Subota, 2 ožujka, 2024

Danas je Sveti Nikola: Zašto se poklanjaju darovi ili šiba?

Sveti Nikola obilježava se svake godine 6. prosinca, zaštitnik je djece i pomoraca, a taj dan za djecu označuje početak darivanja poklona

Sveti Nikola obilježava se svake godine 6. prosinca, zaštitnik djece i pomoraca, a taj blagdan za djecu označuje početak darivanja poklona. Oni koji su cijele godine bili dobri od Svetog Nikole će dobiti dar, a oni koji nisu bili poslušni mogu očekivati posjet od Krampusa, desne ruke Svetog Nikole. Legenda o Svetom Nikoli

Prema legendi, Sveti Nikola je ostavljao darove djeci koja su imala samo jedan par čizmica, ali su ih morala urediti i očistiti. Iako o njemu ne znamo puno, znamo da je živio u četvrtom stoljeću i da je potjecao iz bogate obitelji. Upravo je zbog toga odlučio raditi dobro djelo i darivati mališane. Bio je biskup u današnjem Demeru u Turskoj, sve do kraja života. 

Kako je došlo do običaja darivanja?

Jednog je dana čuo za priču o siromašnom ocu koji je imao tri kćeri kojima nije mogao osigurati miraz pa je Sveti Nikola anonimno priskočio u pomoć. Jedne je večeri vreću zlatnika bacio kroz prozor sobe gdje su djevojke spavale. Sutradan kada su se probudili, njihovoj sreći nije bio kraj kada su ugledali vreću zlatnika te su imali za miraz za jednu djevojku. 

Nedugo nakon što su našli prvu vreću zlatnika, kroz prozor je netko ubacio i drugu koja je bila iskorištena za miraz druge djevojke. Ovo dobro djelo Svetog Nikole potaknulo je stvaranje novog običaja ostavljanja darova u čizmicama. 

Tko je Krampus, njegov pomagač kojeg se djeca boje

Prema narodnim predajama, Krampus je stvorenje koje je pola koza, a pola demon. Obilazi djecu koja tijekom godine nisu bila poslušna i za njihovo ponašanje im dijeli šibe. 

Krampus je lik iz norveške mitologije i vjeruje se da je sin Hele, vladarice podzemlja. Prema legendi, Krampus je zloj djeci davao šibe i trpao ih u vreću i odnosio u njegovu jazbinu. Karaterizraju ga rogovi i kopita, a u ruci drži trozubac i ima puno lanaca pa ga se može čuti iz daljine. 

Ako imate djecu koja su cijele bila poslušna i dobra, evo nekoliko ideja što darovati mališanima uz slatkiše!

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime