Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Promislite dvaput: Sve što trebate znati o uklanjanju tetovaža

Prije nego što požalite staviti tetovažu, promislite dvaput jer njezino uklanjanje je poprilično bolno

Bili ste u noćnom izlasku i došli na ludu (ali ne i pametnu) ideju da se tetovirate s prijateljima? Ili ste bili ludo zaljubljeni i mislili da će veza trajati zauvijek pa ste se odlučili na matching tetovaže da biste kasnije shvatili da je to bila pogreška? Riješenje postoji, ali ono je bolnije od same tetovaže stoga promislite dvaput prije tetoviranja. 



Što je uklanjanje tetovaže? 

Uklanjanje tetovaže trajni je proces koji se izvodi kroz nekoliko puta kako bi se tetovaža potpuno uklonila. Postoje različite metode uklanjanja tetovaže, a najčešći je onaj koji uključuje laser. Metode uklanjanja kremama bili diy čudima ne pomaže nego naprotiv mogu biti vrlo štetna za kožu. 

Metode uklanjanja

Uklanjanje laserom daleko je najpopularnija metoda ako se želite riješiti tetovaže. Kod laserskog uklanjanja tetovaža koristi se visoko energizirane svjetlosne zrake za razbijanje čestica tinte koje tijelo kasnije apsorbira. Benefiti laserskog uklanjanja tetovaže su što nakon tretmana ne ostavlja trajne tragove tj. ožiljke, a ovisno o boji tetovaže može se koristiti određena valna duljina. Proces se izvodi u nekoliko sesija, ovisno o veličini tetovaže te je vrlo bolan proces uklanjanja tetovaže.

Operacijom je također moguće odstraniti tetovažu. Ovakva vrsta tretmana primjenjuje se samo kod malih tetovaža jer zahtjeva izrezivanje cijele površine kože oko tetovaže. Operacija može ostaviti ožiljak na koži koji kasnije može biti uzrok drugim komplikacijama poput keloida, promjene boje kože ili infekcije. 

Kako se pripremiti na uklanjanje tetovaže?

Baš kao i prije odlaska na tetoviranje, prije nego idete ukloniti tetovažu postoje savjeti kojih biste se trebali pridržavati. Prije uklanjanja tetovaže izbjegavajte izlazak na sunce i sunčanje kako biste izbjegli komplikacije. Područje tetovaže treba se obrijati te ono mora biti čisto i bez dlaka. Također izbjegavajte korištenje sredstva za samotamnjenje prije odlaska na uklanjanje tetovaže kako biste osigurali čistu i nenadraženu kožu. 

Ublažite bol

Bol koju ćete osjetiti možete ublažiti lokalnom anestezijom. Ako ste se odlučili za lasersko uklanjanje osjetit ćete bol tijekom sesije ili nekoliko sati nakon do najviše dan nakon sesije. Nisu sva područja na tijelu jednako osjetljiva stoga i pozicija tetovaže igra veliku ulogu kada je u pitanju jačina boli. Rebra ili gležnjevi tj. općenito područja kod kostiju su bolnija jer koža na tim mjestima nije jako debela pa je i bol veća. Preporuča se i korištenje leda kako biste spriječili oticanje, a ukoliko bude potrebe možete koristiti antibiotik nakon pranja. Sve dok područje na kojemu se nalazila tetovaža potpuno ne zacijeli trebali biste izbjegavati Sunce. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime