Utorak, 29 listopada, 2024

Svjetski dan tjestenine: U posljednjih 12 mjeseci naručivali smo ju svakih 2,5 minuta

Svjetski dan tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, prigoda je za izražavanje ljubavi prema omiljenom talijanskom jelu

Svjetski dan tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, prigoda je za izražavanje ljubavi prema omiljenom talijanskom jelu. Tim povodom, platforma Glovo, koja omogućava korisnicima pristup raznim proizvodima i jelima na zahtjev, predstavila je zanimljive podatke o popularnosti tjestenine u Hrvatskoj.



Deveti po potrošnji tjestenine

U proteklih 12 mjeseci, građani Hrvatske su putem aplikacije Glovo naručili nevjerojatnih 208.700 porcija tjestenine u ukupno 76.250 narudžbi. Drugim riječima, korisnici Glova u Hrvatskoj su svakih dvije i pol minute naručivali tjesteninu tijekom protekle godine. Ovi podaci svrstavaju Hrvatsku na deveto mjesto u svijetu po potrošnji tjestenine među svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje, a istovremeno zauzima treće mjesto u jugoistočnoj Europi, iza Rumunjske i Srbije.

Povećana potrošnja podržana je s 21,7% više partnera u aplikaciji koji nude proizvode povezane s tjesteninom u usporedbi s prethodnim razdobljem. Osim toga, najveći rast (55%) zabilježen je u Q-commerce segmentu, što uključuje supermarkete i trgovine. Najveći ljubitelji tjestenine su u Zagrebu, gdje je zabilježeno čak 53% ukupne potrošnje, dok Split i Osijek slijede sa 11% odnosno 7,5%. Od svih 29 gradova u Hrvatskoj u kojima Glovo posluje, Rijeka je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (83%), slijedi je Pula s rastom od 66%, a zatim Slavonski Brod sa 31% više dostavljenih porcija tjestenine u istom razdoblju.

Hrvati ruše rekorde u narudžbama putem Glova

Vrhunac narudžbi tjestenine u Hrvatskoj zabilježen je 28. lipnja 2023. godine, kada je putem Glova isporučeno ukupno 446 porcija tjestenine raspoređenih u 124 narudžbe. Građani Hrvatske najčešće naručuju tjesteninu između 12 i 14 sati, što čini preko 30% dnevne potrošnje i tjesteninu čini popularnim jelom za ručak.

Kad su u pitanju najomiljeniji recepti s tjesteninom, Bolognese, Carbonara i Lasagne ostaju na vrhu preferencija, što ukazuje na veliku privlačnost autentičnih talijanskih okusa među hrvatskim građanima. Najveći ljubitelj tjestenine u Hrvatskoj dolazi iz Zadra, gdje je u proteklih 12 mjeseci naručeno čak 302 jela od tjestenine, s ukupnim troškom od gotovo 2500 eura.

Naslovna fotografija: Unsplash
 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime