Četvrtak, 1 svibnja, 2025

Održan je 12. PINK DAY Zagreb – dan posvećen vinu, edukaciji i ružičastom užitku

Kišnom i tužnom danu usprkos, PINK DAY Zagreb je ipak unio dašak vedrine i ružičaste boje

Na samom početku minutom šutnje prisutni su odali počast za preminulog Papu Franju. Uz izlaganje vina, ekstra djevičanskog maslinova ulja i ostalih izlagača, program se nastavio stručnim radionicama i Okruglim stolom.



Događanju su prethodila dva dana obilježena zanimljivim i poučnim radionicama, a sve je počelo u Pupitresu – boutiqueu vinske kulture, gdje je u srijedu 23. travnja, održan masterclass ugledne mađarske vinarije Tamas Duzsi, powered by Dalmatie Group. Duzsija smatraju kraljem ružičastih vina Mađarske, ali i mnogo šire – jer proizvodi 15-tak etiketa roséa u rasponu od najsvježijih i lepršavih – sve do odležanih i vrlo kompleksnih.

U četvrtak 24. travnja, u Pupitresu, se radionicom Zadarskog vinogorja predstavio Zadar Wine Festival, koji je nakon Vinistre, Vinarta i WineRi-festivala, ove godine bio partner PINK DAYa Zagreb. Radionicu je vodio poznati sommelier Ivan Stibilik.

PINK DAY donio selekciju najboljih jantarnih vina i vrhunske masterclassove

Novost na PINK DAYu izbor je jantarnih vina, a selektor koji ih je odabrao za festival, ujedno je bio i voditelj masterclassa s temom vina nastalih uz minimalnu ljudsku intervenciju, višestruki sommelierski prvak i međunarodni vinski sudac, Josip Orišković. Uz prisustvo vinara i enologa iz Vina Belje, Kleti Romić, Glavica, Katunar Wine Estate i Krauthaker, održao je fantastičan masterclass powered by PBZ Visa Premium Card & Nexi.

FOTO: JANKOVIC MIRKO

Da bi saznali što više o roséima, hrvatskim ali i francuskim – te o njihovim različitostima, specifičnostima i prednostima, valjalo je prisustvovati dvjema radionicama/mastercalssovima. Iz jedinog svjetskog Instituta posvećenog isključivo istraživanju roséa, iz francuske Provanse, powered by HTZ, stigla je enologinja i vrhunska ekspertica Nathalie Pouzalgues. U Pupitresu je detaljno objasnila sve o rosé vinima a točila su se ona provansalska.

Na samom Festivalu, u subotu, osim 100-injak ružičastih vinskih etiketa, 15-tak vrhunskih jantarnih vina i pink koktela – u okviru Green in Pink dijela, bila su prisutna i najbolja hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja – od Istre do Dalmacije – pa je prva u nizu održana i poučna i ukusna radionica powered by Kotari.

Slavila se Italija i uživalo u vrhunskim zalogajima

Slijedio je Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na vinarstvo i vinogradarstvo, pod pokroviteljstvom HGK koji je moderirao Josip Orišković, a sudjelovali su uvaženi stručnjaci na čelu s doc. dr. sc. Jelenom Đugum, direktoricom Sektora za poljoprivredu HGK; prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, redovita profesorica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; dr. sc. Ivan Prša, iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, direktor Sektora i vinar, Antun Glavica iz moslavačke vinarije Glavica, koji jedini u Hrvatskoj ima vino certificirano kao Demeter.

FOTO: JANKOVIC MIRKO

Kako je ovogodišnja zemlja partner PINK DAYa Zagreb bila – Italija – predstavili su se mnogobrojni talijanski proizvođači rosé vina, točnije članovi konzorcija Consorzio Vini Bardolino, čiju radionicu je uz prisustvo predstavnika pet vinarija maestralno vodio dr. Costantino Gabardi. Sve zahvaljujući talijansko-hrvatskoj gospodarskoj komori koja je omogućila dolazak vinara iz područja oko jezera Garda, poznatog po ružičastim vinima.

Da bi sva vina ostala hladna, pomogla je Solana Ramova koja proizvodi vrhunski cvijet soli, a za slane i slatke zalogaje pobrinuo se gluten free brand KATA te na kraju za hladno osvježenje artizanski gelato Hyggis.

Unatoč kiši, slavila se ružičasta vedrina

Šećer je, pak, kako priliči, došao na kraju, kad je, pod pokroviteljstvom HTZ-a, ugledna gošća iz Francuske, Nathalie Pouzalgues, od izloženih hrvatskih vina, odabrala pet, da bi uz prisustvo vinara i pred mnogobrojnom publikom – iznijela svoje viđenje hrvatskih rosea kojima je u cijelini vrlo impresionirana, te govorila o karakteristikama i specifičnostima ovih vina. Bila je to posebna čast za vinarije Cmrečnjak, Medea, Green Captain, Bastian i Barun čija je rose vina odabrala.

FOTO: JANKOVIC MIRKO

Na samom kraju, dodijeljene su već tradicionalne nagrade PINK DAYa Zagreb za najljepše i najkreativnije uređene stolove izlagača. Ženski žiri u sastavu: Nathalie Pouzalgues, Andrea Perkov iz Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Ana Ljevar iz Alqvimije – odlučio je da je naljepši stol maslinara bio Dal Fleur. Treću nagradu među vinarima osvojila su Vina Belje.

Drugu nagradu osvojila je ugledna istarska vinarija Rossi a nagradu. A prvu nagradu osvojila je vinarija Bastain.

FOTO: JANKOVIC MIRKO

Kišnom i tužnom danu usprkos, PINK DAY Zagreb je ipak unio dašak vedrine i ružičaste boje, a svi posjetitelji su kući, uz uspomene, ponijeli i poneku bocu vina ili ulja, kao i vrećicu s kozmetikom. 

Fotografije: Janković Mirko, Rene Karaman

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime