Nedjelja, 17 listopada, 2021

Daruvar kao New York: Obišao 6 kontitenata i vratio se kući da stvori koktel carstvo

Denis Vlahovac prvi je put probao pravi koktel prije pet godina u koktel baru 'Employees only' u New Yorku. Nakon 12 godina vratio se u Daruvar i otvorio agenciju koja se bavi educiranjem ugostitelja, ali i gostiju kojima će pokazati kako se rade najbolji kokteli

Koktele je otkrio prije pet godina u New Yorku. S nekoliko cimera otišao je u koktel bar “Employees only” kako bi provjerio kakve to koktele tamo prave da su ih proglasili najboljima na svijetu.

Čim je ušao, sve mu je bilo jasno. Nije morao probati ni jedan koktel da shvati o čemu je riječ. Od samih koktela preko atmosfere u klubu pa sve do kulture ispijanja koktela koja se osjetila, sve je bilo savršeno – piše Mojportal.hr.

“Tada sam prvi put u životu probao pravi koktel i shvatio da zapravo nikada do tada nisam popio dobar koktel. Sjećam se kao da je bilo jučer. Bio je to koktel Amelia, nazvan po Ameliji Earhart, prvoj ženi koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik. Odmah sam u njemu osjetio liker od bazge i sirup od kupine, a limun i votka su se potpuno ukomponirali u cijelu priču. Popio sam 4-5 koktela i moram priznati da sam se malo napio. No, ono što me potpuno oduševilo je to što drugi dan nisam osjećao mamurluk. Apsolutno nikakav”, priča Denis Vlahovac, 30-godišnjak koji se na 12 godina odlučio vratiti u Daruvar kako bi pokrenuo vlastiti biznis s koktelima i podigao standarde u ugostiteljstvu.

Gost je glavni glumac

Denis je zapravo prije 12 godina upisao fakultet Hotelijerstva i turizma u Opatiji, gdje je doživio potpunu preobrazbu. Nakon završetka fakulteta nije se htio potpuno posvetiti karijeri već je htio na neki način nastaviti studentski život. Želio je putovati i povremeno raditi. Imao je prijatelje u New Yorku koji su ga pozvali da dođe. Mjesec dana nakon što je dobio diplomu otišao je u Ameriku probati malo živjeti vani prije nego što se smiri u Hrvatskoj. Na kraju je to bila odluka koja je utjecala na cijeli njegov život.

“Počeo sam raditi kao konobar u jednom restoranu, i u nedostatku osoblja jednu sam večer završio iza šanka. To je bio moj ulazak u svijet ugostiteljstva”, govori Denis koji je do sada bio na šest kontinenata, proputovao 58 zemalja i živio u pet država. Svjestan je da ga je život u Americi najviše promijenio, jer mu je Amerika otvorila neke nove vidike.

Poduzetništvo u Hrvatskoj

“Dok sam bio na fakultetu želja mi je bila preseliti se u Kanadu. Za vrijeme boravka u Londonu vidio sam vize za Kanadu i nekoliko mjeseci kasnije već sam bio u Vancouveru. Tamo sam radio kao bar menadžer u jednom “fine dining restoranu” gdje smo se borili za Michelin zvjezdicu”, govori Denis. 

Kako život piše zanimljive priče, a korona je definitivno jedno i od poglavlja ove, Denis se odlučio vratiti u Daruvar. Istjecala mu je viza za Kanadu i s obzirom na situaciju s koronom, doslovno je uhvatio zadnji avion i krenuo u sasvim jednu novu avanturu zvanu poduzetništvo u Hrvatskoj u doba korone.
“Vratio sam se u Hrvatsku krajem ožujka kada je krenula pandemija i do ljeta sam putovao po Hrvatskoj. Jedan dan sam iz čiste dosade prišao vlasnicima kluba Public u Daruvaru i pitao ih jesu li zainteresirani da im radim koktele vikendom na što su oni odmah pristali”,  priča Denis. 
Dizajnirao im je koktel listu, napravio listu sastojaka, marže i osmislio marketing za koktel event u Daruvaru. Da je napravio ‘the event’ pokazali su vikendi u kojima su naredna dva mjeseca ljudi čekali svoj koktel i po 45 minuta. 

U Daruvaru ima potencijala

“Ljudi su se zainteresirali za novitet u gradu i pristupačnu cijenu nečega što se dosad smatralo privilegijom piti. Koristio sam najkvalitetnije sastojke, svoje vlastite sirupe i začine ali i stečeno iskustvo pristupa gostu”, objašnjava Denis.

Nakon dva uspješna mjeseca promocije svog zanata, Denis je zaključio da u Daruvaru ima potencijala. Dapače, ima ga u cijeloj Hrvatskoj. Tako se rodila ideja Cocktail Empirea, odnosno agencije koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Prije malo više od mjesec dana Denis je zakotrljao svoju priču. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio svojim prvim ulaskom u svijet koktela.
“Želja mi je primijeniti svoje iskustvo stečeno vani kako bih educirao ne samo zaposlenike i vlasnike ugostiteljskih objekata već i goste koje želim upoznati sa svim sastojcima u piću i novim zanimljivim okusima”, kaže Denis.

Povezivanje OPG-ovaca

Želja mu je u budućnosti povezati lokalne OPG-ove, proizvođače alkohola, sirupa, sokova i voća u jednu cjelinu, i po Hrvatskoj nuditi njihove proizvode kao zamjenu za strane proizvode koji su, kaže, puni kemije.
“Volio bih da se više koriste domaći proizvodi koji su puno bolji, kvalitetniji i vjerojatno jeftiniji. Po kafićima bi nudio koktel liste s njihovim proizvodima”, odlučan je Denis. Slične ideje ima i za vinare. Prvenstveno u Daruvaru, ali i šire. Denis smatra da imamo toliko toga na ovom području za ponuditi i uskoro kreće u obilazak ljudi koji bi bili zainteresirani za ovakvu vrstu suradnje.

 

Recepti najboljih Denisovih koktela

 

PASSION FOR VANILLA 
Sastojci: votka, vanilija, marakuja, limeta, ananas

PISCO SOUR
Sastojci: Pisco (peruanski alkohol), limun, šećerni sirup, bjelanjak i aktivni ugljen

OAXACA RAIN
Sastojci: Mezcal, vanilija, čokoladni liker, bittersi, veganska pjena i sok naranče kojem sam promijenio pH vrijednost tako da je kiseliji i podsjeća na limun zadržavajući usput okus naranče

BLACKBERRY SMASH
Sastojci: gin, sirup od ružmarina i kupina, lillet blanc (aromatizirano vino), limun

ENDYMION SPRING
Sastojci: votka, liker od bazge, sirup od ružmarina, limun, sok od mrkve, bjelanjak

SOTOL MARGARITA
Sastojci: Sotol (meksičko piće poput tekile), sirup od kadulje, liker od bazge, limeta 

Mojportal.hr

Foto: Ana Knežević

Pročitajte još...

Branka Ilakovac: U Hrvatskoj godišnje bacimo više od 380.000 tona hrane!

Znate li da se u Hrvatskoj po osobi na razini kućanstva godišnje baci 75 kilograma hrane? Istina je da je to nešto manje od europskog prosjeka koji iznosi 92 kilograma po osobi, no činjenica je da su kod nas kućanstva dominantniji proizvođač otpada od hrane od ostalih sektora.

Dražen Biljan: Ugostitelji su sve odlučniji u borbi za preživljavanje i spremni na prosvjede

Vlasnik lanca Egoist barova i predsjednik sekcije caffe barova pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja grada Zagreba Dražen Biljan progovara o situaciji u ugostiteljstvu nakon zabrane rada restorana i kafića te otkriva kakva ih godina očekuje i zašto misli da će većina njegovih kolega morati trajno zatvoriti svoje objekte

Sestre Klobučar iz Daruvara: kuhanje je zabava puna okusa i dekoracija!

Sestre klasične recepte uvijek promijene u nešto što se njima čini finije. A onda to i zabilježe, ponajprije na svom instragm profilu @kao.kuham – jer su oduvijek kuhale onako otprilike, od oka, i 'kao'. Na njihovom meniju naći ćete mnoge poznate recepte - u zdravijoj varijanti

Marko Bogdan – jedini član Američkog saveza juice industrije koji nije iz SAD-a

Daruvarčanin Marko Bogdan u posao je krenuo s nula kuna, a sada je na dobrom putu da izgradi carstvo sa svojim brendom juice barova 'Zdrawi Kutak', a ujedno je i vlasnik  Juice&Wellness konzultantske agencije

Povezano

Kako je industrija satova postala industrija namijenjena ženama?

Poznati urarski brendovi osvijestili su kako su pripadnice ženskog spola veliki potrošači, čemu svjedoče i istraživanja koja su otkrila da tvrtke koje zanemaruju kupovnu moć žena bilježe pad prometa i do 50 posto!

Upoznajte najpopularnijeg TikTokera u regiji s više od 30 milijuna lajkova

Svoju strast prema snimanju videa Dario Marčac pretvorio je u posao; na TikToku prati ga više od 544 tisuće ljudi, a broj lajkova na videozapisima premašuje 30 milijuna

Digitalni nomadi u nedjelju dobivaju svoju ‘dolinu’ u Zadru!

U zadarskom Boriku u nedjelju, 10. listopada, u organizaciji Digital Nomad Association Croatia, otvara se prva 'dolina' za digitalne nomade kojih u Hrvatskoj trenutačno boravi na tisuće

4 savjeta kako što zadovoljnije otići na posao i biti sretan dok radite

Bilo da se mučite s prilagodbom drugačijem radnom okruženju ili postavljate sebi pitanje je li vrijeme za traženje novog posla ili se samo želite osjećati sretnije na trenutnom radnom mjestu - donosimo savjete koji će vam pomoći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime