Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Zašto se o menopauzi i njezi kože u zreloj dobi treba više govoriti?

Dermatolozi, ginekolozi i nutricionisti pripremili su savjete kako bi žene nastavile biti samopouzdane, ponosne i ženstvene u menopauzi te kako bi promjene koje dolaze ne samo prihvatile, nego možda čak i uživale u njima

Ulazak u menopauzu ne mora značiti da ćete ‘stisnuti pauzu’ na mnogo stvari u svom životu. Naprotiv, to je vrijeme za prigrliti život dinamičnog duha jer upravo menopauza označava novu fazu u životu svake žene, u kojoj dolazi do nove percepcije njezina tijela i ženstvenosti. To je početak novog života u godinama kada žene i dalje pršte od energije.Danas imamo ne samo znanje, već i mogućnosti djelovati preventivno, stoga se žene aktivnije potiče na preglede i poduzimanje preventivnih mjera. Postoji cijeli niz stručnjaka, a prije svega su to ginekolozi, ali i liječnici obiteljske medicine, dermatolozi, endokrinolozi i psihijatri, koji se mogu uključiti savjetima.

Uz kvalitetnu brigu o sebi menopauza postaje ljepše razdoblje života

Dermatolozi, ginekolozi i nutricionisti pripremili su savjete kako bi žene nastavile biti samopouzdane, ponosne i ženstvene u menopauzi te kako bi promjene koje dolaze ne samo prihvatile, nego možda čak i uživale u njima. Kako bi bile još jače, još zdravije i još ljepše.

S ranim znacima menopauze koji se najprije primijete na koži, godišnje se suoči oko 25 milijuna žena, a istraživanja pokazuju da će do kraja 2025. godine oko 1,2 milijarde žena biti u razdoblju nakon menopauze. Ipak, od samog ulaska u to razdoblje, kao i vidljivih znakova starenja, čak polovini žena mnogo teže pada ideja otvorenog razgovora na temu menopauze, i svega što ona sa sobom nosi.

Stoga je, u povodu Svjetskog dana menopauze, Vichy kreirao posebnu platformu i kampanju pod nazivom MenoTalks čime ističe koliko je važno da se svaka od žena osjeća ugodno i samopouzdano u svojoj koži. Tim je povodom organiziran i panel na kojem su govorili prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, dr. med., spec. ginekologije i porodništva te predsjednica Hrvatskoga društva za menopauzu, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja, dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan dr. med, prof. dr. Ivana Bolanča, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Tanja Vučković, edukatorica za Vichy.

Starenje kože – najvidljivija promjena u menopauzi

Govoreći o promjenama u menopauzi, istknuto je kako je vanjskom svijetu možda najvidljivija promjena na koži, koja ubrzano stari. Nedostatak estrogena dovodi do smanjene sposobnosti zadržavanja vode te ovješenosti i osjetljivosti.

Koža postaje suha, potkožno masno tkivo se spušta prema donjem dijelu čeljusti, a mišići lica se opuštaju. Usporava se sinteza kolagena, elastina i hijaluronske kiseline zbog čega dolazi do vidljivih znakova: koža je suha, tanja, gubi tonus i čvrstoću, a bore postaju izraženije, dok se povećava prisutnost staračkih pjega.

Njega kože u perimenopauzi i postmenopauzi.

Nakon dva desetljeća proučavanja promjena na koži zajedno s ginekolozima i dermatolozima Vichy je proizveo liniju Neovadiol ciljano namjenjenu njezi kože u perimenopauzi i postmenopauzi. Njezini su glavni sastojci Proxylane, ekstrakt sjemenki sene i hijaluronska kiselina koji su poznati po tome da vraćaju koži izgubljenu glatkoću i gustoću, preoblikuju konture lica te poboljšavaju čvrstoću i elastičnost kože. Od sastojaka koji svakako doprinose pomlađivanju kože tu su vitamin B3 i Omega kiseline 3, 6, 9 koji uspješno nadoknađuju gubitak lipida i učvršćuju kožu. 


Imate li poteškoća sa simptomima menopauze potražite savjete na platformi MenoTalks platformu te facebook grupi Nema Pauze u Menopauzi u kojoj žene mogu razmijeniti iskustva menopauze s drugim ženama i inspirirati se. Jer, menopauza je razdoblje kroz koje žena može proći sretno, baštineći sve blagodati životnog iskustva i zrelosti!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime