Utorak, 30 studenoga, 2021

Juha od kostiju: 7 najukusnijih recepata za tisućljetni eliksir zdravlja

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

U posljednje vrijeme, čini se više nego ikad, pazimo na svoje zdravlje, a time i na prehranu. Izvrsno i zdravo jelo upravo je juha od kostiju. Prvenstveno je odlična za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te smanjenju upala i sprječavanju infekcija.

Koštana juha doprinosi i glađoj koži, pomaže probavi, učinit će vašu kosu sjajnijom i olakšati bolove u mišićima. Ovakva juha može se i zamrznuti, a kasnije od nje možete napraviti i puno drugih hranjivih obroka…

Evo kako je umutiti i s čime je poslužiti…

Kako napraviti juhu od kostiju?

  • Kosti potrebne za juhu možete uštedjeti od svega ostalog što kuhate ili ih kupiti u lokalnim mesnica- tražite ciljano baš kosti za juhu.
  • Veliki lonac napunite skoro do vrha kostima i prelijte hladnom vodom. Voda bi trebala prekriti kosti za 2-3 centimetra.
  • Pustite da juha zavrije na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se sve kuha sat ili dva.
  • Povremeno uklanjajte masnoće i nečistoće.
  • Dodajte nasjeckano povrće poput mrkve, rajčice, luka i začine poput peršina.
  • Nastavite pirjati 12-18 sati vodeći računa da su kosti potopljene.
  • Procijedite juhu cjedilom s finom mrežicom.
  • Posolite i pustite da se juha ohladi.
  • Prebacite u spremnike za čuvanje i stavite u hladnjak preko noći.
  • Uklonite svu masnoću koja se skrutila na vrhu.
  • Juhu čuvajte do pet dana u hladnjaku ili do šest mjeseci u zamrzivaču.

Savjeti za pripremu juhe

  • Često obrađujte juhu, čime se uklanjaju nečistoće i masnoća, pa će juha biti bistra i čista.
  • Ne štedite na vremenu kuhanja – kuhajte juhu punih 12-18 sati za najbolje rezultate.

1/ Rezanci s juhom od kostiju

Sastojci:

  • 500g juhe od kostiju
  • 200g suhih rižinih rezanaca
  • 250 g miješanih azijskih gljiva, poput shiitake, kamenica ili enokija
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 1 žlica organskog ghee-a hranjenog travom
  • ružičasta himalajska sol
  • listovi špinata

Priprema: Prokuhajte juhu od kostiju. Dodajte sušene rezance od riže, riblji umak, organski ghee i gljive, pa dinstajte deset minuta. Dodajte prstohvat ružičaste himalajske soli, čili pahuljice i listove špinata za posluživanje.

2/ Kimchi, juha od gljiva i tjestenina

Ova kimchi juha izvrsno je “go to” jelo za zagrijavanje u hladnim, zimskim večerima i puna je odvažnih azijskih okusa. Sadrži ne samo koštanu juhu koja je izvrsna za jačanje imuniteta, nego i dodatak kimchi koji također čini ovo jelo izvrsnim za rad crijeva.

Sastojci:

  • različite vrste gljiva
  • 1 mladi luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 palca đumbira
  • 2-3 žlice kimchija
  • 400 ml temeljca od piletine / povrća
  • umak od soje po ukusu
  • šaka miješanog zelenog povrća
  • 1 gustin
  • 180 g rezanaca
  • žlica korijandera

Priprema: Narežite luk i dinstajte ga u tavi s malo ulja dok ne počne omekšavati. Dodajte protisnuti češnjak i naribani đumbir i nastavite dinstati na laganoj vatri. Dodajte gljive, pazeći da su izrezane na komade slične veličine, tako da se kuhaju sličnom brzinom.
Nakon što su počeli omekšavati, dodajte gustin i pustite da lagano kuha. Dodajte rezance i okus za začin. Po potrebi dodajte malo soje. Za kraj dodajte isjeckana zeleno povrće i kimchi posljednju minutu ili dvije, a nakon vatre dodajte sok limete i nasjeckani korijander. Odradite posljednji test začina i poslužite u dubokim zdjelama.

3/ Zimska juha

Sastojci:

  • 1 žlica ulja (ili kokosovo ulje za vegansku opciju)
  • ½ veliki poriluk, narezan na kriške
  • 2-3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
  • 2 žličice kima u prahu
  • 2 srednja pastrnjaka, nasjeckana na sitne komade
  • 1 velika ili 2 male cikle, nasjeckane na male komade
  • 1 veliki batat, nasjeckan na male komadiće
  • 750 ml-1 litra koštane juhe
  • 3 male grančice ružmarina
  • ½ šalica crvene leće
  • ½ žličice morske soli (ako koristite domaću juhu od kostiju, inače prilagodite okusu na kraju)
  • crni papar

Priprema: Na velikoj tavi pirjajte poriluk na ulju dok ne omekša. Dodajte nasjeckani đumbir i kim i opet pirjajte. Prvo dodajte pastrnjak i kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte ciklu i batat. Dodajte 750 ml juhe od kostiju ili povrća, te ružmarin, leću i morsku sol ako koristite. Prokuhajte, poklopite i lagano kuhajte oko 20 minuta dok povrće potpuno ne omekša. Pažljivo uklonite grančice ružmarina i bacite.
Upotrijebite štapni mikser da juhu izgnječite po želji, po potrebi dodajte još vruće vode, juhe ili temeljca. Okusite i prilagodite začine miješajući mljeveni crni papar i zalijevajući zdjelice. Završite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, iscijeđenim limunovim sokom i mljevenim crnim paprom za posluživanje.

4/ Vijetnamski pileći Pho

Ovaj vijetnamski pho pun je aromatičnih okusa, poput cimeta, korijandera, đumbira i limunske trave, a preliven je gomilom svježeg bilja. Slobodno se igrajte sa začinima kako biste pronašli savršenu ravnotežu po vašoj mjeri.

Sastojci:

  • 1,5 litre svježeg pilećeg temeljca
  • 15g suhih vrganja
  • komad svježeg đumbira od 2,5 cm, debelo narezan
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 anis
  • ¼ žličice zrna crnog papra
  • ¼ žličice kineskog fi ve-začina u prahu
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 stabljike limunske trave
  • 3 mladi luk, bijeli i zeleni dio odvojeni
  • 750g pilećih prsa bez kože (u kosti)
  • 200g mrkve, julien
  • 200g riže
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • sok od 1 limete
  • morska sol i svježe mljeveni bijeli papar
  • 200g zrna graha
  • velika šaka metvice, korijandera i tajlandskog bosiljka

Priprema: Ulijte temeljac u srednje velik lonac, stavite na jaku vatru i dodajte suhe vrganje, đumbir, češnjak, začine, limunsku travu i bijeli mladi luk. Dodajte pileća prsa, lagano kuhajte 25 minuta ili dok piletina ne omekša.
U međuvremenu stavite kuhari rižu, 10-ak minuta, da omekša. Sitno nasjeckajte zeleni mladi luk za ukras. Ulijte juhu kroz cjedilo u vrč, izvadite piletinu iz cjedila i odložite za kasnije; odbaciti ostatak sadržaja. Vratite aromatiziranu juhu u tavu i stavite na srednje jaku vatru. Vratite do vrenja i pustite da kuha 5 minuta da se okusi sjedine. Umiješajte umak od ribe i sok limete. Po potrebi začinite juhu s prstohvatom morske soli i malom prstohvatom bijelog papra.
Piletinu nasjeckajte odbacujući kosti, a zatim dodajte u juhu da se ugrije 2 minute. Ocijedite rezance i mrkvu i poslužite s piletinom, prelivenom juhom imladim lukom, zrnom graha, začinskim biljem, čilijem i klinovima vapna.

Savjet kuhara: Procijeđenu juhu ostavite da se ohladi na kraju faze 4, a zatim zamrznite u odgovarajućoj posudi. Piletinu nasjeckajte i zamrznite odvojeno. Oboje odmrznite na sobnoj temperaturi, a zatim juhu temeljito zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri.

5/ Vruća i kisela juha

Sastojci:

  • 1,5 kg pilećih kostiju (trup je bolji)
  • 50g korijandera
  • 50g bosiljka
  • 2 zelena čilija
  • 100g đumbira
  • 2 limunske trave
  • 2 lista lipe
  • 2 litre vode, hladne
  • 1 svežanj mladog luka
  • 150ml ponzu
  • 100 ml ribljeg umaka
  • Tjestenina

Priprema: Stavite pileće kosti u veliki lonac i dodajte hladnu vodu. Ogulite i nasjeckajte đumbir na sitne komade, te dodajte čili i limunsku travu. Dodajte ponzu i riblji umak u lonac. Pustite da juha zavrije i dinstajte sat vremena.
Narežite mladi luk, korijander i lipo limete. Dodajte rezance u lonac s vodom, prokuhajte i pirjajte dok ne kuha. Nakon što se juha skuha, procijedite je kroz sitno sito i dodajte skuhane rezance, sitno narezani mladi luk, korijander i listove limete.

6/ Miso juha s rezancima

Sastojci:

  • 10g morskih algi, kao što su dulse ili arame
  • 330g heljdinih rezanaca
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • Komad đumbira od 3 cm, sitno nasjeckan ili nariban
  • 1 svježi crveni čili, uklonjenih sjemenki i sitno sjeckan (ili po ukusu)
  • 1 svežanj mladog luka, narezanog
  • 200g šitake gljiva
  • 1,2 litre koštane juhe
  • 4 jaja, na sobnoj temperaturi
  • 400g kupusa, isjeckano

Za miso miješanje:

  • 2 žlice miso paste
  • 1 žlica vruće vode
  • Sok od ½ limuna

Za serviranje:

  • preprženo sezamovo ulje, za podlijevanje
  • 1 žlica sjemena crnog sezama
  • ½ limun, izrezan na klinove
  • morska sol

Priprema: Namočite morske alge (ako ih koristite) u vodi prema uputama za pakiranje, a zatim ih ocijedite, isperite u slatkoj vodi i grubo nasjeckajte prije odlaganja. Napunite lonac s kipućom vodom i kuhajte rezance u skladu s uputama za pakiranje do al dente (oko pet minuta umjesto uobičajenih šest do osam), a zatim ocijedite, isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje i ostavite sa strane.
U međuvremenu otopite ulje u drugoj, većoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte đumbir, češnjak, čili i bijele dijelove mladog luka i pržite dvije minute uz povremeno miješanje. Dodajte gljive i kuhajte tri do četiri minute uz povremeno miješanje, a zatim dodajte temeljac i pustite da zavrije. Smanjite na srednje lagano kuhanje da se kuha dvije minute, a zatim dodajte kuhane rezance natrag u lonac da se zagriju jednu minutu prije nego što maknete s vatre.
Dok se gljive krčkaju, napunite drugi lonac kipućom vodom i spustite jaja da kuhaju, na umjerenoj vatri šest i pol minuta (za tek tekući žumanjak), a zatim kuhana jaja ohladite pod hladnom vodom, ogulite i prepolovite.
Maknite posudu za juhu s vatre, ubacite nasjeckani kupus i namočene alge, a zatim u maloj zdjeli pomiješajte ‘miso umiješajte’ i promiješajte kroz juhu.
Servirajte juhu uz polovice jaja i prelijte preostalim nasjeckanim mladim lukom i kapljicom preprženog sezamovog ulja. Polovine jaja pospite morskom soli i crnim sjemenkama sezama i po želji poslužite s klinom limuna.

Pročitajte još...

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Matcha: recepti za popularniju i zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Nema Božića bez njega: Imamo recept za najbolji panettone u gradu!

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa

Povezano

Omiljeni adventski miks: Recepti za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće!

Vrijeme je adventskih kolačića i moramo priznati kako jedva čekamo zavrnuti rukave, zamijesiti tijesto i pripremiti sve ukusne ukrase koje ćemo dodati u kolačiće. Danas vam donosimo recepte za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće, bez kojih Božić jednostavno ne može proći

Počelo je najljepše razdoblje u godini: Donosimo recepte za najfinije adventske keksiće

Počnite već sad pripremati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani do Božića. Donosimo prve prijedloge slatkih keksića za najljepše razdoblje u godini

Dutch Baby Pancake: Slana ili slatka, ova slasna palačinka nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjenaste palačinke oduševit će sve za doručkom ili za večerom svojim zanimljivim kombinacijama. Isprobajte ovu slanu kombinaciju jer je recept brz i jednostavan

Medvjeđi luk: 3 aromatična recepta za slasno jelo i besprijekornu probavu!

Medvjeđi luk mnogi stručnjaci preporučuju kao izvrsnu biljku za probavu, (potiče probavu i rad jetre i žuči) pa smo se stoga i odlučili za 3 fina, aromatična recepta u kojima upravo divlji luk ima glavnu ulogu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime