Budući da vikendom imamo više vremena u danu, spremni smo na isprobavanje novih recepata. Vikend je rezerviran i za ona malo “kompliciranija” jela i ona najčešće uključuju meso uz dodatak povrća.
Sigurno vam je dosta jednih te istih recepata i obroka vikendom, te želite isprobati nešto novo. Kada krenete Googlati i istraživati nove recepte, u moru istih se lako možete izgubiti. S obzirom na to da se u potpunosti možemo poistovjetiti s time, donosimo siguran i provjereno ukusan recept za janjeću lopaticu s engleskim povrćem.
Autorica ovog recepta je, ni manje ni više, nego slavna kuharica Mary Berry. Mary je odlikovana Ordenom britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica. Njezinu kulinarsku avanturu možete pratiti i na 24Kitchen kanalu.
View this post on Instagram
Recept za za 6 osoba donosimo u nastavku. Za pripremu ovog jela vam je potrebno više od 120 minuta, pa je idealno da odabere dan u kojem imate dovoljno slobodnog vremena.
Sastojci
3 žlice ulja
6 x 200g janjećih lopatica
2 luka, narezana
2 češnja češnjaka, zdrobljena
1 puna žlica brašna
300 ml crnog vina
450 ml pilećeg temeljca
1 žlica želea od crvenog ribiza
1 žlica nasjeckanih listića ružmarina
250 g mladih mrkvi, prepolovljenih po dužini
250 g pastrnjaka, izrezanog na štapiće
250 g mlade repe, prepolovljene po dužini
Žlica maslaca
Sol i svježe mljeveni crni papar
2 žlice nasjeckanog peršina, za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160°C.
- Zagrijte 2 žlice ulja u dubokoj, vatrostalnoj posudi pa prepržite janjeće lopatice na jakoj vatri oko 5–6 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite ih i stavite po strani.
- Na preostalo ulje stavite luk i češnjak pa ih pržite na srednje jakoj vatri oko 3–4 minute dok ne omekšaju. Sipajte brašno u zdjelu, ulijte vino i miješajte dok ne dobijete glatku pastu. Na luk i češnjak dodajte pileći temeljac pa mješavinu vina i brašna. Miješajte neprekidno dok ne zakipi. Dodajte žele od crvenog ribiza i ružmarin pa miješajte dok se ne zgusne.
- Prepržene lopatice vratite u posudu, začinite solju i paprom, poklopite i stavite u pećnicu na oko 2 sata ili dok se janjetina ne počne odvajati od kostiju.
- Prije posluživanja, stavite zasoljenu vodu u lonac da zakipi, dodajte mrkve, pastrnjak i repu te ostavite da se kuha oko 8–10 minuta ili dok povrće ne omekša. Zatim ga procijedite.
- Dodajte trećinu povrća u posudu s janjetinom i sve promiješajte. Otopite žlicu maslaca u tavi i prepržite preostalo povrće na jakoj vatri oko 4–5 minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Začinite solju i paprom te maknite sa štednjaka.
- Poslužite jednu lopaticu po osobi, uz umak i povrće iz posude plus dodatno prženo povrće iz tave. Ukrasite nasjeckanim peršinom.