Ponedjeljak, 7 srpnja, 2025

Otkrijte okus Skandinavije: Donosimo recepte za 2 top jela MasterChefa Adama Liawa!

U hranu sam se zaljubio tek prije nekoliko godina kada sam prvi put posjetio Skandinaviju. Tamošnja hrana je mješavina tradicionalne ugode i moderne elegancije koja je u jednakoj mjeri društveni pokret i specifičan stil kuhanja, ističe poznati kuhar

Emisija “Okus destinacije” i njezin simpatični domaćin Adam Liaw nakon predivnog putovanja Japanom, sada vas vode na sjever Europe, u vjerojatno najčišći, najzdraviji i najsretniji dio svijeta. Adam se ondje prepušta skandinavsko nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio Novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.



Krenite na putovanje predivnom Skandinavijom

“Od kad pamtim, fasciniram sam Skandinavijom. Dok sam bio dijete, to je bila zemlja čudesa, kraljica i kraljeva, na drugoj strani svijeta, ravno iz bajke Hansa Christiana Andersona. Sada, kao odraslom čovjeku, teško je zanemariti utjecaj koji je Skandinavija imala na naše živote. Naše kuće su prepune skandinavskog pokućstva, kupujemo skandinavsku modu i čitamo skandinavske romane. Čak su i nazivi dana u tjednu izvedenice iz imena starih nordijskih bogova. No, u hranu sam se zaljubio tek prije nekoliko godina kada sam prvi put posjetio Skandinaviju. Tamošnja hrana je mješavina tradicionalne ugode i moderne elegancije koja je u jednakoj mjeri društveni pokret i specifičan stil kuhanja. Nova nordijska kuhinja je razmjena ideja o modernoj hrani”, ističe Adam Liaw koji gledatelje kanala 24Kitchen vodi na fantastično kulinarsko putovanje Skandinavijom.

Od Danske preko Švedske do Norveške

U jednoj od epizoda posjetit će Kopenhagen i upoznati Clausa Meyera, svojevrsnog kuma Nove nordijske revolucije hrane kojem je cilj stvoriti zdravije ljude i održiv okoliš u Skandinaviji te Meika Wikinga, direktora Instituta sreće koji će otkriti zbog čega se baš ovaj dio svijeta smatra najsretnijim.

Liaw će otputovati i do obale Danske gdje će posjetiti vikinšku kuću i pojesti tradicionalno pripremljen losos, u Stockholmu će probati klasične mesne okruglice u jedinom za njih specijaliziranom restoranu u Švedskoj, dok će u švedskom gradu Malmo posjetiti prvu cheficu kuhinje koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu. Liaw će otići i do Norveške, obići nevjerojatne fjordove gdje se uzgajaju smeđi rakovi i upoznati autohtoni narod Sami i njihova predivna krda sobova. Možda najzanimljivije od svega je da će na svom putovanju Skandinavijom i u finom restoranu Huset koji je ujedno i najsjevernije lociran restoran na svijetu.

Otkrijte nezaboravna mjesta i recepte Skandinavije

Otputujte do fascinantne Skandinavije u društvu simpatičnog kuhara i pobjednika MasterChefa Adama Liawa, jednog od omiljenih australskih kuhara, autora i komentatora koji će u emisijama “Okus destinacije: Skandinavija” otkriti nezaboravna kulinarska mjesta i ljude bez kojih Nova skandinavska revolucija hrane ne bi bila moguća.

Emisije “Okus destinacije: Skandinavija” emitiraju se na kanalu 24 Kitchen svakog petka.

Recept za pečeno carsko meso s umakom od peršina

Danci su nedavno u anketi koja je provedena u cijeloj zemlji Stegt flæsk proglasili nacionalnim jelom. Hrskavo pečena svinjska potrbušina iliti carsko meso s krumpirom i bogatim bijelim umakom sa svježim peršinom u Danskoj je uistinu omiljen comfort food.

Autor recepta: Adam Liaw

Za 4 osobe

Ukupno vrijeme pripreme: 40 minuta

SASTOJCI:

1 kg krumpira

2 žličice soli + malo krupne

800 g carskog mesa narezanog na šnite širine 1cm

Maslinovo ulje

ZA UMAK OD PERŠINA:

50 g maslaca

35 g brašna

500 ml mlijeka

Pola žličice soli, papar

Pola šalice fino nasjeckanog peršina

POSTUPAK:

  • Ugrijte pećnicu na 200˚C.
  • Mesopremažite maslinovim uljem i dobro začinite s obje strane pa ga položite na rešetku iznad pleha za pečenje. Pecite 40 minuta s tim da meso nakon 20 minuta okrenete na drugu stranu kako bi se lijepo zapeklo. Izvadite ga iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odmori 5 minuta.
  • Skuhajte krumpire.
  • Za umak od peršina rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postepeno dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite pa dodajte i nasjeckan peršin.
  • Poslužite meso s kuhanim krumpirima i umakom.
© 2015 Special Broadcasting Service

Recept za švedske buhtlice punjene kremom

Ove slasne buhtlice s kardamomom u Švedskoj se tradicionalno jedu na pokladni utorak, ili debeli utorak kako ga zovu u Skandinaviji, ali se zbog velike popularnosti u novije vrijeme mogu naći u brojnim pekarnicama tijekom cijele godine. Lagana buhtlica začinjena kardamomom punjena je mekom smjesom od marcipana i zaslađenog šlaga.

Autor recepta: Adam Liaw

Za 12 osoba

Ukupno vrijeme pripreme: 45 minuta

SASTOJCI ZA BUHTLE:

80 g maslaca

250 ml mlijeka

25 g svježeg ili 12g suhog kvasca

40 g šećera u prahu

525 g brašna

Žličica soli

2 žličice kardamoma

1 žličica praška za pecivo

2 jaja

SASTOJCI ZA KREMU:

300 ml vrhnja

2 žličice šećera u prahu

100 g fino naribanog marcipana

125 ml čvrstog vrhnja

PRIPREMA:

Rastopite maslac u malom lončiću na laganoj vatri. Dodajte mlijeko pa ostavite da se malo ohladi u većoj posudi. Dodajte kvasac i šećer pa miješajte dok se ne rastope. Dodajte pola količine brašna i sjedinite pa dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i 1 razmućeno jaje. Postupno dodajte i ostatak brašna pa umijesite rukama ili mikserom pazeći da tijesto ostane meko, elastično i glatko. Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se lijepo digne.

Razdijelite tijesto na 12 komada od po otprilike 80g i formirajte loptice. Složite ih u posudu za pečenje ostavljajući razmak od otprilike 5 cm među njima pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu još barem pola sata. Zagrijte pećnicu na 190°

Buhtlice premažite drugim razmućenim jajem pa pecite 10-12 minuta, odnosno dok lijepo ne požute. Ostavite ih da ohlade.

Za kremu umutite šlag s dodatkom šećera i stavite ga u vrećicu u ukrašavanje. Koristeći mali nož odrežite na svakoj buhtlici trokutić, izvadite malo tijesta iz sredine pa ga pomiješajte s naribanim marcipanom i čvrstim vrhnjem. Vratite tijesto s marcipanom natrag u buhtlice i dodajte šlag pa poklopite odrezanim vrhom. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

© 2015 Special Broadcasting Service

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime