Utorak, 7 svibnja, 2024

Večeras se održava Met Gala: Ovo je pet najzanimljivijih tema najprestižnije modne večeri u godini

Met Gala je najvažniji modni događaj a mi smo se prisjetili tema o kojima se priča još od 1990. godine

Iako mrzimo ponedjeljak, prvi ponedjeljak u mjesecu svibnju nam je ipak posebno drag. Svake godine se tada održava Met Gala, službeno poznata kao Costume Institute Gala. Met Gala je prestižni dobrotvorni događaj koji je poznat po ekstravagantnim modnim izričajima, gdje uzvanici nose odjeću inspiriranu temom izložbe, koja je svake godine drugačija. Teme Met Gale svake godine određuju kako će izgledati večer i kako će se uzvanici odijevati. One su često inspirirane povijesnim, umjetničkim ili modnim trenutcima ili osobnostima. Tema ne određuje samo izbor odjeće gostiju već i dekoraciju prostora za gala večeru, stvarajući spektakularan vizualni dojam i uspomene o kojima se priča još dugo. Ovogodišnja Met Gala održat će se danas, 6. svibnja 2024. godine u Metropolitanskom muzeju umjetnosti u New Yorku. Tema ovogodišnje gale je Sleeping Beauties: Reawakening Fashion, koja će istraživati transformaciju i obnovu kroz modu, prikazujući izuzetne komade poznatih dizajnera. 

Prošlogodišnja tema je bila Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, o kojoj više možete pročitati ovdje, a mi smo se prisjetili 5 najzanimljivijih tema ovog najvažnijeg modnog događaja.

2019 – Camp Notes on Fashion

Tema 2019. Godine bila je inspirirana utjecajnim esejom Susan Sontag, iz 1964. godine, Bilješke o ‘Campu’ te je istraživala ljepotu pretjerivanja i ironičnog ukusa. Esej artikulira senzibilitet koji karakteriziraju raskoš, teatralnost i svjesno prihvaćanje pretjerane ili nekonvencionalne estetike. Susanina istraživanja “Campa” istaknula su likove poput Oscara Wildea i avangardne pokrete kao što je Art Nouveau kao primjere te senzibilnosti. Tema i same kombinacije odisale su teatralnošću i ekstravagancijom. Među najupečatljivijim izgledima te večeri bili su Lady Gaga u nizu transformirajućih haljina Brendona Maxwella, Cardi B u raskošnoj crvenoj haljini s ogromnim repom i Katy Perry odjevena kao luster, kasnije promijenivši kostim u hamburger. Zendaya je oduševila prisutne preobrazbom svoje sive haljine u plavu haljinu poput Pepeljuge, zahvaljujući magičnom triku njezinog stilista Lawa Roacha.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Footwear News (@footwearnews)

 

2018 – Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

Ova Met Gala osim što se ističe svojom posebnom temom, koja je istraživala kako katolička imaginacija utječe na modne dizajnere, bila je jedna od najposjećenijih Met Gala. Tema je bila posvećena istraživanju poveznica između mode i katolicizma, izlažući niz religijskih artefakata uz očaravajuće haljine koje su nosile poznate osobe. Te večeri smo vidjeli neke od najupečatljivijih izgleda. Među najbolje odjevenima su bili Rihanna, koja nikad ne promaši, u kreaciji Maison Margiela Artisanal, Zoe Kravitz u Saint Laurentu, Jennifer Lopez u Balmainu. A ni Black Lively nije prošla nezamijećeno. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli HIGH FASHION (@metgala.official)

 

2015 – China: Through the Looking Glass

Tema Met Gale 2015. bila je “Kina: Kroz stakleni pogled”, a odala je počast dubokom utjecaju Kine na zapadnjačku modu temom dostojnom cara. Izložba, koja je bila suradnja šefa odjela za azijsku umjetnost muzeja i Instituta za kostimografiju, predstavila je ikonične kreacije modnih kuća poput Chanel, Alexander McQueen i Christian Dior Haute Couture, ističući bogatu kulturnu razmjenu između Istoka i Zapada. Te godine vidjeli smo lookove inspirirane kineskom kulturom i utjecajem na zapadnu modu. Među najistaknutijim izgledima bili su Rihanna u Guo Pei, koja je nosila raskošnu žutu haljinu s dugim repom koji je privlačio poglede na crvenom tepihu i Beyoncé u prozirnoj Givenchy haljini, ukrašenoj kristalima. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli FASHION (@the_fashion_energy)

 

1990 – Théâtre de la Mode: Fashion Dolls: The Survival of Haute Couture 

Tema Met Gale davne 1990. godine, fokusirala se na jedinstveni prikaz minijaturnih modnih lutaka odjevenih u haute couture. Haute couture odnosi se na visoko specijaliziranu i ručno rađenu modu prilagođenu individualnim mjerama klijenta, koju izrađuju certificirane modne kuće. Ova izložba revitalizirala je detalje i majstorstvo kroz povijesne kreacije koje su postale sredstvo za očuvanje visoke mode nakon Drugog svjetskog rata, ističući iznimnu kulturnu razmjenu i inovacije u modi tog vremena. Naomi Campbell prisustvovala je svojoj prvoj Met Gali 1990. godine, a nosila je mini šarenu haljinu, koju je dizajnirao Gianni Versace. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vintage Icons (@vintageic0ns_)

 

1998 – Cubism and Fashion 

Ova tema istraživala je kako su osnovne karakteristike kubizma u umjetnosti prenesene u modu. Izložba je prikazivala kreacije inspirirane kubizmom od njegovih početaka 1908. godine do danas, uključujući djela dizajnera kao što su Madeleine Vionnet, Callot Soeurs i Gabrielle Chanel. Izložba je također istraživala utjecaj kubista poput Picassa, Braquea i Legera na modne dizajnere, pokazujući kako kubistička vizija i dalje inspirira suvremenu modu. Met Gala je bila i ostala dobar povod za uzvanike da se svečano odjenu i zablistaju. Claudia Schiffer prisustvovala je te godine, noseći svilenu roza haljinu s kontrastnim zelenim šalom, a mi jedva čekamo vidjeti večerašnja izdanja gostiju! 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli @supermodel_claudia_schiffer

 

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube  

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime