Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Genius Aretha: Što donosi mini serija o najvećoj glazbenoj divi stoljeća

Na TV ekrane uskoro stiže priča o glazbenoj genijalki Arethi Franklin i njenoj fascinantnoj karijeri, te o neizmjernom i trajnom utjecaju koji je imala na glazbu i kulturu širom SAD-a i svijeta

Genius je naziv antologijske serije, dobitnice Emmyja, koja dramatizira fascinantne priče o najbriljantnijim svjetskim inovatorima i kreativcima, o njihovim izvanrednim postignućima i strastvenim i složenim osobnim odnosima.



Ove sezone, pred nama je priča o glazbenoj genijalki Arethi Franklin i njenoj fascinantnoj karijeri, te o neizmjernom i trajnom utjecaju koji je imala na glazbu i kulturu širom SAD-a i svijeta.

Renesansno iskustvo gledanja Cynthije Erivo u ulozi Arethe

Višestruka dobitnica Grammyja, Aretha Franklin odrasla je kao dijete čudo gospel glazbe, bila je otvoreni pobornik građanskih prava i suvereno najveća pjevačica u posljednjih stotinjak godina, primivši nebrojene počasti tijekom svoje karijere. Franklin tumači višestruko nagrađivana Engleskinja Cynthia Erivo, a Emmyem nagrađen Courtney B. Vance glumi Arthina oca, C.L. Franklina.

Gledanje Cynthije Erivo kako pjeva na ekranu uistinu je renesansno iskustvo. Njezin vokal tijekom izvođenja kao da radi točno ono zbog čega je stvorena, te osjeća da je svijet u prirodnom balansu, barem na nekoliko minuta. To je kvaliteta koju Erivo dijeli s Arethom Franklin, stvarajući multikulturalnost. Erivo, porijeklom iz Londona, vjerojatno je ostvarila životnu želju da glumi pokojnu kraljicu soula u osmerodijelnoj miniseriji Fox-a i National Geografica: Genius: Aretha.

Priča o bolnoj mladosti ali i malo poznate priče o velikoj divi

Franklin je imala nepredvidivu i bolnu mladost, od razvoda roditelja kada joj je bilo šest godina i prerane smrti majke Barbare, samo nekoliko godina kasnije do rođenja prvog djeteta. Sredinom dvadesetih pretrpjela je smrt svog dugogodišnjeg prijatelja Martina Luthera Kinga mlađeg. Drugim riječima, ne nedostaje novih i neotkrivenih priča o Arethi Franklin, čiji je životni put mnogima još uvijek relativno nepoznat.
Aretha koristi priliku da ponovno predstavi svoju osobu kao ikonu, posebno mlađoj publici, kao politički aktivist, revolucionar u glazbenoj industriji, čak i kao modna ikona.

Svaka epizoda sadrži dva ili tri glazbena broja koja izvodi Erivo ili neka od gostujućih zvijezda koje igraju tadašnje zvijezde poput Lene Horne i Dineh Washington. Svi oni – zajedno s Clarenceovim gromoglasnim propovijedima – energični su u svojim izvedbama, koje osiguravaju da, barem unutar svakog poglavlja, Aretha stalno ide dalje u svom razvoju i karijeri. Sama Cynthia Erivo ne zvuči poput Franklin, ali njezini nastupi bilježe tehničku monumentalnost i izražajnost zbog kojih je njezin lik postao legenda.

Javna Aretha i privatna bile dvije vrlo različite strane jedne legende

Napomenimo i kako je u međuvremenu kompanija MGM snimila biografski igrani film ‘Respect’ o Arethi Franklin koju tumači mega-zvijezda i oskarovka Jennifer Hudson.
No zbog pandemije je odgađana distribucija, što je ekipa iz National Geographic iskoristila za lansiranje serije ‘Aretha’. Tim više je vrijeme ove serije pogođeno, jer nakon što se pročuje glas o njoj, sasvim sigurno na jesen može očekivati brojne nominacija za TV nagradu Emmy.

Serija ‘Aretha’ nam otkriva kako su javna Aretha i privatna bile dvije vrlo različite strane jedne legende. Svi znamo za prvu, dok ova potonja ostaje i dalje misterij.

Genius: Aretha premijerno će se prikazati na TV ekranima 21. ožujka, stoga budite spremni.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime