Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Trebate li doista znati svoj tip kose da biste se brinuli o njoj?

Stvaranje pravilne rutine njege kose zahtijeva više od jednostavne klasifikacije kose

Ravna, valovita, kovrčava (curly) i kovrčava (coily) su četiri osnovne kategorije kose koje većina ljudi prepoznaje. Međutim, postoji složenija klasifikacija koja dodatno podjeljuje svaku vrstu kose na subkategorije. Umjesto da se koriste općeniti izrazi, kao što su ravna, valovita i kovrčava, svaka se vrsta označava brojevima 1-4, a zatim dodatno razvrstava u tri dodatne podskupine pomoću slova abecede. Na primjer, ravna kosa može biti tip 1A, 1B ili 1C, valovita kosa može biti 2A, 2B ili 2C, a tako dalje, čime se ukupno dobiva 12 različitih tipova kose.Kako funkcionira ‘kategorizacija’ kose? 

Frizer Andre Walker razvio je ovu shemu početkom 1990-ih, u vrijeme kada je porast interesa za prirodnu kosu doveo do pada popularnosti trajnih i strukturiranih frizura. Svrha je bila stvoriti detaljni, ali općeniti vodič za njegu kose koji bi odgovarao širokom rasponu ljudi. Glavni faktori koji su uzeti u obzir uključuju oblik kose, ali također i poroznost, gustoću i debljinu vlasi.

Ova kombinacija brojeva i slova nosi sa sobom nekoliko nedostataka koji su ključni kada je riječ o kreiranju prilagođenih rutina njege kose. Na primjer, kovrčava kosa često dolazi u različitim oblicima i širinama, što otežava povezivanje s određenim tipom kose i isključivanje drugih unaprijed. Dodatno, tu su i faktori kao što su kemijski tretmani ili prirodna tekstura kose te zdravstveno stanje vlasi, što su sve ključni aspekti u domeni njege kose.

Možemo li se brinuti o kosi ako ne znamo koji smo tip?

Iako klasifikacija kose prema njenim vrstama predstavlja važan korak prema shvaćanju raznolikosti oblika i tekstura kose, sama po sebi nije dovoljna za potpuno razumijevanje i odabir optimalne rutine njege kose. Stvaranje pravilne rutine njege kose zahtijeva više od jednostavne klasifikacije. U stvarnosti, najbolje je konzultirati se sa stručnim frizerom koji posjeduje znanje i iskustvo xkako bi vam pružio personalizirane smjernice. Frizer će vam pomoći ne samo bolje razumjeti vašu kosu, već će imati i resurse da vam preporuči odgovarajuće proizvode i prakse njege, uzimajući u obzir vaše individualne potrebe i trenutno stanje kose.

Kao i koža, kosa je dinamičan entitet koji se neprestano mijenja, čije potrebe mogu evoluirati tijekom vremena. Ovisno o različitim čimbenicima, poput stila života, prehrambenih navika ili izloženosti okolini, potrebno je prilagoditi rutinu njege kose kako bi se zadovoljile te promjenjive potrebe. Stoga bi se oslanjanje samo na unaprijed definirane sheme pokazalo nedovoljnim. Za najdetaljnije i najpreciznije konzultacije, preporučuje se zatražiti digitalnu analizu kose i vlasišta putem specijaliziranih uređaja. Ti uređaji mogu otkriti promjene i oštećenja na korijenu i dužini kose, pružajući tako sveobuhvatan uvid u zdravlje kose i vlasišta.

Fotografije: Unsplash, Pexels, Freepik

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime