začinite po ukusu. Poslužite uz čips, lavosh krekere ili crudités.
Heather Kaniuk, Longboysi

5/ Humus sa svilenkastom strukturom

U Kortu volimo svoj humus s vrlo glatkom i svilenkastom strukturom, ali možete ga napraviti i onoliko grubo koliko želite – stvar je okusa, poput glatkog ili hrskavog maslaca od kikirikija. Volim koristiti slanutak dobre kvalitete i preferiram veliki slanutak, obično španjolske sorte, gdje je vanjska koža slanutka vrlo nježna i otapa se u procesu miješanja. Pomiješajte teglu od slanutka od 400 g s 1 velikim češnjakom češnjaka, sokom jednog limuna, 40 ml paste od tahinija, 20 ml vode i malo soli. Što se tiče dodataka, volim dodavati ekstra djevičansko maslinovo ulje, dimljenu papriku, sjemenke nigele i korijander; ili kombiniranjem sjemenki nara s melasom nara, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i nekoliko kapi limunovog soka.
Giancarlo Vatteroni, Korto

6/ Savršena pratnja bilo kojem pikniku ili roštilju

Humus je savršena pratnja bilo kojem pikniku ili roštilju. Više od pukog umakanja, možete ga koristiti za prelijevanje krumpira, stvoriti zdravu zdjelu za doručak i koristiti na bruschettama. Izvrstan je i s tjesteninom. Da napravite herby humus špagete, zagrijte pećnicu na 180 ° C. Nasjeckajte 250g cherry rajčica, dodajte ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i soli, a zatim ih pecite u pećnici 30 minuta. Skuhajte tjesteninu, a humus opustite limunovim sokom i maslinovim uljem. Kada su tjestenina i rajčica kuhane, pomiješajte sve sastojke zajedno s nekoliko žlica vode, a zatim poslužite.
Hannah McCollum, ChicP

7/ Dodatak pizzama ili marinadi za piletinu

Hummus je najznačajniji bliskoistočni umak koji se pravi miješanjem slanutka s tahinijem, češnjakom, uljem, limunom i začinima. To je naš glavni sastojak na Zorbi: zapravo, svake godine koristimo 12.000 tona. Da biste ga učinili još posebnijim, pokušajte upotrijebiti ekstra djevičansko maslinovo ulje koje mu daje bogat okus. Hummus je vrlo svestran i dobro djeluje s dodatnim okusima. Crvena paprika i cikla dva su izvrsna primjera, ali humus također jako dobro nosi začine – posip paprike dodaje i vizualni i chilli udarac. Sačuvajte nekoliko slanutka i pospite ih odozgo s malo svježe nasjeckanog peršina, kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posipom paprike. Hummus se izvrsno poslužuje uz sirovine, ali možete ga koristiti i za pizzu ili kao marinadu za piletinu.
Mathew Williams, Zorba Foods

8/ Tajna vrhunskog humusa je u – češnjaku!

Meni je češnjak najvažniji okus prilikom pravljenja humusa. Da biste to učinili, ograničite češnjak laganim zagrijavanjem klinčića u ulju koje namjeravate koristiti za miješanje u humusu, dok klinčići ne omekšaju. Zatim prelijte češnjak s malom količinom ulja kako biste stvorili glatku pastu, prije nego što ga pomiješate sa slanutkom, tahinijem, ostatkom češnjaka, začinima i limunovim sokom. Ovo stvara čudesno kremasti okus češnjaka koji nije tako oštar kao kada se koriste sirov. Dodavanjem limunovog soka dodaje se još jedna dubina okusa humusu i olakšava bogati okus češnjaka, održavajući humus osvježavajućim i živahnim. Također je vrijedno pokušati upariti humus s lokalnom sezonskom poslasticom (poput šparoga). Zamislite gomilu krepkog humusa, serviranu s elegantnim kopljima šparoga kako uredno leže na vrhu. Tekstura mi je također jedan od najvažnijih elemenata jela, pa je sjajno osigurati da svako kremasto jelo s humusom ima element drobljenja – stvorite mrvicu napravljenu grubo blistavim dukkama, lješnjacima i indijskim oraščićima.
Meg Greenacre, Erpingham House

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime