Ponedjeljak, 1 travnja, 2024

Svima uspijeva: Chef Stjepan Vukadin otkrio recept za savršenu pincu

Ključ izrade vrhunske pince leži u pažljivoj pripremi tijesta koje se temelji na kombinacijiručnog i mehaničkog miješanja

Bez obzira na naziv – pinca, sirnica ili uskrsna pogača – uskršnji blagdani u većini domova ne prolaze bez te aromatične tradicionalne slastice. Za sve one koji se prvi put upuštaju u njenu pripremu ili traže novi recept kako bi ovog Uskrsa oduševili svoju obitelj i prijatelje, nudimo najbolji recept s potpisom poznatog chefa i člana žirija MasterChefa, Stjepana Vukadina.



 

Za pripremu tijesta sirnice ili pince bit će vam potrebno:

  • 250 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 400 g šećera
  • 63 g svježeg kvasca
  • 5 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • prstohvat soliž
  • pola vanilija štapića
  • 2 naranče (naribana korica)
  • 2 limuna (naribana korica)
  • Ružin liker
  • Prošek
  • Rum
  • Maraschino
  • 1 kg glatkog brašna (još malo po potrebi)

Šećerni posip:  8 žlica šećera

Premaz: 1 jaje

Postupak 

Stjepan je započeo pripremu tijesta zagrijavanjem mlijeka i otapanjem maslaca u njemu, pri čemu smjesa mora biti topla. U velikoj zdjeli Kenwood uređaja izmiješao je šećer, izmrvljeni kvasac, otopljeni maslac u mlijeku, vaniliju, naribanu koricu naranče i limuna te mirise. U zasebnoj posudi pažljivo je smiksao jaja i kiselo vrhnje, a zatim ih dodao smjesi u Kenwood uređaju.

Ključ izrade vrhunske sirnice leži u pažljivoj pripremi tijesta koje se temelji na kombinaciji
ručnog i mehaničkog miješanja, kao što je to i Stjepan napravio. Izradom tijesta postupno se razvija gluten koji je zaslužan za rahlost i sočnost sirnice nakon pečenja. Stjepanu je stoga u ovom koraku od velike pomoći bio Kenwood Titanium Chef Patissier XL koji je polagano mijesio tijesto dok je Stjepan postepeno dodavao brašno preostalim sastojcima u zdjeli. Kada je dobio savršeno glatko tijesto, rukama ga je dodatno umijesio i ostavio da se diže na toplom mjestu, oko sat i pol, sve dok se nije udvostručilo u volumenu.

‘Po potrebi dodajte još brašna ako se tijesto lijepi za ruke. To ovisi o tome koliko ste dodali aroma i kolika su jaja. Ja osobno volim da mi se osjete arome i citrusi pa uvijek još dodam malo brašna’, ističe Stjepan.

Nakon što je tijesto odstajalo, ponovno ga je rukama premijesio i oblikovao u tri/četiri loptice te ih pustio da odstoje još otprilike pola sata.

‘Trik koji uvijek upali je da tijesto prekrijete krpom i umotate u dekicu kako bi postiglo idealnu veličinu i teksturu prije pečenja’, napominje Stjepan.

Dok tijesto ‘odmara’, pripremite šećerni posip. Prvo, trebat će vam tri žlice šećera koje ćete
otopiti na laganoj vatri. Kada se šećer otopi, dodajte preostali šećer i dobro promiješajte.
Oblikovano tijesto zatim zarežite škarama kako biste dobili prepoznatljiv izgled sirnice koji
podsjeća na cvijet, a potom premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.

Sirnicu pecite 30-35 minuta na 170 °C dok ne dobije zlatno smeđu boju. S obzirom na varijacije u pećnicama, prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja prema jačini vaše pećnice. Ako je pećnica jača, zadnjih 10 minuta smanjite temperaturu na 150 °C i produžite pečenje za još nekoliko minuta.

Stjepan napominje kako je izuzetno važno paziti da se sirnica ne presuši. U tome će vam pomoći trik s čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće – ako je štapić suh, to je znak da je sirnica gotova!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Stjepan Vukadin♥🔪♥ (@chef_vuki)

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime