Nedjelja, 24 rujna, 2023

Ako vas put navede u Istru, ovaj restoran ne smijete propustiti!

Vječni recepti istarske kužine pripremaju se uz svježe namirnice vrhunske kvalitete, a kako šparoge trenutno imaju „svojih pet minuta", Konoba Most upravo njima posvetila je svoj proljetni meni

Šarmantna Istra, regija koja se diči bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, odavno je prepoznata kao nezaobilazno gastro odredište. Hrvatska Toscana, kako joj tepaju zbog pejzaža, brežuljaka, dolina i gradića kao sa razglednice, zaista pruža sinesteziju svih osjetila. Upravo takav doživljaj dočaran je u konobi Most, kultnom restoranu istarske regije, čija gotovo stogodišnja tradicija krije mnogo više od starih recepata. Konoba Most, smještena u pitoresknom Buzetu, simbol je zajedništva, sloge i predanog rada obitelji Marinac, a sada već treća generacija vodi ovaj čuveni restoran.



Ljubav i pažnja koju obitelj Marinac njeguje prema svojoj “mezimici””, konobi Most, osjete su u svakom kutku konobe, kao i u svakom specijalitetu u kojem gosti mogu uživati. Vječni recepti istarske kužine pripremaju se uz svježe namirnice vrhunske kvalitete, a kako šparoge trenutačno imaju “svojih pet minuta”, konoba Most upravo njima posvetila je svoj proljetni meni.

Šparoge, pljukanci, ombol…

Tako se šparoge, po kojima je Istra poznata, kao lajtmotiv protežu kroz čitav jelovnik. Još su nas bake naučile da je najbolja uvertira svakog objeda krepka juha pa svi oni koje se zažele toplog tanjura, mogu uživati u krem juhi od šparoga. Odlična opcija za lagan ručak svakako je istarska fritaja, odnosno omlet kojem fenomenalnu aromu i hrskavost daju kombinacija šparoga i pršuta. Istru na tanjuru predstavljaju pljukanci, tradicionalna tjestenina ovog podneblja, uz neodoljiv duo – šparoge i pršut.

Ljubitelji mesnih delicija uživat će u istarskom ombolu na maslinovom ulju s domaćim fužima i šparogama. Sam ombolo, dio svinjskog kotleta odvojen od kosti, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora, delicija je za sebe, a uz fuže i šparoge, ovo jelo pravi je raj za nepce. Za malo šećera na kraju, pobrinuo se čokoladni soufflé sa sladoledom od vanilije. Istarska gastro avantura nepotpuna je bez čaše vina, a u Konobi Most toplo će preporučiti istarsku malvaziju ili teran.

Istražite Buzet i okolicu

Iz konobe Most pruža se pogled na rijeku Mirnu, a sam Buzet poznat je kao područje koje obiluje tartufima. Za one avanturističkog duha, u blizini se nalazi i jedna od najpopularnijih planinarskih istarskih staza, “Staza sedam slapova”. Prekrasne atrakcije, prirodne ljepote i autohtone istarske delicije, dovoljan su motiv za kratki bijeg od svakodnevnih obveza.

Fotografije: Alessia Stelko

Pročitajte još...

5 najljepših slapova u Hrvatskoj koje obavezno morate posjetiti!

Zašto ne biste slobodan dan iskoristili za kratko putovanje? Dolaskom ljepših dana, upravo sada savršeno je vrijeme da posjetite neka od najljepših mjesta i izletišta u blizini vašeg doma. Donosimo vam top pet slapova Hrvatske

Aktivan odmor: Vodimo vas na najljepše pješačke staze u Hrvatskoj

Svima kojima je san jednom u životu proći rutu Camino de Santiago, prije nego što se upuste u tu avanturu, ove staze u Hrvatskoj mogu služiti kao priprema, ali i kao početak puta da postanu strastveni hodači. Pješačenje brdima, planinama i općenito prirodi postalo je popularna zanimacija putnika koji svoju sljedeću destinaciju biraju baš prema kvaliteti i ponudi staza u zemlji u koju su se zaputili

Vrijeme za šparoge: Donosimo 6 slasnih i ukusnih umaka uz njih!

Donosimo vam osnovni recept za šparoge, klasično jelo s mladim krumpirom i šunkom te nekoliko recepata za slasne umake koje možete poslužiti uz ovo jelo

Tajne nutricionista: savjeti za zdravu i uravnoteženu prehranu!

Često smo previše zaokupljeni idejom da moramo drastično promijeniti navike ako želimo vidjeti rezultate, ali ne shvaćamo da neke promjene mogu proizaći iz najjednostavnijih radnji.

Povezano

Mekane i slasne: Donosimo recept za tapioka kuglice

Glavni sastojak ovog brazilskog specijaliteta je brašno tapioke, odnosno škrob izvađen iz korijena biljke manioke. Pufaste okruglice super su ideja fingerfooda

Recept dana: Salata s kvinojom i brokulom

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo, možete je napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu

Recept dana: Tjestenina s pestom i piletinom

Donosimo recept za ukusnu tjestenini s pestom i piletinom koja je u isto vrijeme zdrava hrana, kao i hrana za utjehu

Otvorena je nova oaza talijanske gastronomije u srcu Zagreba

Zagreb je obogatio svoju gastronomsku ponudu novim restoranom Tomassino, koji donosi komadića Italije  u luksuznom okruženju Sheraton Zareb Hotela. Ovaj restoran spojio je eleganciju...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime