Subota, 23 ožujka, 2024

Otkrili smo najbolju hobotnicu pod pekom u okolici Splita!

Ako vas put nanese u Podstranu, u konobi Argola nećete samo jesti. Domaćini će vas provesti kroz svoje vrtove i voćnjake, maslinike koji broje 140 stabala maslina, a osim maslinova ulja, obitelj proizvodi i razne likere

Podstrana, mjesto u neposrednoj blizi Splita, poznata je po prekrasnom zalasku sunca. Upravo u tom malom dalmatinskom gradiću, sa pogledom na Split i ostale obalne gradiće smještene oko njega, kao i na razigrane obronke Peruna s kaskadama vrtova, povrtnjaka, voćnjaka, maslinika i vinograda, smjestila se konoba Argola obitelji Kaštelančić – biser dalmatinske gastronomske ponude.



Otvorena je 2000. godine, a naziv je dobila po nadimku jednog od članova obitelji. Riječ argola pripada mediteranskom nautičkom rječniku, a naziv je za drveno držalo ili rudo kojim se upravlja brodskim kormilom. Kormilom konobe Argola upravlja isključivo obitelji Kaštelančić.

Autentičan doživljaj Dalmacije

Ako vas put nanese u Podstranu, u konobi Argola nećete samo jesti. Čim dođete, domaćini će vas provesti kroz svoje vrtove i voćnjake, kako biste uistinu mogli doživjeti autentičnost svega onoga čime se bave. Osim brojnih sorti raznog povrća i voća, na imanju se nalaze maslinici, koji broje 140 stabala maslina, a ulje dobiveno prešom ovih plodova jedino je ulje koje se rabi u kuhinji konobe. Uz to, od raznog bilja i voća, obitelj proizvodi ukusne likere, koji su ujedno i savršen uvod u večeru u koja slijedi.

Jedan od aduta konobe Argola tradicionalno je i omiljeno dalmatinsko jelo – peka. U njoj spremaju razna mesa i riblji ulov, a u najtraženije su teletina i hobotnica pod pekom. Sve ono zbog čega ove namirnice, koje se inače spremaju i u svakodnevnoj kuhinji, pečene pod pekom imaju posebni okus, krije se u procesu pripreme peke i svim sastojcima koji su u taj proces uključeni.

Ova stoljetna tradicija pečenja jela na otvorenoj vatri odvija se uz pomoć pekača od gline ili kovanog željeza, stoga se hrana zapravo na pola peče, na pola kuha u svojim sokovima, što doprinosi fantastičnoj aromi i okusu namirnica pripremljenih na ovaj način. Tu je i njihov slavni soparnik, koji se ne peče pokriven nego izravno posut lugom, čime su od ovog, nekada težačkog i naoko jednostavnog jela, napravljenog od jednostavnih sastojaka, stvorili pravu gastronomsku zvijezdu.

Foto: privatni album konobe Argola

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime