Subota, 8 siječnja, 2022

David Skoko i Bruno Vokal otkrivaju zašto ne znaju kuhati bez – češnjaka

Ne samo da češnjak koriste u svježem obliku, nego i fermentirani crni češnjak, kiseljene stapke od cvijeta češnjaka, ponekad naprave i neku kremu od konfitiranog češnjaka ili češnjaka kuhanog na pari, čips od češnjaka a njime čak i plaše - vampire

Sigurni smo kako vam na spomen češnjaka prvo na pamet pada njegov pomalo neugodan miris i zadah koji imate nakon što ga pojedete, ali to ne mora biti tako. Osim toga padne vam na pamet i kako su vam mame i bake oduvijek govorile kako je češnjak zdrav i kako ga treba konzumirati što češće – i to zaista je tako!

Češnjak pripada obitelji allium, a odnosi se na klasu biljaka koja također sadrži luk, mladi luk, poriluk i ljutiku. Sadrži fitokemikalije poput alicina i organosumpornih spojeva. Te su fitokemikalije (ili biljni spojevi) odgovorne za imunološka, protuupalna i hranjiva svojstva biljke.

David Skoko: Rekao bih da ne znam kuhati bez češnjaka

Mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju ono što su nama naši stari oduvijek govori, a to je da je češnjak iznimno zdrav i da ga treba svakodnevno konzumirati i dodavati jelima prilikom kuhanja.
Dodavanje češnjaka u omiljene recepte, uz druge sastojke pruža raznolikost hranjivih sastojaka i kemikalija koje mogu sinergijski međusobno komunicirati na korisne načine. A namjerno redovito uključivanje češnjaka u pripravke hrane može donijeti dugoročne koristi. 

Da je češnjak neizostavna namirnica u kuhinji naših uspješnih kuhara, svjedoči i David Skoko koji nam je otkrio kako je češnjak baza mediteranske kuhinje i kako ga on koristi gotovo u svakom jelu koje kuha, pogotovo u našim tradicionalnim jelima.
“Češnjak je izrazito zdrav, koristim ga u svim jelima, rekao bih da ne znam kuhati bez češnjaka i definitivno je jedan od osnovnih začina moje kuhinje. Ne samo da češnjak koristim u svježem obliku, nego i fermentirani crni češnjak, kiseljene stapke od cvijeta češnjaka, ponekad napravim i neku kremu od konfitiranog češnjaka ili češnjaka kuhanog na pari”, otkriva nam naš poznati chef.

Od češnjaka se može raditi čak i – čips!

Češnjak spada u istu kategoriju hrane kao i crveni luk, začinsko bilje i začini, te doista daje izvrstan okus hrani. Stoga, dodavanjem češnjaka drugim namirnicama poboljšavamo okus hrane a time i pospješujemo konzumaciju zdrave hrane, poput povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina i graha. Dodavanjem češnjaka u jelo, također, možemo smanjiti potrebu za prekomjernim unosom soli u hrani – i to za samo 4 kalorije po klinčiću. 

Da bez češnjaka u svojoj kuhinji ne može ni jedan od najuspješnijih mladih hrvatskih kuhara uvjerava nas i Bruno Vokal koji, također, češnjak koristi u svim jelima, posebno kao bazu hrvatskim jelima.
“Dodavanje češnjaka u jelo ne smije biti agresivno, ali ga definitivno treba koristiti. Osobno radim umake od češnjaka, čak i čips od češnjaka, a koristim ga i fermentiranog. Češnjak je odličan za pluća, krvožilni sustav i smanjenje krvnog tlaka. Znate za što je češnjak još dobar – njega se plaše vampiri, tako su mene naučili”, našalio se na kraju Bruno.

A želite li i sami napraviti čips od češnjaka isprobajte sljedeći recept.

Za to će vam trebati suncokretovo ili neko drugo ulje neutralnog okusa, ribež uz pomoć kojeg ćete nasjeckati češnjak na tanke listiće. Listići se peku u mlakom ulju sve dok češnjak ne poprimi zlatnu boju. Nakon toga ga izvadite iz ulja i ostavite na papirnatom ubrusu da se upije višak masnoće. 

Pročitajte još...

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

I psiholozi preporučuju: Podržite lokalne proizvođače hrane. A evo i zašto?

U doba korone odjednom je postala više nego ikada važna zemlja podrijetla hrane, posebno voća i povrća. I to ne samo zbog ekoloških razloga

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Juha od kostiju: 7 najukusnijih recepata za tisućljetni eliksir zdravlja

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime