Nedjelja, 22 rujna, 2024

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Pa pobogu Darling, zašto si izabrala Tart Tatin za prvi recept?… pita me frendica koja zna koliko je taj tart jednostavan… Zašto ne pišeš o nekom preseransu da ispadneš faca?



Zato.

Zato jer je Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama…

Priča kreće iz Francuske, u mjesto cca 170 km južno od Pariza, od sestara Tatin (Stephanie i Caroline), koje su vodile istoimeni mali hotel (Hotel Tatin)… Stephanie, koja je uglavnom kuhala, jedan je dan bila apsolutno preopterećena i ostavila je da se jabuke dinstaju nešto duže u putru i šećeru… Vrijeme posluživanja ručka u hotelu je bilo, ono, za otprilike petnaestak minuta i trebalo je izbaciti desert čim čim prije – najprije. Da spasi stvar, a i nemajući vremena da krene ispočetka, odlučila ih je ostaviti u tom karamelu i odozgora prekriti tijestom. Kad ga je ispekla i izvrnula naopačke na tanjur, ušla je u povijest… okus karameliziranih, čak malo i prigorenih jabuka koje su natopljene putrom i hrskavost lisnatog tijesta kojima ih je prekrila, a koje se kasnije kad ga je izokrenula na tanjur natopilo tim rastopljenim blagom… brzinom munje postalo je hit.

Ona legenda po kojoj je jadnoj Stephanie već gotov tart ispao na pod, nije istinita. Puno slavnih deserata je nastalo na taj način, ali ovaj ne. Stephanie nije bila šeprtljava, baš suprotno, bila je spretna i domišljata. Ja sam nespretna, ali Stephanie nije.

Drugi razlog zbog kojeg vam nudim Tart Tatin kao novu slasticu za vaše nedjeljne ručkove ove jeseni, jest taj što se svi sastojci od kojih nastaje Tart Tatin ionako koriste po gotovo svim domaćinstvima samo što od njih pravite štrudle, lenje pite… razno.

Jabuke su najjesenskija namirnica iako se jedu cijele godine. Za mene jesen kreće kad krenu jabuke i kruške… I dočepati se nešpricanih i tvrdih jabuka je neprocjeeenjivo. Umijeće koje sam razvila do savršentsva. U zadnje vrijeme,  #hvalabogu ili #hvalaMarku imam Marka Blendera koji ima par stabala jabuka koje ne da ne šprica, nego ih jedva i obrezuje. One su neka stara sorta, prava bezimena selska, a ne kao ove danas koje imaju milijun imena, verzija i okusa. Mislim, svaka čast svakoj od njih, ali ona koju moraš ogulit da bi ju jeo jer joj je kora puna raznih rupica i flekica ili toliko tvrda da ju jedva grizeš…. kojoj moraš malim nožićem izdubit kodnike po kojima je išao i kratko živio gospodin crv, to je za mene THE jabuka. Ona ima i strukturu i miris i okus. Nije preslatka, nije ni prekisela. Nije nedajbože brašnasta i ako ti dugo stoji onda joj kora postaje masna…. i trune. Buraz, takva jabuka trune. Za razliku od dućanskih. Ne biste vjerovali, mi uglavnom jedemo ove koje su ubrane još prošle sezone, a ako ih zaboraviš negdje u crnoj rupi frižidera, izdržat će ti još najmanje 3. I 2023. imaš štrudlu od jabuka iz 2019. Možeš bez beda jer jabuke iz dućana ne-tru-nu. #majkemi

Da ne spominjem da su takve jabuke, male, kvrgave, ‘napol’ cvrljive, mirišljave i pune sokova. I okusa mog djetinjstva. Tko nikada nije jabuku digao s poda ili ubrao s grane i direkt klopnuo, nema pojma što je bogatstvo prirode i ljepota života. Ali to je za neku drugu temu; jedno filozofsko promišljanje o porijeklu i budućnosti onoga što jedemo; tko smo, čemu stremimo i jesmo li spoznali prehrambeni bitak pokušat ćemo uhvatiti u nekim drugim tekstovima.

Danas odajemo hommage preopterećenoj Stephanie i njenom masterpieceu.

Dakle, za vaš nedjeljni desert trebat će vam sljedeće:

  • 200 grama šećera
  • 50-60  grama maslaca
  • cca 50 ml vode
  • najmanje 10 manjih kvrgavih jabuka iz Markovog vrta ili 5 velikih iz dućana, ali uzmite one čim tvrđe i kiselije. I nađite si svog Marka. Ja vam svog ne dam. Čak nije ni moj nego Petrin, ali jabuke su moje… a Marko je Petrin.
  • ½ pakiranja lisnatog tijesta (od druge polovice napravite recimo pizza rolls za večeru)

Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške. Bacajte se na izradu karamela.

U tavu koju ćete staviti na štednjak sipajte šećer i dodajte vode... pustite da se šećer otopi i da se počne karamelizirati. Proces karamelizacije inače ne ometamo žlicom nego povremeno protresemo tavu. Cijelo vrijeme stojimo pored štednjaka i nadziremo proces. Ne mrdamo. Iako, možete kao jadna Stephanie otići nakratko, ali onda neka vam vatra bude srednje jačine. I vratite se brzo.

Kad je šećer pokaramelizirao, čitaj: potamnio i lagano vam miriši na zagorjelost, maknite ga s vatre i drvenom kuhačom umiješajte putar. Čim se putar otopio, a brzo će jer je temperatura karamela izuzetno visoka, prespite ga u okruglu posudu koja smije u pećnicu. Ta posuda ne smije biti tava, niti baš kalup za tortu; više kao neka poluplitka posuda u kojoj biste recimo pekli burek ili crumble ili štajaznam…

Na karamel posložite jabuke narezane na ploške; da bi izgledao lijepo dajte si truda, nemojte ih baš samo nabacati… ono, malo u krug, pa jednu preko druge…

Kad ste složili jabuke, razvaljajte tu polovicu pakiranja lisnatog tijesta u okruglu formu i prebacite preko jabuka, tako da rubove malo utisnete unutra. Ono, da ih podvučete. Kao potkošulju u gaće…

Probušite malu rupu na sredini i stavite peći na 180 stupnjeva, otprilike 20-25 minuta ili dok vam lisnato ne pozlatni.

Kad vam se čini da je tart sestre Stephanie gotov, izvadite ga van i ostavite barem 10-15 min da odchilla. Nakon što je odchillao, probajte ocijediti višak tekućine i preokrenite tart na tanjur za posluživanje.

Vjerojatno će vam još malo tekućine curiti na sve strane, ali ne brigajte, to su okusi za padanje u nesvijest i nemojte se čuditi ako uhvatite ukućane kako ližu tanjure.

Idealno bi bilo da topli Tart Tatine servirate uz kuglu dobrog sladoleda od vanilije ili barem šlaga…

Spomenite sirotu Stephanie koja je tog dana bila preopterećena, a zli jezici ju proglasiše nespretnom.

#sestro Stephanie, ja ti se klanjam, hvala ti za masterpiece koji si nam ostavila u nasljeđe.

 


Dragana Dilparić, vlasnica Kavane Darling&Shegrts priprema neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quichevi i chic kokteli… i oni su razlog zašto sve više Zagrepčana mijenja jutarnje rituale i nakon buđenja dolazi ravno k Darling. Uz fantastične kulinarske performanse, Dragana će vas zaraziti i vedrim duhom, šalama i pošalicama, pa imate osjećaj kao da ste svratili kod dobre prijateljica doma – a ona, naravno, izvrsno kuha i pripremila vam je gin tonic prema nekom cool receptu. S veseljem isčekujemo svaku novu kolumnu u kojoj će nam, na sebi svojstven – vrckav – način, približiti neke od najpoznatijih svjetskih slastica i jela! Bon Appétit!

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime