Utorak, 23 travnja, 2024

Pink Day Zagreb: Održan festival ružičastog vina, umjetnosti i druženja

U subotu, 20. travnja, Lauba - dom za ljude i umjetnost u Zagrebu - bio je obasjan ružičastom bojom jer je domaćin Festivala PINK DAY Zagreb. Okupilo se mnogo stručnjaka, profesionalaca, ljubitelja vina i posjetitelja odjevenih u ružičasto, svi željni druženja, estetike i izvrsnih ružičastih vina

Pink day Zagreb s ponosom ističe da su svi izlagački stolovi bili rezervirani gotovo mjesec dana prije početka Festivala, oi to vinima iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i posebno Mađarske, zemlje partnera ovogodišnjeg PINK DAY Zagreba. Festival je ugostio rekordan broj mađarskih vinara, njih više od deset, s raznovrsnim rosé vinima, a posjetila ga je i veleposlanica Mađarske, gospođa Csaba Demcsák sa suprugom. Osnivačica i direktorica Festivala, Sanja Muzaferija, naglašava da je PINK DAY Zagreb proslava proljeća, optimizma i ženstvene energije uz lagana vina te da je ovogodišnje izdanje bilo bogatije nego ikad prije, obilježeno i 10. obljetnicom Green in Pink ‘festivala u festivalu’.



Photo by Petar Kurschner

‘PINK DAY Zagreb spaja zabavu, nježna vina i edukativne sadržaje; okuplja vinske znalce i profesionalce, ali i „obične“ ljubitelje finih ružičastih vina idealnih za toplije dane. Rosé je vedar, a naš je festival upravo takav pa je već mnogo puta proglašavan najljepšim’ – rekla je Sanja Muzaferija. I dodala: – ‘Tijekom godina se PINK DAY Zagreb etablirao i zbog edukativnih sadržaja, razmjene iskustava izlagača, veselog i optimističnog ozračja, a dosljedno promovira umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina te je, prema priznanju samih
vinara, značajno pomogao da se stav prema roséu izmijeni. Već tri godine na festivalu imamo i ružičaste ginove, tonike, likere i koktele. Naravno, tu je i Green in Pink, ove godine powered by HTZ, koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja’.

Photo by Petar Kurschner

Bogatstvo okusa u vinima, uljima i premium pićima 

Ovaj boutique festival ponudio je više od stotinu etiketa vina, tridesetak etiketa vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i predstavio nekoliko premium brandova žestokih pića i koktela, a u svemu je uživalo više stotina posjetitelja. Bio je to najbogatiji festivalski program do sada, koji je doista izazvao pravo oduševljenje i već sada rezervaciju za dogodine, a čitav je travanj bio u znaku Festivala PINK DAY Zagreb. Već nekoliko dana nakon konferencije za medije, održan je u vinoteci & wine baru Bornstein Masterclass ‘Roséi Novog svijeta‘ powered by PBZ Card & Nexi, gdje su se kušala i tri hrvatska
vina koja su ovjenčana zlatom na Concours Mondialu: Bastian, Fakin i Ško Vina.

Pink day – Zagreb – 2024

Radionice su se nastavile i dan kasnije u mađarskom kulturnom Centru – Institutu Liszt, masterclassom ‘Mađarski roséi‘  powered by Mađarsko Veleposlanstvo i Institut Liszt, a voditelj kušanja bio je ugledni znalac mađarskih vina Zoltan Győrffy. Slijedila je radionica ‘Roséi i slastice u društvu Roberta Hromalića‘ powered by Belje, a onda i ‘Sve o jednoj čaši‘ powered by Riedel, na kojoj se moglo naučiti koje su čaše najprimjerenije za pojedinu vrstu roséa. Na dan Festivala, u subotu, u Laubi, među brojnim hrvatskim izlagačima (njih gotovo stotinu s blizu 200 etiketa) posjetitelji su uživali u brojnim vrhunskim ružičastim vinima a osobito je zanimljivo da je ugledna slovenska vinarija Tilia Estate upravo u Hrvatskoj, na PINK DAYu Zagreb upriličila premijeru svog prvog roséa – ‘Casanova’.

Photo by Petar Kurschner

Festival prepun raznolikosti, elegancije i edukacije

Program festivala je započeo, kako i priliči obljetnici Green in Pink, masterclassom ‘Maslinova ulja’ powered by JGL, koji su vodili načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i Zlatko Burić, predstavivši zainteresiranim posjetiteljima sve o novoj zvijezdi hrvatske maslinarske scene – Šolti, čiji maslinari svugdje u svijetu postižu fantastične rezultate i kući donose zlata. Središnje predavanje bio je masterclass ‘All About Rosé’ pod pokroviteljstvom HTZ-a, a predavanje je održala gošća iz Sjedinjenih Američkih Država, ugledna i slavna vinska novinarka i autorica pet knjiga, svojevrsna začetnica ‘ružičaste
vinske revolucije’ u svijetu, Katherine Cole iz Oregona, koja je nakon predavanja i kušanja, dijelila autograme oduševljenoj publici i potpisivala svoju knjigu ‘Rosé All Day’.

U svoj je tasting uvrstila pjenušac Šember i rosé vina Markus, Poletti i Benvenuti. Ona je, uz pomoć HTZ-a i Turističke zajednice Međimurja te tvrtke Croatia by the Glass, otputovala i na kratko studijsko putovanje u Međimurje, da se što bolje upozna s hrvatskom vinskom scenom. Nakon ulja i vina, uslijedila je radionica miksologije ‘Pink Mixology’ powered by
Rossi, na kojoj je predavač Filip Sarilar pokazao kako i sami možete postati ‘barman‘. I za kraj, ponovno o maslinarstvu. Na okruglom stolu ’10 godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj’ powered by HGK, koji je moderirala ‘lovkinja’ Morana Zibar, znalcima i svima koji su željeli saznati nešto više obratili su se prof.dr.sc. Dubravka Škevin, doc.dr.sc. Mirella Žanetić, ugledni maslinar Velimir Jurić dipl. oec (Oleum Maris) i doc.dr.sc. Jelena Đugum iz HGK.

Photo by Petar Kurschner

Na Festivalu se, kako se to na estetski fokusiranom Festivalu PINK DAY Zagreb i očekuje, s nekoliko umjetničkih djela predstavio mladi umjetnički kolektiv Kolekcionart, a na kraju su se dodijelile i željno očekivane nagrade za najljepše uređen izlagački stol. U žiriju su bili Morana Zibar, Dubravka Tomeković Aralica (Gault & Millau), poznati chef Mario Mandarić i voditeljica Nikolina Pišek. Nije bilo nimalo lako odabrati najljepše stolove izlagača jer se iznimno trude što kreativnije urediti izložbena mjesta. Ove godine je vrijednu prvu nagradu Embassy pink bicikl dobila Vinea Gold. Drugu nagradu, putovanje u jednu vinsku
regiju Hrvatske, je dodijelio Croatia by the Glass a osvojila vinarija Bastian. Treću nagradu, vino Whispering Angel i set Riedel čaša osvojilo je Belje. Nagradu koju je dodijelila Ikea ‘pink paket’ za najljepše dotjeran stol maslinara osvojio je Dal Fleur.

Photo by Petar Kurschner

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime