Još malo i nastupa vrijeme blagdana koje svi s nestrpljenjem očekujemo – a uskoro će i prosinac, mjesec koji je nezamisliv bez neodoljivih keksića kojima rijetko tko može odoljeti.
Počnite spravljati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani. Donosimo prvi prijedlog slatkih keksića za najljepše razdoblje godine.
Florentinci
Za pripremu će vam trebati otprilike 50 minuta. Za pečenje kolačića oko 12-15 minuta, a za hlađenje 2 sata.
Sastojci:
- 50 grama kandiranih višanja
- 150 grama samljevenih badema
- 100 grama raspolovljenih lješnjaka
- 100 grama kockica citronata
- 50 grama brašna
- 50 grama maslaca
- 125 grama šećera
- 4 žlice meda
- 125 ml vrhnja
- 1 žlica limunove korice
- 150 grama čokolade za kuhanje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Višnje prerežite pa ih pomiješajte s bademima, lješnjacima, citronatom i brašnom.
- Maslac, šećer, med, vrhnje i limunovu koricu kuhajte miješajući 2 minute. Zatim to dodajte mješavini s orašastim plodovima te dobro promiješajte. Smjesu slažite u obliku hrpica na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Potom izvadite i ostavite da se hladi pola sata.
- Čokoladu za kuhanje usitnite i otopite na pari. Njome u debelom sloju premažite donju stranu keksića te ih ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohlade.
Glazirani medenjaci
Za pripremu ovog deserta trebat če vam otprilike 70 minuta. Za pečenje će biti potrebno odvojiti oko 20 minuta, a za hlađenje 2 sata.
Sastojci (za 30 komada):
- 200 grama meda
- 50 grama šećera
- 75 grama maslaca
- 1 žumanjak
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica limunove korice
- 2 žličice začina za medenjake
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 žlice ruma
- 300 grama brašna
- 125 grama badema u listićima
- 50 grama citronata
- 50 grama grožđica
- 125 grama šećera u prahu
- 2 žlice limunova soka
- 30 kandiranih višanja
Priprema:
- Med zagrijte sa šećerom i maslacem te miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi. Umiješajte žumanjke, kakao, limunovu koricu i začine za medenjake. Sodu bikarbonu otopite u rumu i umiješajte. Potom umiješajte brašno, 100 grama badema, citronat i grožđice.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Izrežite krugove (promjera 5 cm) te ih pecite na limovima obloženima papirom za pečenje 20 minuta. Ostavite da se ohlade.
- Pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Premažite medenjake, te ih ukrasite višnjama i bademima. Ostavite da se hlade.
Uživajte u slasticama i dobar tek!