Srijeda, 2 listopada, 2024

Recept Rudolpha van Veena: Salata od dimljenog lososa s vinaigretteom od bijele čokolade

Salata od zelene jabuke, cikorije i rikule savršeno se kombinira s dimljenim lososom, a kremasti vinaigrette od bijele čokolade daje blagi dašak slatkoće!

Salata od zelene jabuke, cikorije i rikule savršeno se kombinira s dimljenim lososom, a kremasti vinaigrette od bijele čokolade daje blagi dašak slatkoće!



Sastojci za salatu:

1 jabuka, Jonagold ili Zlatni delišes

4 cikorije

50 g rikule

½ crvenog luka

240 g dimljenog lososa, tanko narezanog

1 prstohvat kakao praha

Svježi češnjevac

Sastojci za vinaigrette:

50 ml vode

50 g bijele čokolade

1 žličica senfa

1 prstohvat wasabi paste

1 ljutika ili mali luk

1 prstohvat soli

20 ml bijelog vinskog octa

75 ml ulja od kikirikija

Priprema:

Prvo napravite vinaigrette. Vodu zakuhajte i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ostavite da se ohladi.

Pomiješajte u malom blenderu ili upotrijebite potopni blender, ljutiku narezanu na kockice, senf, wasabi, sol, ocat i vodu s bijelom čokoladom pa postupno dodajte ulje dok ne dobijete glatki i svilenkasti preljev. Ovaj vinaigrette možete držati u hladnjaku da se ohladi, ali ne predugo. Ako se ohladi čokolada će se stvrdnuti i ulje će postati gušće.

Jabuku ‘en julienne’ (pomfrit) prerežite, a listove cikorije ogulite s batrljaka. Luk narežite na vrlo tanke ploške i na svakom tanjuru napravite finu salatu od jabuke, radiča, crvenog luka i rikule. Koristite nekoliko žlica vinaigrette za aromatiziranje salate.

Salatu nadjenite tankim kriškama dimljenog lososa i nekoliko žlica vinaigrette od bijele čokolade. Na kraju salatu posipajte kakaom u prahu koristeći sitno cjedilo i malo svježih začina drenjine.

Omiljenog chefa pratimo na kanalu 24Kitchen.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime