Četvrtak, 21 ožujka, 2024

David Skoko i Bruno Vokal otkrivaju zašto ne znaju kuhati bez – češnjaka

Ne samo da češnjak koriste u svježem obliku, nego i fermentirani crni češnjak, kiseljene stapke od cvijeta češnjaka, ponekad naprave i neku kremu od konfitiranog češnjaka ili češnjaka kuhanog na pari, čips od češnjaka a njime čak i plaše - vampire

Sigurni smo kako vam na spomen češnjaka prvo na pamet pada njegov pomalo neugodan miris i zadah koji imate nakon što ga pojedete, ali to ne mora biti tako. Osim toga padne vam na pamet i kako su vam mame i bake oduvijek govorile kako je češnjak zdrav i kako ga treba konzumirati što češće – i to zaista je tako!Češnjak pripada obitelji allium, a odnosi se na klasu biljaka koja također sadrži luk, mladi luk, poriluk i ljutiku. Sadrži fitokemikalije poput alicina i organosumpornih spojeva. Te su fitokemikalije (ili biljni spojevi) odgovorne za imunološka, protuupalna i hranjiva svojstva biljke.

David Skoko: Rekao bih da ne znam kuhati bez češnjaka

Mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju ono što su nama naši stari oduvijek govori, a to je da je češnjak iznimno zdrav i da ga treba svakodnevno konzumirati i dodavati jelima prilikom kuhanja.
Dodavanje češnjaka u omiljene recepte, uz druge sastojke pruža raznolikost hranjivih sastojaka i kemikalija koje mogu sinergijski međusobno komunicirati na korisne načine. A namjerno redovito uključivanje češnjaka u pripravke hrane može donijeti dugoročne koristi. 

Da je češnjak neizostavna namirnica u kuhinji naših uspješnih kuhara, svjedoči i David Skoko koji nam je otkrio kako je češnjak baza mediteranske kuhinje i kako ga on koristi gotovo u svakom jelu koje kuha, pogotovo u našim tradicionalnim jelima.
“Češnjak je izrazito zdrav, koristim ga u svim jelima, rekao bih da ne znam kuhati bez češnjaka i definitivno je jedan od osnovnih začina moje kuhinje. Ne samo da češnjak koristim u svježem obliku, nego i fermentirani crni češnjak, kiseljene stapke od cvijeta češnjaka, ponekad napravim i neku kremu od konfitiranog češnjaka ili češnjaka kuhanog na pari”, otkriva nam naš poznati chef.

Od češnjaka se može raditi čak i – čips!

Češnjak spada u istu kategoriju hrane kao i crveni luk, začinsko bilje i začini, te doista daje izvrstan okus hrani. Stoga, dodavanjem češnjaka drugim namirnicama poboljšavamo okus hrane a time i pospješujemo konzumaciju zdrave hrane, poput povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina i graha. Dodavanjem češnjaka u jelo, također, možemo smanjiti potrebu za prekomjernim unosom soli u hrani – i to za samo 4 kalorije po klinčiću. 

Da bez češnjaka u svojoj kuhinji ne može ni jedan od najuspješnijih mladih hrvatskih kuhara uvjerava nas i Bruno Vokal koji, također, češnjak koristi u svim jelima, posebno kao bazu hrvatskim jelima.
“Dodavanje češnjaka u jelo ne smije biti agresivno, ali ga definitivno treba koristiti. Osobno radim umake od češnjaka, čak i čips od češnjaka, a koristim ga i fermentiranog. Češnjak je odličan za pluća, krvožilni sustav i smanjenje krvnog tlaka. Znate za što je češnjak još dobar – njega se plaše vampiri, tako su mene naučili”, našalio se na kraju Bruno.

A želite li i sami napraviti čips od češnjaka isprobajte sljedeći recept.

Za to će vam trebati suncokretovo ili neko drugo ulje neutralnog okusa, ribež uz pomoć kojeg ćete nasjeckati češnjak na tanke listiće. Listići se peku u mlakom ulju sve dok češnjak ne poprimi zlatnu boju. Nakon toga ga izvadite iz ulja i ostavite na papirnatom ubrusu da se upije višak masnoće. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime