Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Donosimo recepte za najfinije blagdanske keksiće

Počnite već sad pripremati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani do Božića. Donosimo prve prijedloge slatkih keksića za najljepše razdoblje u godini

Još malo i nastupa vrijeme blagdana koje svi s nestrpljenjem očekujemo – a uskoro će i prosinac, mjesec koji je nezamisliv bez neodoljivih keksića kojima rijetko tko može odoljeti.



Počnite spravljati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani. Donosimo prvi prijedlog slatkih keksića za najljepše razdoblje godine. 

Florentinci

Za pripremu će vam trebati otprilike 50 minuta. Za pečenje kolačića oko 12-15 minuta, a za hlađenje 2 sata. 

Sastojci: 

  • 50 grama kandiranih višanja 
  • 150 grama samljevenih badema
  • 100 grama raspolovljenih lješnjaka
  • 100 grama kockica citronata
  • 50 grama brašna
  • 50 grama maslaca
  • 125 grama šećera
  • 4 žlice meda
  • 125 ml vrhnja
  • 1 žlica limunove korice
  • 150 grama čokolade za kuhanje

Priprema: 

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Višnje prerežite pa ih pomiješajte s bademima, lješnjacima, citronatom i brašnom. 
  2. Maslac, šećer, med, vrhnje i limunovu koricu kuhajte miješajući 2 minute. Zatim to dodajte mješavini s orašastim plodovima te dobro promiješajte. Smjesu slažite u obliku hrpica na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Potom izvadite i ostavite da se hladi pola sata. 
  3. Čokoladu za kuhanje usitnite i otopite na pari. Njome u debelom sloju premažite donju stranu keksića te ih ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohlade. 

Glazirani medenjaci

Za pripremu ovog deserta trebat če vam otprilike 70 minuta. Za pečenje će biti potrebno odvojiti oko 20 minuta, a za hlađenje 2 sata. 

Sastojci (za 30 komada):

  • 200 grama meda
  • 50 grama šećera
  • 75 grama maslaca
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica limunove korice
  • 2 žličice začina za medenjake
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice ruma
  • 300 grama brašna
  • 125 grama badema u listićima
  • 50 grama citronata
  • 50 grama grožđica
  • 125 grama šećera u prahu
  • 2 žlice limunova soka
  • 30 kandiranih višanja

Priprema:

  1. Med zagrijte sa šećerom i maslacem te miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi. Umiješajte žumanjke, kakao, limunovu koricu i začine za medenjake. Sodu bikarbonu otopite u rumu i umiješajte. Potom umiješajte brašno, 100 grama badema, citronat i grožđice. 
  2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Izrežite krugove (promjera 5 cm) te ih pecite na limovima obloženima papirom za pečenje 20 minuta. Ostavite da se ohlade. 
  3. Pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Premažite medenjake, te ih ukrasite višnjama i bademima. Ostavite da se hlade. 

Uživajte u slasticama i dobar tek! 

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Učinite svaki dan dobro djelo i osvojite fantastične nagrade!

Smiksajmo zajedno krug dobrih djela i podarimo jedni drugima osmijeh, toplinu i veselje - ono što nam i u najtežim trenucima popravi dan. I dokažimo da duh zajedništva nikad nije bio jači

Adventski vijenac: 10 ideja za izradu najljepših ukrasa za vrata – u zadnji tren!

Ako ste kojim slučajem ove godine, iz raznih razloga zaboravili ili zakasnili kupiti adventski vijenac, ili namjeravate iskoristiti onaj od prošle godine, donosimo vam 10 brzih i jednostavnih ideja kako ga u pola sata ukrasiti da izgleda - jedinstveno i bajkovito!

Advent nije ispunjen ako ne pogledate Kraljevski balet – Orašar

Blagdansko doba ne bi bilo toliko čarobno da nema Orašara. Zato ne propustite snimku baleta 'Orašar' iz 2016. iz londonske operne kuće Royal Opera House, a koju možete pogledati 10. prosinca na velikom platnu Cine Stara Zagreb, Rijeka, Split Joker i Slavonski Brod

Domaće i najljepše: Adventski vijenci hrvatskih kreativaca u koje smo se zaljubili!

Ako ste vi jedni od onih koji žele imat personalizirane i posebne adventske vijence, nećete moći odoljeti kreacijama Decoupage G-dar, Škrinjica decoupage i Izrada suvenira i poklona

Povezano

Vruća zimska pića: Kokteli stvoreni za hladni vikend

Za razliku od ljetnih, u ove zimske hladne dane ništa ne grije bolje od nekog finog koktela smiksanog s vašim omiljenim dodacima

Top 30 najboljih gastronomskih adresa u Splitu by Zlatko Gall

Naš kolumnist i zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 30 mjesta u kojima se isplati jesti kada se nađete u Splitu. Izbor je raznolik, a nećete pogriješiti ni sa jednim mjestom...Uživajte!

Novi trendovi u prehrani: Znate li što su postbiotici, mikrozelenje, kelp…

Naši odabiri hrane mogu pomoći u suzbijanju učinaka klimatskih promjena u svijetu. A tome u prilog idu i neke nove, jedinstvene namirnice. Upoznajte superzvijezde koje (polako, ali sigurno) mijenjaju svijet gastro scene

Zdravi, ukusni, maštoviti i jednostavni veganski deserti koje ćete poželjeti sami isprobati

Ovi sočni veganski deserti mirišu na proljeće koje nam stiže, a uz Instagram profile koje smo odabrali priprema veganskih slastica ne mora biti komplicirana. Zaljubite se u veganstvo i isprobajte baš sve recepte!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime