Doručak je najvažniji obrok jer nas priprema za naporan i stresan dan, a preskakanje doručka jedna je od najlošijih navika koju hitno trebate promijeniti. Svi obožavatelji zobene kaše znaju da se trebaju izbjegavati instant pakiranja zobenih pahuljica jer takvi proizvodi obiluju šećerima i nezdravi su.
Najbolja zobena kaša priprema se s najobičnijim krupnim ili sitnim zobenim pahuljicama koje možete kupiti već za nekoliko kuna u dućanu. Volimo zobenu kašu jer je zdrava jer nas zasiti do ručka te jer se savršeno priprema sa svim voćem u sezoni, a za preukusan doručak uvijek trebate imati meda i cimeta pod rukom.
Zapečena zobena kaša
Ako su zobene pahuljice glavni sastojak vašeg doručka, vrlo vjerojatno ste isprobali zobenu kašu na tisuću načina i možda vam je potrebna gastro inspiracija za slasni doručak. Na društvenim mrežama zapečena zobena kaša novi je trend u svijetu doručka! Izvana je kaša hrskava, a iznutra kremasta, a posebna tekstura čini ovo jelo savršenim doručkom.
Zapečena zobena kaša priprema se od sitnih zobenih pahuljica, možete je pripremati s jajem, a u slučaju da ne konzumirate jaja, obavezno u recept stavite pola banane ili pire od jabuke da se učvrsne tekstura!
Idealni doručak je zapečena kaša sa svježim jagodama, ali dodaci su po vašoj želji. Jagode možete zamijeniti s bilo kojim voćem, sušenim voćem, a naš savjet je da ubacit red crne čokolade za kuhanje i kokosove pahuljice!
Sastojci:
130g sitnih zobenih pahuljica
350 ml zobenog mlijeka (ili po izboru biljno mlijeko)
150 g svježih jagoda
2 zrele banane
1 žličica praška za pecivo
1 žličica meda
Priprema:
Priprema je vrlo jednostavna i ovaj doručko-kolač možete napraviti za pola sata. Najprije trebate zgnječiti banane vilicom. Pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i mlijeko. Dodajte zgnječenu bananu i nasjecnake svježe jagode te mlijeko. Rasporedite smjezu u zdjelici za pečenje. Zapecite svoj doručak u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva – 25 minuta.
Zapečena zobena kaša može se pripremati i u kalupu, ključno je da ne ostavljate smjesu da stoji jer bi zobene pahuljice mogle biti pregnjecave, nego smjesu odmah treba prebaciti ili u zdjelu za pečenje ili u kalup. Sredina treba biti mekana na dodir, a gornji sloj zapečen. Idealno je poslužiti s preljevom: javorov sirup ili grčki jogurt!