Srijeda, 29 ožujka, 2023

KUHAČA & TELECASTER | Špageti – tjestenina koja je osvojila svijet

Špageti su zna se jedna od gastronomskih ikona Italije koja, također, stoji kao svjetski šampion u izradi najrazličitijih vrsta tjestenine čemu svjedoči i to što se špageti spominju u "bezbroj" pjesama najrazličitijih žanrova

Koja vam je prva asocijacija na glazbu i špagete? Naravno, glazba iz spaghetti westerna iliti sjajna ostavština velikog Ennia Morriconea poput one sabrane na albumu “Fantastic World Of Spaghetti Westerns” ili “Sergio Leone Greatest Western Music Of All Times”. 



Ne samo zbog amblematskih tema poput one čuvene iz “Dobar, ružan i zao” koja je (dospjevši i na vrhove rang lista 1968. u izvedbi Huga Montenegra i orkestra) objedinila dramatične tomove, okarinu, zbor i orkestar te surf gitare ili “Za šaku dolara” s genijalnim zvončićima koji prate scenu dvoboja i teme “Divlja horda” iz filma “Moje ime je Nitko” (Nobody)” već zbog – slobodno se može kazati – ukupnog velemajstorovog spaghetti-western opusa.

Iako je kovanica “spaghetti western” nastala kao (zacijelo i pomalo posprdna) odrednica za talijansku produkciju westerna, špageti su na velika vrata ušli u pop, rock…itd. pjesmaricu popularne glazbe. Uostalom, Guns’N’Roses su cijeli jedan album s coverima nazvali “Spaghetti Incident?”, Fred Bongusto je na albumu “Spaghetti, a Detroit” i istoimenom hitu iz šezdesetih slavio omiljenu talijansku paštu, a argentinski kantautor Jacier Malosetti 2000. objavio album “Spaghetti Boogie”

Pjesama najrazličitijih žanrova u kojima se govori o špagetima je bezbroj…

Američki reper Fat Joe snimio je skladbu “Spaghetti”, punkeri NOFX opjevali “Spaghetti Motel”, Tom Ovans snimio “Spaghetti Blues”, kanadski singer-songwriter Rafi u pjesmi “Aikendrum” govorio o čovjeku čija je kosa napravljena od špageta, talijanski hiphoperi Gemelli DiVersi poručili “Spaghetti Funk Is Dead”, a američki multiinstrumentalist Ben Kweller u skladbi “Wasted & Ready” progovorio o djevojci koju je seks podsjećao na jedenje špageta. I reperi Notorious B.I.G. i Lil Wayne u pjesmama spominju špagete, američki folk pjevač Tom Glazer u dječjoj pjesmici govori o špagetima prekrivenim sirom (“On Top Of Spaghetti”), Cyndi Lauper u “Brimestone & Fire” veli da će dragome spremiti špagete u umaku od rajčica jer to je sve što znade kuhati a i Eminem u “Lose Yourself” spominje mamine špagete no ne baš u zavodljivom “apetitlih” značenju… SexBombGirls su pak snimile humpa-cumpa poskočicu “Spaghetti Song”.

 

Gastronomske ikone

Špageti su zna se jedna od gastronomskih ikona Italije koja, uzgred rečeno, stoji kao svjetski šampion u izradi najrazličitijih vrsta tjestenine. Zacijelo se diljem planeta u svakoj lokalnoj kuhinji špageti osjećaju kod kuće no ako treba uprijeti prstom na one najpopularnije sigurno su to spaghetti ala bolognese ili milanese, spaghetti aglio e oglio te carbonara i špageti sa polpetama koje su proslavili mafijaški filmovi. Poput “Kuma” u kojem se blaguju špageti s polpetama u umaku od rajčica prije obračuna s neprijateljskom ekipom. No ništa manje nisu popularni ni oni “alla puttanesca” s maslinama, maslinovim uljem, rajčicama, kaparama i češnjakom, špageti sa školjkama (moj osobni favorit je onaj s brbavicama i kućicama iliti vongolama i dondolama), s rajčicama i bosiljkom ili pestom genovese, s piletinom i gljivama… no sve više svijetom se šire i razne azijske inačice. Posebice one s kineskim “špagetima” (chinese noodles) koje su rađene od rižinog ili pšeničnog brašna i škroba kojima se može dodati i jaje. No, jela sa špagetima ima onoliko koliko i mašte kuhara ili pak sastojaka u hladnjaku. Evo nekih od njih iz kućne radinosti.

 

ŠPAGETI S TUNJEVINOM, INĆUNIMA I CRVENIM RADIČEM 

  • 40 dag špageta
  • 30-ak crnih otkoštenih maslina
  • 2 veća crvena luka (kapule)
  • desetak listova crvenog radiča
  • 2 dcl ribljeg temeljca (ili mlake vode)
  • 5-6 slanih inćuna
  • 2 konzerve tunjevine
  • žlica paštete od crnih maslina (ili crne masline usitnjene u multipraktiku)
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina
  • sol i papar

U vrućoj osoljenoj vodi skuhajte špagete, nakapajte ih s malo maslinovog ulja i promiješajte da se ne zalijepe. U međuvremenu u dubokoj tavi na malo maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckan luk, usitnjene inćune, sitno rezane listove radiča i usitnjenu tunjevinu. Uz miješanje držite na laganoj vatri pet minuta, a onda podlijte temeljcem u kojem ste razmutili paštetu od maslina (ili mlakom vodom). Posolite i popaprite, dodajte vino pa na laganoj vatri pirjajte dok se ne napravi gusti umak. Dodajte špagete, promiješajte i služite toplo.

*Dok kuhate i blagujete poslušajte glavnu temu iz filma “Dobar, ružan i zao” / “The Good, The Bad And The Ugly”

ŠPAGETI S GRAŠKOM I PRŠUTOM/PANCETOM 

  • 40 dag špageta
  • 15 dag graška (svježeg pa skuhanog i ocijeđenog ili smrznutog)
  • 4 režnja češnjaka
  • 6 fetica pršuta (ili tanko rezane pancete)
  • 1 žličica maslaca
  • 3-4 žlice maslinova ulja
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • prstohvat čilija i soli
  • 1 žlica svježe naribanog parmezana

Skuhajte špagete u vreloj posoljenoj vodi pa ih ocijedite, nakapajte s malo ulja i stavite sa strane. U međuvremenu skuhajte grašak i ocijedite ga. U dubljoj tavi na malo maslinova ulja i maslacu pirjajte zajedno posoljeni grašak i češnjak pa čim je malo zamirisao dodajte pršut ili pancetu rezane na komadiće. Promiješajte, a kad pršut ocakli podlijte s bijelim vinom i dodajte malo čilija, pirjajte minutu-dvije pa dodajte špagete, dobro sve promiješajte, poslužite i pospite svježe naribanim parmezanom.

*Dok kuhate i blagujete slušajte Toma Ovansa u temi “Spaghetti Blues”

ŠPAGETI S POVRĆEM 

  • 40 dag špageta
  • desetak cherry rajčica (trešnjica)
  • 4 režnja češnjaka
  • desetak zelenih maslina bez koštice
  • 1 kavena žličica origana
  • 4 (jušne) žlice maslinova ulja
  • 4 žlice bijelo vina
  • 4 žlice povrtnog temeljca (ili tople vode)
  • 2 žlice svježeg kosanog peršina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol i papar

Skuhajte špagete u vreloj i posoljenoj vodi, a u međuvremenu pirjajte posoljene i poparene nasjeckane cherry rajčice zajedno sa češnjakom i peršinom na malo ulja. Dodajte narezane masline i origano, podlijte vinom i temeljcem (vodom), dodajte krušne mrvice pa nastavite pirjati na laganoj vatri pet-šest minuta. U topli umak dodajte špagete, a pri služenju ih pospite s malo svježeg peršina.

*Dok kuhate i blagujete slušajte Guns’N Roses u skladbi “Since I Don’t Have You” s albuma “Spaghetti Incident?”

MANISTRA OD KOBASICA “U SUVO” 

  • 40 dag špageta
  • 50 dag mljevenog mesa (junetina)ili svježih roštilj kobasica
  • 2 srednje velika crvena luka
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 1 mrkva (izribana)
  • 1 žlica ribanog korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 5-6 klinčića
  • prstohvat ribanog muškatnog oraščića
  • sol i papar

U posoljenoj vodi skuhajte špageti pa ih ocijedite, začinite s malo (maslinova) ulja da se tijesto ne zalijepi pa stavite sa strane. Na biljnom ulju u dubljoj tavi, woku ili plitkoj posudi pirjajte nasjeckani luk pa kad je zažutio dodajte naribanu mrkvu, peršin, usitnjeni češnjak, naribani celer i mljeveno meso ili (još bolje) nadjev svježe kobasice roštiljke. Pirjajte malo da se prožme pa dodajte šalicu vode u koju ste umiješali pire od rajčica te dodajte začine. Nastavite pirjati na srednje jakoj vatri dvadesetak minuta (po potrebi podlijte s malo povrtne ili mesne juhe ili vode) pa u topli umak dodajte špagete. Po volji pospite s dodatnim nasjeckanim peršinom.

*Dok kuhate i blagujete slušajte izvanvremenu Morriconeovu glavnu temu iz filma “Za šaku dolara” / “For A Few Dollars More”

ŠPAGETI SA SVJEŽOM SMOKVOM I SLANIM INĆUNIMA 

  • 40 dag špageta
  • 4 zrele svježe smokve
  • 10 zelenih maslina bez koštice
  • 1 jušna žlica ukiseljenih kapara
  • 1 jušna žlica ukiseljenog motara
  • 1 crveni luk
  • 1 srednje velika tikvica
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 žličica kvasine (aceto balsamico)
  • nekoliko listića kadulje
  • 6 fileta slanih inćuna
  • 1 jaje
  • sol i papar

U slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite ih nakapajte s malo ulja da se ne zalijepe i stavite sa strane. U međuvremenu u woku, posudi za pečenje ili dubljoj tavi na malo maslinova ulja ocaklite sitno sjeckani luk i usitnjenu tikvicu pa dodajte nasjeckane slane inćune, sitno rezanu smokvu, narezane masline, usitnjeni motar i kadulju te kapare. Pirjajte miješajući na lagano par minuta pa podlijte s 1 dcl mlake vode. Kad je voda ishlapila dodajte vino i nastavite pirjati dok se tekućina nije dopola reducirala, a alkohol ishlapio. U topli umak dodajte špagete, posolite i popaprite po volji, začinite s još malo ulja pa sve dobro promiješajte i uklonite s vatre. Po volji u tople špagete dodajte sirovo razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Služite toplo.

*Dok kuhate i blagujete slušajte “Party” Jaciera Malosettija s albuma “Spaghetti Boogie”

Kuha, snima i piše: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Savršen par: Znate li koji umak ide uz koju vrstu tjestenine?

U talijanskoj kuhinji postoji mnogo vrsta tjestenine, a svaka ima svoj  idealan umak. Prava tjestenina može dobar umak učiniti posebnim, dok pogrešan umak može pokvariti potencijal jela. Saznajte koja su najpopularnija uparivanja...

Novi hit u svijetu mršavljenja zove se – DASH dijeta!

Ako ste se zapustili tijekom zime i želite smršaviti, vrijeme je za DASH dijetu! Zašto je toliko popularna i u čemu se razlikuje od ostalih dijeta te je li pravi izbor za vas - pročitajte u nastavku

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Povezano

Povodom otvorenja zagrebačkog Muzeja novog vala: Zvečka – kultna novovalna jazbina

Zvečka je odavno odsvirala svoje sažvakana raljama privatizacije i urušavanja negdašnjih socijalističkih ugostiteljskih lanaca. Nestalo je – još prije nje same – i okruženje koje ju je pretvorilo u "fenomen". Odavno već nema ni Poleta ni novog vala', a ni naivnog vjerovanja da smo – makar nagurani uz pločnik Massarykove - bili dio nekog urbanog utopijskog 'boljeg svijeta'

Kuhača i telecaster: Glazba i gastronomija iz engleskog puba

Pub rock je kao žanr definiran u Londonu polovinom sedamdesetih kao svojevrsni odgovor i pompoznosti prog-rocka i flambojantnosti glama. Donosimo 4 top recepta gastro pub scene

Kuhača i telecaster: Naranče i mandarine – Nije Kristina, al’ je mandarina

Naranče i mandarine koje su u kontinentalnoj Europi stoljećima bile pojam nedostižnog luksuza, obilato su zastupljene i u gastronomiji. Postoje stotine recepata za deserte u kojima naranča i mandarina igraju glavnu ulogu, no tu je i nemali broj slasnih slanih jela. Poput itekako poznate patke s narančom

Iz zone sumraka: Parni valjak – pustimo ih da traju

Parni valjak ima dvije važne osobine koje Hrvati (a ni u susjedstvu nije drugačije) ne podnose: uspješnost i dugovječnost. Jer, za svakog luzera ili samozvanog 'alternativca' kojemu – kazat će - 'nije do komercijale', svaki se tuđi uspjeh doživljava kao vlastiti neuspjeh, a nečija dugovječna karijera, uz pripadajuće teorije zavjere, koristi kao alibi za nedostatak vlastitog talenta, marljivosti, vizije...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime