Petak, 22 ožujka, 2024

Dizajn u doba krize: 7 ‘čuvara daljine’ koji brinu o socijalnom distanciranju

Dizajnirani da budu privezani uz tijelo slično futroli, 'čuvari' se mogu razviti poput skočnog šatora jednostavnim pokretom, stvarajući prepreku oko osobe koja ih nosi. Izrađeni od laganih vodootpornih tkanina, ojačani su opružnom čeličnom žicom koja im pomaže da zadrže oblik i 'drže propisanu distancu'

Diplomantica Akademije za dizajn u Eindhovenu Anna-Sophie Dienemann razvila je liniju dodataka za poticanje socijalnog distanciranja. Dienemannov dizajn, nazvan kolekcijom Bounding Spaces, jedan je od 500 projekata koji su dizajnirani na poziv London Design Biennale i međunarodne političke organizacije Chatham House.Pod temom Dizajn u doba krize pozvani su dizajneri iz cijelog svijeta da se pozabave nekim od najvažnijih problema s kojima se čovječanstvo danas suočava. Dienemannov doprinos usredotočen je na pandemiju koronavirusa i sastoji se od sedam ‘čuvara daljine’.

Kiparski ukrasi, modni dodaci ili nešto sasvim treće?

Dizajnirani su da budu privezani uz tijelo slično futroli i mogu se razviti poput skočnog šatora jednostavnim pokretom kako bi stvorili prepreku oko osobe koja ih nosi. Izrađeni od laganih vodootpornih tkanina, dodaci su ojačani istom opružnom čeličnom žicom koja im pomaže da zadrže oblik.
S konačnim, proširenim oblikom kao početnom točkom, dizajnerica je presavila okvire stvarajući siluete u zagrljaju figura. Kad su komprimirani, nalikuju kiparskim ukrasima, izlivenim u maskirnim tehnikama, tehnički obojenim uzorcima, koji vise s ramena ili obavijaju trup. 
“Mali remen osigurava uvijanje, tako da se dodatak ne otvara prilikom kretanja”, objasnila je dizajnerica te dodala: “Otpuštanjem remena i laganim povlačenjem, dodatak iskače. A kad više nije potreban, savijanjem opružnog čelika prema tijelu vraća se u svoj stisnuti oblik.”

Modni statement koji podsjeća ljude na važnost držanja distance u javnosti

Kao studentici modnog dizajna, Dienemann je cilj bio stvoriti komade koji bi u svom stisnutom obliku bili jednako upečatljivi kao kada su rašireni, tako da ih se može nositi cijeli dan.
“Željela sam da se projekt shvati ne kao tehničko rješenje za socijalno distanciranje već kao modni statement koji podsjeća ljude na važnost držanja distance u javnosti”, rekla je. “Stoga sam željela stvoriti dodatke koje bi ljudi rado nosili i ne samo zbog držanja propisane udaljenosti, već i kao modni dodatak!”

Bounding Spaces trenutno je dostupan u internetskoj galeriji koja bilježi sve projekte prijavljene na javni natječaj za Dizajn u doba krize. Izbor najzanimljivijih dijelova također će biti izložen u Somerset Houseu u sklopu London Design Biennala u lipnju.

Foto: www.londondesignbiennale.com/anna-sophie-dienemann

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime