Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Deserti iz čaše: Donosimo recepte za prefine slatkiše od sezonskog voća!

Donosimo vam 3 savršena recepta za poslastice koje će vas oboriti s nogu, a svakom od njih slobodno možete dodati i obilje drugih sastojaka - po vlastitoj želji - bez mogućnosti da ćete pogriješiti!

Nakon što ispečete slastičarsko remek-djelo vjerojatno je teško odoljeti iskušenju da ne pojedete krišku… ili dvije… ili tri. Zato su deserti u čaši ne samo savršeni za ljetne zabave, nego će i zadovoljiti vašu potrebu za slatkim – a da vas ne odvedu predaleko u iskušenje.



Bilo da odaberete niske ili vinske čaše ili, pak, staklene posude za desert, ljetne zabave nezamislive su bez ovih neodoljivih slastica – poslaganih u nekoliko slojeva.

Poslastice koje će vas lako dovesti u iskušenje

Ne samo da plijene pažnju izgledom, nego i kombinacijom aroma (i mirisa, naravno), a uz sve to iznimno su praktični baš za ljeto – ne moraju se peći i uz to osvježavaju.

Donosimo vam, stoga, 3 savršena recepta za poslastice koje će vas oboriti s nogu, a svakom od njih slobodno možete dodati i obilje drugih sastojaka – po vlastitoj želji – bez mogućnosti da ćete pogriješiti!

Salata od lubenice, dinje i borovnice

Sastojci za 4 osobe:

  • po 500 g lubenice i dinje
  • 200 g borovnica
  • 8 žlica slatkog bijelog vina ili prošeka
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica nasjeckane metvice
  • sok od polovice limuna

Priprema: Lubenicu i dinju prepolovite i odstranite im koštice pa čisto meso narežite na kockice. Borovnice properite i ocijedite. Pomiješajte vino, med, metvicu i sok od limuna. Time prelijte voće. Neka se salata hladi najmanje 30 minuta, a zatim je ohlađenu raspodijelite u posudice i poslužite.

Krema od lavande i smokava (ili voća po vašem izboru)

Sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica posušenih cvjetića lavande
  • 4 listića želatine
  • 3 žumanca
  • 100 g šećera
  • 150 g svježeg sira
  • 2 smokve (ili neko drugo voće po želji)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice soka od limuna
  • cimet

Priprema: Zakuhajte u loncu mlijeko, 100 g vrhnja i cvjetiće lavande. Lonac maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji 15 minuta. 
Želatinu namočite d aomekša. Žumanca kremasto stucite na pari sa 75 g šećera. Procijedite mlako mlijeko s lavandom, želatinu ocijedite i rastopite u mlijeku. Zajedno sa svježim sirom mlijeko polako umiješajte kuhačom u smjesu od žumanaca. Stucite i pažljivo umiješajte preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodijelite u četiri čaše i ostavite u hladnjaku oko 3 sata.
Smokve narežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i 1/2 žličice cimeta pa malo podgrijte. Kada se smjesa ohladi raspodijelite je po desertu.

Krema od malina i limuna

Sastojci:

  • 500 g malina
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera
  • 500 g jogurta
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žlica smeđeg šećera

Priprema: Properite maline i posušite ih kuhinjskim papirom. Napravite čvrsti šlag od slatkog vrhnja i šećera. Izmiješajte 500 g jogurta sa žličicom limunova soka pa umiješajte maline i šlag, osim nekoliko malina koje možete ostaviti za ukrašavanje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime