Svjetski dan tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, prigoda je za izražavanje ljubavi prema omiljenom talijanskom jelu. Tim povodom, platforma Glovo, koja omogućava korisnicima pristup raznim proizvodima i jelima na zahtjev, predstavila je zanimljive podatke o popularnosti tjestenine u Hrvatskoj.
Deveti po potrošnji tjestenine
U proteklih 12 mjeseci, građani Hrvatske su putem aplikacije Glovo naručili nevjerojatnih 208.700 porcija tjestenine u ukupno 76.250 narudžbi. Drugim riječima, korisnici Glova u Hrvatskoj su svakih dvije i pol minute naručivali tjesteninu tijekom protekle godine. Ovi podaci svrstavaju Hrvatsku na deveto mjesto u svijetu po potrošnji tjestenine među svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje, a istovremeno zauzima treće mjesto u jugoistočnoj Europi, iza Rumunjske i Srbije.
Povećana potrošnja podržana je s 21,7% više partnera u aplikaciji koji nude proizvode povezane s tjesteninom u usporedbi s prethodnim razdobljem. Osim toga, najveći rast (55%) zabilježen je u Q-commerce segmentu, što uključuje supermarkete i trgovine. Najveći ljubitelji tjestenine su u Zagrebu, gdje je zabilježeno čak 53% ukupne potrošnje, dok Split i Osijek slijede sa 11% odnosno 7,5%. Od svih 29 gradova u Hrvatskoj u kojima Glovo posluje, Rijeka je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (83%), slijedi je Pula s rastom od 66%, a zatim Slavonski Brod sa 31% više dostavljenih porcija tjestenine u istom razdoblju.
Hrvati ruše rekorde u narudžbama putem Glova
Vrhunac narudžbi tjestenine u Hrvatskoj zabilježen je 28. lipnja 2023. godine, kada je putem Glova isporučeno ukupno 446 porcija tjestenine raspoređenih u 124 narudžbe. Građani Hrvatske najčešće naručuju tjesteninu između 12 i 14 sati, što čini preko 30% dnevne potrošnje i tjesteninu čini popularnim jelom za ručak.
Kad su u pitanju najomiljeniji recepti s tjesteninom, Bolognese, Carbonara i Lasagne ostaju na vrhu preferencija, što ukazuje na veliku privlačnost autentičnih talijanskih okusa među hrvatskim građanima. Najveći ljubitelj tjestenine u Hrvatskoj dolazi iz Zadra, gdje je u proteklih 12 mjeseci naručeno čak 302 jela od tjestenine, s ukupnim troškom od gotovo 2500 eura.