Utorak, 12 studenoga, 2024

Recept mjeseca: Korčulanski makaruni s jastogom by chef Kristian Tari

Korčulanski makaruni u zagrebačkom restoranu Makarun izrađuju se prema stoljetnoj recepturi, a mladi je chef Kristian Tari rado podijelio svoj 'tajni' recept s nama

Što kažete o kozicama u tempuri za početak? Pa onda slijede grilana hobotnica s rižotom od šafrana i zeleni makaruni s jastogom? A na kraju tiramisu od kestena? Zvuči neodoljivo, zar ne?



Na jesensko-zimskom meniju zagrebačkog restorana Makarun naći ćete ručno rađene zelene makarune po tradicionalnoj korčulanskoj recepturi sa škampima i kozicama, makarune s biftekom, sezonske juhe, svježu ribu, probrane slastice… uz odličnu ponudu vinske karte sastavljene od vrhunskih hrvatskih vina, među kojima dominiraju ona iz najpoznatijih dalmatinskih vinogorja, a Korčula i Pelješac su glavne teme.

Od jela stvara umjetnička djela

Sve ove divote potpisuje sjajni chef Kristian Tari koji vodi računa o kvaliteti svake namirnice, njezinom osnovnom okusu, ali i atraktivnoj prezentaciji. Gosti kažu kako od jela stvara prava umjetnička djela, a njegov potpis se na svakom tanjuru vidi kroz razigranost boja, dimenzija i okusa. Korčulanski makaruni izrađuju se prema stoljetnoj recepturi, a mladi je chef rado podijelio svoj ‘tajni’ recept s nama.

ZELENI MAKARUNI S JASTOGOM

Sastojci:

  • 1 kg jastoga
  • 500 g zelenih makaruna
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sol i papar
  • peršin
  • 2 dcl bijelog vina
  • 100 g sjeckane rajčice
  • 3 dcl ribljeg temeljca
  • 500 g luka
  • češnjak

Priprema: 
Na maslinovom ulju zažutite luk, zatim dodajte sol i papar te sjeckanu rajčicu ili domaću šalšu, češnjak te zalijte kvalitetnim bijelim vinom. Dodajte peršin i riblji temeljac.
Za to vrijeme zapecite jastoga na gradelama pet do šest minuta, pa ga prebacite u posudu. Jastog nakon gradela treba dobiti jako lijep okus.
Jastoga nakon 25 do 30 minuta kuhanja izvadite van. Na kraju u posudu dodajte makarune, koje treba kuhati šest do sedam minuta, dok se umak ne sljubi s makarunima.

Fotografije: Krasnodar Peršun i arhiva restorana Makarun

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime