Za one koji ga vole – donosimo super vijest! Naime, luk je čest dodatak salatama i to sitno narezan. Želite li stoga svaku salatu obogatiti aromom luka, narežite ga na vrlo sitne kocke jer krupnije narezan previše dominira.
Za salatu možete upotrijebiti sve vrste luka: crveni ( za jaku aromu), luk srebrenac (za nježnu aromu), ljubičasti (za blagu aromu), ljutiku, mladi luk.
1/ Salata Cezar s parmezanom
Sastojci:
- 2 režnja češnjaka
- 80 ml maslinova ulja
- 100 g parmezana
- 3 fileta srdela iz ulja
- 2 žumanjka
- 2-3 žlice limunova soka
- 1 žličica umaka Worcester
- sol, papar
- 6 ploški kruha za tost
- 2 glavice zelene salate
Priprema:
- Češnjak oljuštite i prerežite. Dodajte mu maslinovo ulje i ostavite da odstoji pola sata. Naribajte parmezan, jednu polovicu na krupno, a drugu na sitno. Srdele posušite i nasjeckajte. Dodajte im žumanjka, limunov sok, umak Worcester te sol i papar. Češnjak izvadite iz ulja.
- Izmiješajte smjesu od srdela i žumanjka. Ulijevajte 60 ml ulja, kap po kap, neprestano miješajući. Trebate dobiti gustu kremu. Umiješajte nasitno naribani parmezan.
- S kruha za tost odrežite koricu te ga narežite na kockice. Zagrijte preostalo ulje i popržite kockice.
- Salatu očistite, operite, ocijedite i natrgajte na manje komade. Složite je s nakrupno naribanim parmezanom, pažljivo izmiješajte s dresingom i pospite prženim tostom.
2/ Salata s tunjevinom
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 žuta paprika
- 2 rajčice
- 1 limenka tunjevine u ulju (125 g)
- ½ glavice kristalke
- 50 g salatne majoneze
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- 3 žlice kečapa
- sol
- čili u prahu
- 2 žlice narezanog vlasca
Priprema:
- Luk oljuštite, prerežite i narežite na kriškice. Papriku operite, prerežite, očistite i narežite na prutiće. Rajčice operite, očistite i narežite na osmine. Tunjevinu ocijedite i natrgajte vilicom na komadiće.
- Zelenu salatu natrgajte, operite, ocijedite i rasporedite po tanjurima. Po salati složite tunjevinu, luk i papriku.
- Pjenjačom izmiješajte majonezu, vrhnje i kečap za dresing. Potom po ukusu začinite solju i čilijem. Dresing prelijte po salati pa dekorativno složite kriškice rajčica. Pospite vlascem i poslužite.
3/ Lisnata salata s ovčjim sirom
Sastojci:
- 200 g različitih sorta lisnate salate – rukole, radiča, matovilca…
- 6 sušenih rajčica u ulju (iz staklenke)
- 1 svežnjić rotkvica
- 150 g ovčjeg sira
- 2 kriške bijeloga kruha
- 1 žlica maslaca
- 4 žlice bijeloga vinskog octa
- sol, papar
- 6 žlica ulja
- 2 grančice ružmarina
Priprema:
- Salatu, ovisno o sorti, očistite, operite i natrgajte na manje komade. Rajčice ocijedite i narežite na komadiće.
- Rotkvice operite, očistite i narežite na ploškice. Ovčji sir narežite na kocke. S kruha odrežite koricu pa ga također narežite na kockice. U tavi zagrijte maslac i popržite kockice kruha, da dobijete hrskave pržene krutone. Izvadite ih i stavite na stranu.
- U zdjelici pjenjačom izmiješate ocat, sol i papar pa na kraju dodajte ulje. Sve sastojke za salatu, osim sira i krutona, pomiješajte s dresingom. Salatu razdijelite na tanjure, pospite kockicama sira i krutonima te ukrasite svježim ružmarinom.
Želimo vam dobar tek!