Utorak, 26 ožujka, 2024

Inovacija i ukras: Ova ‘ptičica’ može otkriti razinu CO2 u zraku

Svježi zrak nužan je za zdravlje i kvalitetan život. Većinu dana provodimo u zatvorenim prostorijama i često zaboravimo na provjetravanje. AirBird je kanarinac koji će nas potaknuti na promjene..

Priča o kanarincima u rudnicima poslužila je kao inspiracija za ovu pametnu ptičicu. Nekada davno rudari su koristili kanarince za otkrivanje metana. Metan je plin bez boje, okusa i mirisa, samim time ga je teško otkriti.
Zbog svog brzog disanja i još bržeg metabolizma, kanarinci su izuzetno osjetljivi na CO2 i kada ga osjete sruše se ili uginu. Na taj su način kanarinci svakodnevno spašavali živote brojnih rudara.Unutarnji senzor zraka

Ovaj pametni uređaj razvio je tim arhitekata, znanstvenika i proizvođača prozora. Opisan je kao ‘unutarnji senzor zraka’. AirBird je u osnovi senzor za C02. Senzori unutar uređaja detektiraju C02, vlagu i temperaturu u prostoriji svakih nekoliko minuta. Kada dođe do povećanja razine CO2 u zraku, ptičica će zacvrkutati i zasvijetliti. To je znak da otvorite prozor i provjetrite prostoriju. Sve što vam je potrebno za korištenje uređaja je aplikacija pomoću koje ga palite i gasite. 

Važnost kvalitete zraka kojeg udišemo

Često zanemarujemo važnost kvalitete zraka kojeg udišemo. Provodimo oko 90 posto vremena u danu u zatvorenim prostorijama, pa je kvaliteta zraka važna za naše zdravlje. Istraživanja pokazuju da povećanje količine svježeg zraka u zatvorenom prostoru može pozitivno utjecati na koncentraciju prilikom obavljanja posla, studentima i nastavnicima olakšava učenje i podučavanje. Također čistoća zraka utječe na san i smanjuje rizik od astme i alergija. 

Ova moderna verzija kanarinca, svojim dizajnom u obliku origamija idealna je kao ukras u prostoriji. Možete ga zakačiti na zid ili staviti na policu, a svojom žutom bojom će unijeti osvježenje u prostoriju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime