Deserata nikada dovoljno, a ni isprobavanja novih jela. Iako smo ljubitelji osmišljavanja vlastitih recepata, ipak volimo poslušati stručnjake i kuhare. S njihovim receptima znamo da nikada ne možemo pogriješiti i da je dobar ukus zajamčen.
Mary Berry je napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sada, Mary ima svoju emisiju koja s emitiranjem kreće na 24Kitchen koja s emitiranjem započinje 27. travnja 2022., u 13 sati. Mary su svojoj emisiji “Recepti Mary Berry” vodi gledatelje kroz jednostavne i kreativne recepte za svaku priliku. Ovog vikenda uživajte u pripremi tarta s kozjim sirom i ljutikom!
Za 8 tartova, 60 minuta:
Sastojci
Za tijesto:
175 g brašna, dodatno za posipanje
100 g hladnog maslaca, u kockicama
1 jaje, umućeno
30 g oraha, krupno sjeckanih
sol i svježe mljeveni crni papar
Za nadjev:
1 žlica ulja
500 g ljutike, tanko narezane
2 žlica balzamičnog octa
1 žlica šećera muscovado
300 g mekanog kozjeg sira
2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
2 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Postupak
- Zagrijte pećnicu na 200°C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.
- Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.
- Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3mm) te ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom i zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića i time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.
- Zagrijte ulje u tavi, stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko dvije minute uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer, kuhajte još 15 minuta uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.
- U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta i u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.
- Poredajte kalupe po zagrijanom limu i pecite 20 minuta u pećnici ili dok tijesto ne poprimi koricu, a nadjev se slegne i postane zlatno smeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.