Čak i ako vam je dosta kolača, vjerujemo kako će vam se ova torta posebno svidjeti. Naime, prava je stvar za hladne dane zbog obilja vitamina koje pruža razno voće!
Multivitaminska torta s kremom od jogurta
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jaja
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 grama brašna
- 50 grama gustina
- 1 žličica prosijanog praška za pecivo
Za kremu:
- 9 listića želatine
- 4 kivija
- 400 grama jogurta s marelicama
- 100 ml soka od marelica
- 250 ml vrhnja
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Za voće i ukrašavanje:
- 5 listića želatine
- 400 ml multivitaminskog soka
- praline od kokosa
- ploškice voća
- mrvice kokosa
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Za biskvit stucite jaja, šećer i vanilin šećer. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa tu mješavinu prosijte po smjesi i umiješajte. Stavite u namašćeni kalup (promjera 24 cm), zagladite i pecite 25 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi.
- Za kremu omekšajte želatinu. Kivi ogulite, narežite na ploškice, kratko uronite u vruću vodu, ocijedite i ostavite da se ohladi. Zatim u veliku posudu stavite jogurt s marelicama i promiješate. Zagrijte sok od marelica. U njemu zgnječite želatinu te je otopite na umjerenoj vatri. Postupno ulijte u jogurt te stavite u hladnjak. Kad se smjesa počne želirati, vrhnje i bjelanjke sa soli odvojeno stucite. Najprije u smjesu umiješajte šlag te snijeg i na kraju kivije.
- Biskvit stavite na pladanj i okružite ga prstenom za tortu. Kremom premažite biskvit i držite u hladnjaku 4 sata.
- Za sloj voća najprije omekšajte želatinu u hladnoj vodi, oko 5 minuta. Zagrijte multivitaminski sok. Zgnječite želatinu i otopite je u soku. Tortu izvadite iz hladnjaka te voćni sok žlicom raspodijelite po kremi (krenite od sredine torte). Zatim tortu stavite u hladnjak da se preljev stvrdne.
- Uklonite prsten za tortu pa je ukrasite pralinama i ploškama voća te po želji pospite mrvicama kokosa.
Želimo vam dobar tek!