Petak, 7 veljače, 2025

Za istinske gurmane: 3 salate kojima sitno nasjeckani luk daje finu aromu

Htjeli biste nešto lagano što će vas okrijepiti i osvježiti? Idealno rješenje je salata. I neka svaki put bude drugačija, ali - s lukom, naravno

Za one koji ga vole – donosimo super vijest! Naime, luk je čest dodatak salatama i to sitno narezan. Želite li stoga svaku salatu obogatiti aromom luka, narežite ga na vrlo sitne kocke jer krupnije narezan previše dominira.



Za salatu možete upotrijebiti sve vrste luka: crveni ( za jaku aromu), luk srebrenac (za nježnu aromu), ljubičasti (za blagu aromu), ljutiku, mladi luk. 

1/ Salata Cezar s parmezanom

Sastojci:

  • 2 režnja češnjaka
  • 80 ml maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 3 fileta srdela iz ulja
  • 2 žumanjka
  • 2-3 žlice limunova soka
  • 1 žličica umaka Worcester
  • sol, papar
  • 6 ploški kruha za tost
  • 2 glavice zelene salate

Priprema: 

  1. Češnjak oljuštite i prerežite. Dodajte mu maslinovo ulje i ostavite da odstoji pola sata. Naribajte parmezan, jednu polovicu na krupno, a drugu na sitno. Srdele posušite i nasjeckajte. Dodajte im žumanjka, limunov sok, umak Worcester te sol i papar. Češnjak izvadite iz ulja. 
  2. Izmiješajte smjesu od srdela i žumanjka. Ulijevajte 60 ml ulja, kap po kap, neprestano miješajući. Trebate dobiti gustu kremu. Umiješajte nasitno naribani parmezan. 
  3. S kruha za tost odrežite koricu te ga narežite na kockice. Zagrijte preostalo ulje i popržite kockice. 
  4. Salatu očistite, operite, ocijedite i natrgajte na manje komade. Složite je s nakrupno naribanim parmezanom, pažljivo izmiješajte s dresingom i pospite prženim tostom. 

 

2/ Salata s tunjevinom

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 1 žuta paprika
  • 2 rajčice
  • 1 limenka tunjevine u ulju (125 g)
  • ½ glavice kristalke
  • 50 g salatne majoneze
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • 3 žlice kečapa
  • sol
  • čili u prahu
  • 2 žlice narezanog vlasca

Priprema:

  1. Luk oljuštite, prerežite i narežite na kriškice. Papriku operite, prerežite, očistite i narežite na prutiće. Rajčice operite, očistite i narežite na osmine. Tunjevinu ocijedite i natrgajte vilicom na komadiće. 
  2. Zelenu salatu natrgajte, operite, ocijedite i rasporedite po tanjurima. Po salati složite tunjevinu, luk i papriku. 
  3. Pjenjačom izmiješajte majonezu, vrhnje i kečap za dresing. Potom po ukusu začinite solju i čilijem. Dresing prelijte po salati pa dekorativno složite kriškice rajčica. Pospite vlascem i poslužite. 

 

3/ Lisnata salata s ovčjim sirom

Sastojci:

  • 200 g različitih sorta lisnate salate – rukole, radiča, matovilca… 
  • 6 sušenih rajčica u ulju (iz staklenke)
  • 1 svežnjić rotkvica
  • 150 g ovčjeg sira
  • 2 kriške bijeloga kruha
  • 1 žlica maslaca
  • 4 žlice bijeloga vinskog octa
  • sol, papar
  • 6 žlica ulja
  • 2 grančice ružmarina

Priprema:

  1. Salatu, ovisno o sorti, očistite, operite i natrgajte na manje komade. Rajčice ocijedite i narežite na komadiće. 
  2. Rotkvice operite, očistite i narežite na ploškice. Ovčji sir narežite na kocke. S kruha odrežite koricu pa ga također narežite na kockice. U tavi zagrijte maslac i popržite kockice kruha, da dobijete hrskave pržene krutone. Izvadite ih i stavite na stranu. 
  3. U zdjelici pjenjačom izmiješate ocat, sol i papar pa na kraju dodajte ulje. Sve sastojke za salatu, osim sira i krutona, pomiješajte s dresingom. Salatu razdijelite na tanjure, pospite kockicama sira i krutonima te ukrasite svježim ružmarinom. 

Želimo vam dobar tek! 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime