Srijeda, 1 svibnja, 2024

Njami: David Skoko otkrio recept za istarski specijalitet – žgvacet s palentom

Pripremajući tradicionalni žgvacet s posebnom pažnjom i strašću, David je podijelio okuse i mirise svoje kuhinje s građanima, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će se prepričavati

David Skoko, jedan od najprepoznatljivijih chefova u našoj regiji, iznenadio je posjetitelje zagrebačke tržnice Dolac svojom nevjerojatnom pojavom. Stao je za štednjak među kumice, kupce i prolaznike kako bi ih očarao svojim kulinarskim umijećem. Ovaj nezaboravan trenutak dio je promocije serijala ‘David Skoko: Motor, loza, kuhača’, koji se emitira na 24Kitchen kanalu. Pripremajući tradicionalni žgvacet s posebnom pažnjom i strašću, David je podijelio okuse i mirise svoje kuhinje s građanima, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će se prepričavati.



Voditeljica Doris Pinčić Guberović obožava kuhati u slobodno vrijeme, a s hrvatskim je
chefom pričala o popularnosti domaće kuhinje.

‘Domaće je egzotično. U Hrvatskoj je lakše naći dobar tajlandski ili sushi restoran nego
stvarno dobar domaći restoran. Dobar restoran i tradicionalna kuhinja postali su pomalo
egzotika. Svi smo ponosni na jedan takav restoran kojeg poznajemo’, istaknuo je Skoko.

Prolaznici su s velikim zanimanjem promatrali svaki pokret hrvatskog chefa i aktivno su ga ispitivali za savjete, na što je David uvijek odgovarao s prepoznatljivim osmijehom. Istaknuo je važnost prepoznatljivosti u našoj gastronomiji kako bismo se istaknuli među ostalima. Naglasio je da je važno da naša kuhinja nosi svoj jedinstveni pečat, jer inače riskiramo da budemo samo jedan od mnogih. Govoreći o domaćoj kuhinji, istaknuo je da kvalitetna hrana nije uvijek jeftina, dok je uvozna hrana često nekvalitetna.

‘Domaće hrane ti malo treba, a puno ti daje. Selo je to koje nosi našu gastronomiju jer se
tamo proizvode najbolje namirnice. Iz polja, s mora sve kreće. To ne treba zanemariti.
Većina kuhara koje ja poznajem najčešće dolaze iz velikih gradova u kojima nemaju
direktan dodir s namirnicama. Mi koji živimo u ruralnim dijelovima Hrvatske imamo tu
sreću da imamo pristup namirnicama koje su tek ubrane. I s takvim namirnicama je
lakše kuhati ukusno’, smatra chef.

Za jedinstveni okus istarskog specijaliteta, osim odabira najfinijih namirnica i bogatog iskustva Davida Skoka, ključnu ulogu odigrao je i Bleki, vjerni šparhet na drva. S Blekijem, neizostavnim suputnikom na gastro putovanju duž cijele Hrvatske, ekipa ovog gastro putopisa prešla je više od 7000 kilometara. Na ovom rustikalnom alatu, pripremljen je dio specijaliteta koji je očarao posjetitelje Dolca svojim neponovljivim okusom i aromom.

Kulinarska strast na 24Kitchen kanalu

‘Puno mi znači kada ljudi prepoznaju moj trud i posvećenost promoviranju lokalne i
autohtone kuhinje. To je nešto u čemu zbilja uživam i pruža mi osjećaj ispunjenosti. S
obzirom na količinu svježe i kvalitetne hrane, bilo bi šteta ne poticati tradicionalnu
kuhinju’, rekao je Skoko.

Emisija ‘David Skoko: Motor, loza kuhača’ druga je emisija Davida Skoke koja se
prikazuje na najpoznatijem regionalnom gastro kanalu, što ga čini jedinim hrvatskim
licem s takvim uspjehom, uz bok poznatim svjetskim kuharima kao što su Gordon
Ramsey i Jamie Oliver.

Za sve one koji žele otkriti tajne hrvatske kuhinje i upoznati kulturno-gastronomske
bisere naše zemlje, kulinarsko-putopisnu emisiju ‘David Skoko: Motor, loza, kuhača’
mogu svaki dan pratiti od ponedjeljka, 20. svibnja u 12 sati na 24Kitchen kanalu.
Recept za žgvacet donosimo u nastavku.

Žgvacet s palentom i salatom od kupusa s mrkvom

Sastojci za 10 osoba
1 kokoš, cca 2 kg
500 g povrća za temeljac
400 ml vina
150 ml maslinovog ulja
4 glavice luka
600 g pelata
1 glavica češnjaka
1 vezica peršina
Grančica ružmarina
Sol
Papar
Manja glavica ljubičastog kupusa

Mrkva
Palenta

Priprema:

Otkostite kokoš. Zatim narežite povrće za temeljac i prodinstajte ga. Dodajte kosti i sve
još kratko prodinstajte i podlijte s malo vina.

Čim alkohol ishlapi dodajte 1.5 l vode te kuhajte na laganoj vatri minimalno 45 minuta.
Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom
ulju.

Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom.Kada vino malo ispari, dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka par minuta. Začinite, dodajte sjeckani češnjak, peršin i grančicu ružmarina pa nastavite kuhati nalaganoj vatri sat vremena povremeno miješajući. Dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kupus i mrkvu naribajte, začinite solju i paprom i pospite dobrim maslinovim uljem.
Palentu skuhati i servirati kremastu uz žgvacet i salatu.

Fotografije: PR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime